Unlu mamüller olarak en çok tükettiğimiz ürünler ekmek, makarna, bulgur ve bisküvidir. Bunların dışında, kek, pasta, turta, tart, yufka, çeşitli çörekler, börek, gofret, kurabiye, hazır pasta altlığı, peksimet ve benzeri ürünler bu gruba girerler.
Unlu mamuller ruhsatı ile Tarım Bakanlığından ekmek üretim izini alma şansınız yoktur, sadece pide, poğaça, simit, kurabiye… Gibi ürünleri kapsamaktadır.
Pastane, Fırın ve unlu mamuller üreten her iş yerinin ilgili il özel idaresi / Belediye/ Organize Sanayi Bölgesinden veya ilgili kurumdan işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından İşletme Kayıt Belgesi almaları zorunludur.
Pastane veya fırın gibi bir dükkân açabilmek için ilk başvuru noktanız, dükkanı açacağınız yerin belediyesidir. Açacağınız işletmenin ruhsatı için onayı belediyeden almanız gerekmektedir. Belediyenin sizden isteyeceği belgeleri teslim ettikten sonra, pastane/fırın açmak için gereken evrakları talep edebilirsiniz.
Sorumuzun yanıtı : İç Anadolu Bölgesi ' dir .
İlgili 45 soru bulundu
Unlu mamüller olarak en çok tükettiğimiz ürünler ekmek, makarna, bulgur ve bisküvidir. Bunların dışında, kek, pasta, turta, tart, yufka, çeşitli çörekler, börek, gofret, kurabiye, hazır pasta altlığı, peksimet ve benzeri ürünler bu gruba girerler.
Tüketime hazır ya da ön işlem uygulanmış ve sonradan ek bazı işlemlerle tüketilebilecek duruma gelebilen, hububat unlarından elde edilen pişirilmiş ürünler anlaşılmaktadır. Karbonhidratların en önemli kaynağı ekmek başta olmak üzere unlu mamüllerdir. Ayrıca unlu mamüller B grubu vitaminlerince de zengindir.
Günde 2 bin ekmek çıkaran fırının, diğer giderleri de içine koyduğumuzda 200 gram bir ekmekte ortalama 95 kuruş. 20 kuruş da bayi kârı verdiğimiz zaman, 1 lira 15 kuruşa geliyor.
Konuya ilişkin bilgi veren Halil İbrahim Balcı, Bakanlığın verdiği süre sona erdiğinde gerekli işlemleri yapmayan fırınların kapatılacağını bildirdi.
Buna göre, herhangi bir dükkânda unlu mamul satışı yapılabilir ancak ekmek üretiminin yapılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı ilçe tarım müdürlüklerinden işletme kayıt belgesi, ilçe belediyelerinden de ruhsat alınması gerekiyor.
Pastane sahibi olmak için gereken belgeler
Nüfus cüzdanı fotokopisi. 2 adet fotoğraf (son bir yılda çekilmiş) Vergi levhası Ustalık belgesi.
İlkokul ya da fırıncılıkla ilgili meslek lisesi mezunu olanlar 11 yıl bilfiil fırıncılık yaptıkları ve bunu SGK Hizmet Dökümü ile ispatlayabildiklerinde ustalık sınavına girerek belge almaya hak kazanırlar.
Evet, işletme açmanız için ustalık belgesi gerekiyor. Ustalık belgenizi Esnaf ve Sanatkarlar Odası iş yeri açma belgenizi vermek için talep edebilir.
Yapılmış, işlenmiş, imal edilmiş anlamına gelir. Bu kelime genellikle mamül şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mamul şeklinde olmalıdır.
'UNLU MAMUL' OYUNU
Yönetmelik sonrası bina altlarına fırın açılmasına ruhsat verilmiyor. Birçok işletmeci ise bu yasağı 'unlu mamul' ruhsatıyla deliyor. Bu ruhsat, poğaça, börek, pasta gibi mamullerin üretimi için doğalgazlı ve elektrikli fırınlara veriliyor.
Ekmeğin fiyatı ise tarifeyle belirleniyor. Bu bağlamda belirli yönetmelikler olması önemli. Yeni yönetmelikle bayi kar oranı yüzde 15 olarak belirlendi. Yani bir ekmeğin satış fiyatının sadece yüzde 15'i kar olacak.
Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur. İşyeri açma ruhsatı almamanın cezası 2022 yılında 9600 TL + KDV olarak hesaplanır.
EKMEK FIRINI İŞLETMECİLİĞİNDE YERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN KRİTERLER : Kapalı alanı en az 300 m² olmalıdır. Üretim alanı en az 200 m² olmalıdır. Sosyal Tesis alanı en az 100 m² olmalıdır.
Doğalgazla çalışmaları sayesinde son derece tasarruflu bir yapı sergileyen fırın türleri, elektrik ve tüp gibi ekstra enerji kaynaklarına ihtiyaç olmaksızın çalışıyor ve düşük enerji tüketimleriyle de aile bütçenize katkıda bulunuyor.
Firincilar, pastacilar ve şekerleme imalatçilari, işe yeni başlandığında genel olarak aylık net ₺1.183 ile ₺1.561 arasında para kazandırır. 5 yıllık hizmetten sonra bu rakam, 45 saatlik bir çalışma haftası için aylık ₺1.242 ile ₺1.751 arasındadır.
13.03.2023 tarihi itibarıyla güncel ekmek fiyatları: 210 Gr ekmek fiyatı: 5.00 TL. 240 Gr ekmek fiyatı: 6.00 TL. Köy ekmeği fiyatı: 13,00 TL.
bir fırının günde bin ekmek ürettiği varsayılırsa kırk fırın günde kırkbin ekmek üretir. bir insanın hadi her öğün bir ekmek tükettiğini farzetsek günde üç öğünden üç ekmek yapar. senede üçyüzaltmışbeş günden üç ekmek, bindoksanbeş ekmek yapar. demek ki ney miş?
Ekmek, pide, simit, gözleme, yufka, mantı, börek, çörek, kek, pasta, kurabiye … Misafirliklerde, özel günlerde, toplantılarda bu besinler sofralardan eksik olmaz. Her bir şehrimizde, her köşe başında bir simit cafeye, pastaneye, pideciye, börekçiye vb. unlu mamül satışı yapan yerlere rastlamak pek mümkün.
Un Ve Unlu Mamüller Teknolojisi Bölümü mezunlarının işleri çalıştıkları işletmelerde pasta, kek, börek, tatlı çeşitlerinin üretimini yapar veya bunların muhafazası, paketlenmesi işlerinde çalışırlar.
Mamul, yapılmış, işlenmiş, üretilmiş, üretimi tamamlanmış, satışa hazır olan mal (kumaş, eşya, yiyecek, elektronik eşya). Mamuller başka bir firmanın ham maddesi olabilir. Örneğin bir otomobil ampulü üreten bir firmanın ürettiği mamul (ampul), otomobil üreten bir şirketin ham maddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri