Artvin ili 400 35' ile 410 32' kuzey enlemleri ve 410 07' ile 420 00' doğu boylamları arasında yer alan, 7 367 km2 yüzölçümünde, Karadeniz Bölgesinin bir ilidir. İl alanı Türkiye yüzölçümünün (783.577 km2) % 0.9'u kadardır. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, Kuzeyinde Gürcistan ile komşudur.
Artvin kuzeyde Karadeniz'e sınırı olan bir ilimizdir. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde Ardahan, Güney bölgesinde Erzurum ve batısında ise Rize şehrimiz bulunmaktadır.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
Yağışın mevsimlere dağılışı gözden geçirilirse en yağışlı mevsimin kış, en kurak mevsimin yaz olduğu dikkati çeker. Kış mevsiminden sonra sonbahar ve ilkbahar en yağışlı mevsimlerdir. Yıllık yağış miktarının %36.7'si kış'a, %24.3'ü sonbahar'a, %24'ü ilkbahar'a ve %15'i de yaz mevsimine isabet etmektedir (Şe- kil: 3).
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Artvin'in simgesi boğadır ve boğaları ile meşhur olmuş bir şehirdir. Artvin toprakları itibariyle ormanlık, yeşil bir doğaya sahiptir. Artvin milli parkları, yayları, tarihi ve kültürel dokusuyla mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir Karadeniz şehridir.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Dört mevsim ziyaret edilebilecek bir şehir olan Artvin'de, Karadeniz ikliminin tipik özelliklerini görmek mümkün. Neredeyse her dönem yağış alan Artvin'e kayak tatili için kasım – nisan ayları arasında gidebilirsin. Mayıs – ağustos arası ise şehrin tarihi doğal güzelliklerini keşfetmek için ideal zaman…
Şehrin tarihini ve doğasını daha iyi iklim şartlarında keşfetmek isteyenler için ise en ideal dönemler yağışın da en düşük seviyelerde gezdiği mayıs – ağustos ayları arası olacaktır. Şehir bu dönemlerde doyasıya gezmek ve tüm doğal güzellikleri keşfetmek için daha ılıman bir iklim sunar.
Artvin Merkez'de Türk nüfusu coğunluktadır. Yusufeli, Ardanuç ve Şavşat ilçeleri ekseriyetle Türk nüfus alanıdır. Lazlar şehrin en eski sakinlerindendir. Bazı ilçelerde neredeyse nüfusun tamamını teşkil ederlerken bazı ilçelerde ise yarı yarıya nüfusa sahiptirler.
Artvin Merkez İlçeleri Hangileridir? Artvin'in sadece il merkezi vardır. En gelişmiş ilçesi ve en kalabalık nüfusa sahip olan ilçesi merkez ilçesidir. Diğer ilçeleri normal ilçelerdir.
Şehir sınırları içerisinde yer alan plajlar arasında Kopmuş Plajı, Kıyıcık Plajı ve Arhavi Belediye Plajı bulunmaktadır. Herhangi bir beach mekanının bulunmadığı şehirde plajların tümü mavi bayraklıdır.
Artvin ilinin ilçeleri şunlardır: Artvin (il merkezi) Ardanuç
Hopa Karadeniz Bölgesinin doğu bölümünde yer alır. İlçemiz doğusunda Gürcistan Cumhuriyeti, Batısında Arhavi ilçesi Güneyinde Borçka ilçesi ve Kuzeyinde Karadeniz vardır. İlçemiz Sarp Sınır Kapısına 18 km İl merkezine 64 km. uzaktadır.
Artvin adı, Arta'ya Gürcücede kelimeye bir şeyi taşıyan anlamı veren “-ovani” sonekinin eklenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Arta-ovani zaman içinde Arta-vani, Art-vani ve Art-vin'e dönüşmüştür. Artavani “Arta'yı barındıran yer” anlamına gelir.
Kemalpaşa Plajı - Artvin
35 kilometre kıyı bandı bulunan Arhavi ve Hopa ilçelerinde, yazın deniz turizmi yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Özellikle 2 kilometrelik plajı bulunan Hopa/Kemalpaşa Beldesi'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel plajlarına sahip olması nedeniyle, bir çekim merkezi konumundadır.
Artvin ziyaretlerinde ön plana çıkan hediyelik eşyalar arasında:buzdolabı magnetleri, tereyağ, dut pekmezi, karayemiş, kuzine zeytini, bal ve kemençe bulunmaktadır. Artvin yöresine ait doğal ve tarihi güzelliklerin işlendiği buzdolabı magnetleri, hediyelik eşya açısından sıklıkla tercih edilmektedir.
İstanbul - Artvin arası ne kadar sürer? İstanbul - Artvin arası en hızlı seferimiz yaklaşık 19 saat 45 dakika saat sürmektedir.
Karadeniz sahilindeki Arhavi ve Hopa İlçelerinin 34 km.lik kıyısında bulunan Hopa- Kemalpaşa Plajı, Hopa Kopmuş Plajı ve Arhavi Plajı denize girmek için elverişlidir.
Çoruh Vadisi boyunca yer yer Akdeniz iklimi özellikleri görülür. Artvin ili topraklarının yaklaşık % 55'ini 390.000 ha ormanlık alanlar kaplamıştr.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
Bugün, Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Konaklı köyünün yaylasında ve Kürdevan Dağı eteklerinde ise kar yağdı. Temmuz ayının ortasında yağan kar şaşkınlık yarattı. Bölgede havanlarını otlatan Onur Yıldız koyunlarıyla zor anlar yaşarken bu mevsimde yağan karın şaşırttığını söyledi.
Artvin Kıpçak Türkleri Köken olarak Ahıska Türkleriyle Aynı Köktendir,Kıpçak Türk'üdür. Türk Soyunun Kıpçak Boyuna mensuptur ve Ana yurdu Ahıska'dır.Bugünkü halk kültüründen de anlaşılıyorki Ahıska Türk'leriyle Posof, Ardahan, Artvin, Ardanuç, Şavşat, Yusufeli, Tortum, Uzundere, Narman ve Oltu halkı aynı köktendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri