İki küre(veya bazen silindir) yüzeyi ile sınırlanmış saydam madde parçasına mercek adı verilir. Küre yüzeyleri kesişiyorsa merceğe ince kenarlı veya yakınsak mercek, kesişmiyorsa kalın kenarlı veya ıraksak mercek adı verilir.
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
İnce kenarlı mercek, diğer adı ile yakınsak mercek olarak da bilinir. İnce kenarlı mercekler üzerine düşen ışıkları eksene yaklaştırıp kırdığı için yakınsak mercek olarak da bilinir.
İnce kenarlı mercekler kenarları ince, ortası şişkin olan merceklerdir. Işığı toplama özellikleri olduklarından yakınsak mercekte denir. Bir diğer adı da dışbükey mercektir. İnce kenarlı (yakınsak) merceğe paralel olarak gönderilen ışınlar mercekte kırıldıktan sonra bir noktada toplanırlar.
İnce kenarlı mercekler (yakınsak):
Merceklerin tam orta noktasında bulunan noktaya optik merkez denir. Optik merkez üzerine gelen ışınlar, merceklerden kırılmadan geçer. Merceklere gelen ve kırılan ışınların izlediği yolları belirlemek için merceğin optik merkezinden geçen sanal bir doğru kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Üzerine gelen ışınları bir noktada toplayan mercek, dışbükey mercek veya yakınsak mercek olarak da bilinir. Hipermetropluk göz kusuruna sahip insanların gözlüklerinde kullanılır.Kenarı ortasına göre ince olan mercek türüdür.
Teorik Bilgi : İki küre(veya bazen silindir) yüzeyi ile sınırlanmış saydam madde parçasına mercek adı verilir. Küre yüzeyleri kesişiyorsa merceğe ince kenarlı veya yakınsak mercek, kesişmiyorsa kalın kenarlı veya ıraksak mercek adı verilir.
Hipermetrop (Yakın görmezlik)
Hipermetrop göz normal gözden kısa olduğundan az yakınsamaya sahiptir ve kırınımı arttırmak için yakınsak bir merceğe ihtiyaç vardır. Hipermetrop, gevşemiş gözde görüntü retinanın arkasında odaklanır bu yüzden yakındaki cisimler bulanık olarak görünür.
Merhaba arkadaşlar . İnce kenarlı mercek ; cisimleri büyütür , yakınlaştırır . Kalın kenarlı mercek ; cisimleri küçültür , uzaklaştırır .
Cisim F'te ise, görüntü cisimle aynı tarafta F/2 de, düz, zahiri ve boyu cismin boyunun yarısı kadardır. Cisim aynaya yaklaştıkça görüntünün boyu sürekli büyür. Kalın kenarlı mercekte görüntü her zaman cisimle aynı tarafta yani sanaldır.
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Hayır. Dar bir alanı tüm mercekte gördüğümüz için merceği çevirmeden diğer tarafları göremeyiz.
2-) İnce kenarlı mercekler, ateş yakmak için kullanılır. Üzerine düşen paralel ışık ışınlarını odak noktasında topladığı için odak noktasındaki ışık ışınlarının yoğunluğu arttırılır ve ışık ışınlarının yoğunluğu arttığı için de odak noktasındaki sıcaklık artar. 3-) İnce kenarlı mercek, gözün yapısında bulunur.
Teleskop, mikroskop, dürbün ve büyüteç gibi aletlerde 1 adet ince kenarlı mercekler kullanılır.
Fresnel lens yoğun bir mercek (lens) tipidir. İlk olarak Fransız fizikçi Augustin-Jean Fresnel tarafından deniz fenerleri için geliştirilmiştir.
İnce kenarlı mercek kullanılarak sanal ve büyük görüntüler oluşturulabilir ve oluşturulan görüntüler bir ekrana yansıtılamaz yani sadece mercekte görünür. Sanal görüntü cisim mercek ile odak noktası arasında iken cismin arka tarafında ve büyük boyda oluşur (büyütme oranı).
İnce kenarlı veya bir diğer adıyla yakınsak mercekler, ışığı bir noktada toplamak için merceğe paralel gelen ışınlardan faydalanır. Kenar yapısı orta kısmına göre daha ince olan bu mercek türü, ışığı topladığı noktayı odak noktası olarak ifade etmektedir. Yakınsak merceğinde iki ayrı odak noktası bulunmaktadır.
1-) MİYOPLUK :
Kalın kenarlı (Iraksak) Merceklerden Yapılan Gözlük veya Lens Kullanılarak Görüntü ağ Tabaka Üzerine Düşürülür ve Net Görüntü Görülür.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur. Asal eksen ile merceğin kesiştiği noktaya gelen ışınlar kırılmadan mercekten geçer.
Çocukluk veya erişkin yaşta ortaya çıkan hipermetropta yakın görme yanında uzak görme de bozuktur. İnce kenarlı mercekle düzeltilir. Hipermetropide odak noktası, dışbükey mercek ile düzeltilmesi olarak da adlandırılabilir.
Hipermetrop için gözlük camlarında ışığın retinada odaklanmasını sağlayan, gözün kırma gücünü artıran ince kenarlı dışbükey mercekler kullanılır. Aynı optik özelliklere sahip kontakt lensler de kırma kusurunu düzeltmek için kullanılabilir.
Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.
Matematikte, bir dizinin limiti, dizinin terimlerinin yaklaştığı değerdir. Eğer böyle bir limit varsa diziye yakınsak denir. Yakınsamayan diziye ıraksak denir.
Yakınsak düşünme biçiminde bir cevap ya doğru ya da yanlıştır. Iraksak düşünme ise mevcut bilgiden çoklu veya alternatif cevaplar üretmeyi içermektedir. Farklı yaklaşımlar denemeyi, uzak kavramlar arasındaki bağlantıları tanımayı, bilgileri alışılmadık formlara dönüştürmeyi gerektirmektedir.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri