Kaygana, kuymak, cağ kebabı, katmer, laz böreği, kalaco, yoğurtlu silor, mısır ekmeği, cevizli kete ve hamsili ekmek Artvin'de yenilecek yemeklerde ilk sıralarda gelir. Artvin neyi ile meşhur? Artvin'in balı, kaymağı, dut pekmezi, tereyağı ve kuzine zeytini meşhurdur.
Artvin'in simgesi boğadır ve boğaları ile meşhur olmuş bir şehirdir. Artvin toprakları itibariyle ormanlık, yeşil bir doğaya sahiptir. Artvin milli parkları, yayları, tarihi ve kültürel dokusuyla mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir Karadeniz şehridir.
Artvin ve çevresinde sıklıkla tüketilen yöresel yemekler arasında kuymak, kalaco, kaygana, yoğurtlu silor, mısır ekmeği, hamsili ekmek, cevizli kete, laz böreği, karalahana sarması, turşu kavurması, şalgam pancarı, hamsili pilav, benekli alabalık ve cağ kebabı yer almaktadır.
Şalgam (Pancar) Yemeği
Zor geçen kışlarıyla meşhur Artvin'de kök sebzelerden yapılan yemekler kışın vazgeçilmezleri arasında. Özellikle biraz pirinç ve salçayla yapılan şalgam (pancar) yemeği en sık yapılan kış yemekleri arasında.
Ayrıca Artvin'in tatlıları, çorbası nelerdir, nesi meşhur anlattık! Artvin'in nesi meşhur, Karadeniz'in doğusunda yer alan Artvin'in mutfak kültüründe Gürcü, Laz ve Anadolu mutfaklarının izlerine rastlanabilir. Oldukça değişik bir tatlı çeşidi olan Laz böreği Artvin yöresinin en bilindik lezzetlerindendir.
İlgili 22 soru bulundu
Artvin ziyaretlerinde ön plana çıkan hediyelik eşyalar arasında:buzdolabı magnetleri, tereyağ, dut pekmezi, karayemiş, kuzine zeytini, bal ve kemençe bulunmaktadır.
Kara Hurma Nedir ? Latince adı Diospyros lotus (ilahi meyve) olan Kara Hurma , bir diğer adıyla Yabani Hurma (Piç hurma ) Dünya da insanlar tarafından yetiştirilen en eski bitkilerden birisisidir.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.
Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Kemalpaşa Plajı - Artvin
35 kilometre kıyı bandı bulunan Arhavi ve Hopa ilçelerinde, yazın deniz turizmi yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Özellikle 2 kilometrelik plajı bulunan Hopa/Kemalpaşa Beldesi'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel plajlarına sahip olması nedeniyle, bir çekim merkezi konumundadır.
Artvin ili 400 35' ile 410 32' kuzey enlemleri ve 410 07' ile 420 00' doğu boylamları arasında yer alan, 7 367 km2 yüzölçümünde, Karadeniz Bölgesinin bir ilidir. İl alanı Türkiye yüzölçümünün (783.577 km2) % 0.9'u kadardır. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, Kuzeyinde Gürcistan ile komşudur.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
Dört mevsim ziyaret edilebilecek bir şehir olan Artvin'de, Karadeniz ikliminin tipik özelliklerini görmek mümkün. Neredeyse her dönem yağış alan Artvin'e kayak tatili için kasım – nisan ayları arasında gidebilirsin. Mayıs – ağustos arası ise şehrin tarihi doğal güzelliklerini keşfetmek için ideal zaman…
Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.
İçerdiği polimetal maden yatakları ve zuhurları bakımından (bakır-kurşun-çinko-altın-gümüş) ülkemizin en önemli metalojenik kuşaklarından birini oluşturan ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin ili, metalik maden yatakları ve zuhurları bakımından oldukça zengindir.
Artvin Okrugu'nun nüfusu 52.434 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun % 34,5 (17.814 kişi) Gürcü, % 50,3'ü (26.395 kişi) Türk, %14,8'i (7.775 kişi) Ermeni, %0,3 (154 kişi) Kürt, % 0,6'sı (296 kişi) Çingene olarak kaydedilmişti.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Artvin'de en çok çay, patates, buğday, mısır, arpa, fasülye, soğan, tütün, pirinç,domates,salatalık,karalahana,şalgam,turp ,sarımsak,kabak,patlıcan, yeşil soğan, ıspanak, marul, maydanoz v.b sebze ve tarım ürünleri yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri