Alt Ekstremite Arteriyel Doppler Muayenesi Bacakların arterial Doppler incelemesi, bacak damarlarında herhangi bir tıkanıklık veya daralma olup olmadığını değerlendirmek için kan dolaşımını görüntüleme yöntemidir.
Böbrek vücudun en önemli organlarından biridir ve ona gelen kan akımında azalmayı vücut tolere edemez, direkt olarak tansiyonu yükselterek etki eder. Bu nedenle yüksek tansiyon problemi olan hastalarda böbreklerin arteriyel sistemi de incelenir. Bu da Arteriyel Renkli Doppler Ultrason ile yapılmaktadır.
Alt ekstremite arteriyel renkli doppler ultrasonografi incelemesinde kasıktan ayak parmaklarına kadar olan bacaklardaki atardamar yapıları (arterler) ultrasonografi ile değerlendirilir. Bu sayede atardamarlardaki kan dolaşımı incelenerek herhangi bir daralma ya da tıkanıklık olup olmadığı hakkında bilgi edinilir.
Doppler ultrasonu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumu teşhis etmeye yardımcı olabilir; Santral ve periferik damar hastalıkları ( anevrizma, darlık, tıkanıklık) Toplardamar hastalıkları (venöz yetmezlik, varis ven trombozu) Damarsal anomaliler ve yaralanmalar.
Bu görüntüleme yöntemi bazı hastalıkların teşhisi için kullanılmaktadır. Bu hastalıklar arasında damar tıkanıklıkları, bacak kan damarlarındaki akış bozuklukları, kalp kapak sorunları, damar tıkanıklığı ve damar daralması gibi daha bir çok rahatsızlık sayılabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Doppler ultrason damarlardaki kan akış durumunu ve hızını değerlendirmek için uygulanan görüntüleme yöntemidir. Kan akışının durumuna göre ultrason ekranında mavi ve kırmızı renkler oluşmaktadır.
Karın içerisindeki organların kanlanmasının değerlendirilmesinde, Tiroid bezinin kanlanmasının değerlendirilmesinde, Vücuttaki tümörlerin damar yapılanmasının incelenmesinde, Gebelik sırasında bebeklerin damarlarının değerlendirmesinde renkli ultrason yani 'doppler' incelemesi kullanılır.
Bu işlem yaklaşık olarak 30 dakika 1 saat arası sürebilir.Doppler ultrason sonuçlarının ne zaman çıkacağı ile ilgili işlem sonrasında size bilgi verilir. Sonuçlardaki görüntüler sizin için bir şey ifade etmeyebilir. Bu nedenle doktorunuz size görüntüleri açıklayacaktır.
Doppler Ultrason Sonucu Hemen Çıkar mı? Doppler ultrason görüntülerin anlık bir şekilde hekim tarafından incelenmesine izin veren bir görüntüleme tekniğidir. Bu şekilde alanında uzman hekimin anlık bir şekilde hastanın durumu hakkında fikir sahibi olmasını sağlar.
Bebeğin göbek kordonunda yer alan umblikal damarların incelenmesi için yapılmaktadır. Bununlar birlikte kalp, rahim ve beyin damarları da renkli doppler ultrason sayesinde incelenebilmektedir. Bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır ve gebeliğin her evresinde istenen bir ultrason yöntemi değildir.
Transvajinal yani alttan ultrasonda ise tam aksine hastadan idrarını yapması istenir. Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Renkli Doppler Sonucu Ne Zaman Çıkar? Damarların görüntülenmesi, iç organların incelenmesi ve anne karnındaki fetüsün gelişiminin izlenmesi için çekilen renkli doopler yöntemi sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ultrason taraması olduğundan dolayı sonucun çıkması uzun zamanlı değildir.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Arterin Türkçe karşılığı 'atar damar'dır. Atar damarlar kalpten pompalanan kanı taşıyan boru sistemi olarak tanımlanabilir.
Genelde ultrason incelemesi ortalama 30 dakika sürer ve özel bir ilaç gerektirmez. Karında ultrason muayenesi yapılmadıkça özel bir hazırlık gerekmez. Eğer karındaki damarlar için ultrason planlanıyor ise ultrasonik ses dalgalarının barsak gazlarını geçemediği için bir gece önceden aç kalınması gerekir.
'Transducer' adı verilen küçük bir probun ürettiği yüksek frekanslı ses dalgaları, cilt üzerine uygulanan su bazlı jelden geçerek, hedef dokuya ulaşır. Dokuya çarparak geri dönen ses dalgaları, prob tarafından toplanır. Dönen ses dalgalarının şiddetine göre, bilgisayar tarafından veriler işlenerek görüntü oluşturulur.
Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor. Monitöre yansıyan görüntüler renkli olduğundan doktorlar görüntüleri daha iyi yorumlayabiliyor.
Doppler Ultrason yapılırken ağrı duyulmaz. Çünkü işlem sırasında sadece ultrason probundan çıkan ses dalgaları mevcuttur. Bu ses dalgaları görüntülenmek istenen bölgeye gönderilir ve ultarson probu tarafından çarpıp dönen dalgalar algılanıp cihaz tarafından işlenir. Bu şekilde görüntüleme elde edilir.
ALT EKSTREMİTE ARTERYEL RENKLİ DOPPLER İNCELEME
Alt ekstremite arterleri (atardamar) Doppler ultrason ile kolaylıkla değerlendirilir ve renkli Doppler ultrason bacaklarda dolaşım bozukluğu düşünüldüğünde ilk olarak istenilen temel bir görüntüleme yöntemidir.
Renkli Doppler ultrasonografi işlemi radyasyon içermediğinden bir zararı yoktur. Kısırlığa, kansere yol açmaz. Ağrı-acı veren bir işlem değildir.
Doppler ultrason, diğer yöntemlerle elde edilemeyen kan akışının gerçek zamanlı olarak görüntülenmesine izin verir. Doppler ultrason, vücudun, kalbin ve fetal izleme için obstetriklerin ana arterlerinin ve damarlarının değerlendirilmesine yardımcı olarak, ultrasonun tüm alanlarında bir nimet olduğunu kanıtlamıştır.
Boyunda, Renkli Doppler Ultrason en sık şah damarlarını ve vertebral arterleri (karotis vertebral ) incelemek için kullanılır. Bu damarlar beyine kan taşırlar ve tıkanabilirler. Tıkanma ”inme”ye neden olabilir. Doppler ultrason ile kan akımı ve yönünün doğru olup olmadığı hakkında bilgi edinilir.
“Ultrasona girmeden önce ne yapılmalı?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir: Tetkikten önce 1,5 – 2,5 litre kadar su tüketilerek mesanenin tamamen doldurulması gerekir. Bunun dışındaki özel uygulamalar görüntüleme yöntemi özelinde farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri