Pastane veya fırın gibi bir dükkân açabilmek için ilk başvuru noktanız, dükkanı açacağınız yerin belediyesidir. Açacağınız işletmenin ruhsatı için onayı belediyeden almanız gerekmektedir. Belediyenin sizden isteyeceği belgeleri teslim ettikten sonra, pastane/fırın açmak için gereken evrakları talep edebilirsiniz.
Pastane, Fırın ve unlu mamuller üreten her iş yerinin ilgili il özel idaresi / Belediye/ Organize Sanayi Bölgesinden veya ilgili kurumdan işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından İşletme Kayıt Belgesi almaları zorunludur.
Eğer elinizde yapı kullanma izniniz varsa ekmek ruhsatı alabilirsiniz. Size önce unlu mamul ruhsatı veya geçici ruhsat vermek isteyebilirler. Unlu mamuller ruhsatı ile Tarım Bakanlığından ekmek üretim izini alma şansınız yoktur, sadece pide, poğaça, simit, kurabiye… Gibi ürünleri kapsamaktadır.
Pastane sahibi olmak için gereken belgeler
2 adet fotoğraf (son bir yılda çekilmiş) Vergi levhası Ustalık belgesi. Sıhhi işletme başvuru formu.
EKMEK FIRINI İŞLETMECİLİĞİNDE YERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN KRİTERLER : Kapalı alanı en az 300 m² olmalıdır. Üretim alanı en az 200 m² olmalıdır. Sosyal Tesis alanı en az 100 m² olmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Günde 2 bin ekmek çıkaran fırının, diğer giderleri de içine koyduğumuzda 200 gram bir ekmekte ortalama 95 kuruş. 20 kuruş da bayi kârı verdiğimiz zaman, 1 lira 15 kuruşa geliyor.
Fırın Açmak Ne Kadar Kazandırır? Ekmek fırınlarının kâr marjı, %100 ile %200 arasında değişiklik gösterebilir. Eğer bir fırın açmak istiyorsanız, her gün taze çıkaracağınız ekmek, poğaça, açma, pide ve benzeri ürünleri düşününce, büyük bir fırına ihtiyacınız olacak.
İlkokul ya da fırıncılıkla ilgili meslek lisesi mezunu olanlar 11 yıl bilfiil fırıncılık yaptıkları ve bunu SGK Hizmet Dökümü ile ispatlayabildiklerinde ustalık sınavına girerek belge almaya hak kazanırlar.
Ustalık belgesi başvurusunu internet üzerinden online olarak yapmak isteyen kişiler E-Mesem şifresi ya da E-Devlet şifresiyle Mesleki Eğitim Merkezi internet sitesinden kolayca ustalık belgesi başvurusunu yapabilirler.
Bu hükme göre, ticaret siciline kaydı olması halinde ustalık belgesi olmayanlara işyeri ruhsatı verilebileceği görülmektedir. Bu açıklamalardan sonra, gerek ticaret siciline kaydı olmayan gerekse ustalık belgesi olmayan işyeri açmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilemez.
Buna göre, herhangi bir dükkânda unlu mamul satışı yapılabilir ancak ekmek üretiminin yapılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı ilçe tarım müdürlüklerinden işletme kayıt belgesi, ilçe belediyelerinden de ruhsat alınması gerekiyor.
Ruhsat almadan işyerini açarsanız denetim ekipleri tarafından işyerinizin denetlenmesi durumunda işyeriniz mühürlenerek kapatılabilir. Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur.
Unlu mamüller olarak en çok tükettiğimiz ürünler ekmek, makarna, bulgur ve bisküvidir. Bunların dışında, kek, pasta, turta, tart, yufka, çeşitli çörekler, börek, gofret, kurabiye, hazır pasta altlığı, peksimet ve benzeri ürünler bu gruba girerler.
Evet, işletme açmanız için ustalık belgesi gerekiyor. Ustalık belgenizi Esnaf ve Sanatkarlar Odası iş yeri açma belgenizi vermek için talep edebilir.
Gıda üreten işletmeler öncelikle yetkili kurumlardan "işyeri açma ve çalışma ruhsatı", daha sonra ise "çalışma izni ve gıda sicili" almak zorundadırlar. Üretim izni için gereken belgeler üç dosya halinde hazırlanır ve ilgili ücretin ödendiğine dair makbuz ile birlikte Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilir.
İşyeri yetkilisi, ön üretim izni alınan ürünlerin üretimine başlandığında konuyu Bakanlığa bildirir. Bakanlıkça yapılan denetimde üründen numune alınır ve laboratuara sevk edilir. Ürünün analizleri sonucunda düzenlenen raporun başvuru belgelerine uygun olması halinde ürün için üretim izin belgesi verilir.
Parayla ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyenlerden sınav ücreti dışında bir tutar alınmaz. Ancak bazı kişiler parayla bu belgelerin satışını yürütür. Bu kesinlikle yasal bir yol olmadığı için tercih edilmemelidir.
kimlik no ve e devlet şifresi yazılarak giriş yapılır. Belgesi Sorgulama (Milli Eğitim Bakanlığı) butonuna tıklanır. 4-) Barkodlu belge oluştur butonuna tıklanır. 5-) Sağ üstten dosya indir butonuna tıklanarak evrak bilgisayarımızın masaüstüne kaydedilir. belgenizi çok önceden aldığınız için sisteme yüklenmemiştir.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Unlu Mamüller Üretimi Sertifikası Sertifika Geçerliliği
Unlu Mamüller Üretimi Kursu sertifikası ile Gıda teknolojisi alanında çalışabilirler.
Hemen yanıtlayalım: Kuaför açmak için ustalık belgesi şart. Ancak ustalık belgesi bulunmayan kişiler de bu belgeye sahip bir kişiyi mesul müdür olarak göstererek kuaför salonu açabiliyor.
Ustalık belgesi nereden alınır sorusunun yanıtı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirlenmiş olup ustalık belgesi verme yetkisi sadece mesleki eğitim merkezlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle ustalık belgesi alabilmek için Mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılması gereklidir.
Firincilar, pastacilar ve şekerleme imalatçilari, işe yeni başlandığında genel olarak aylık net ₺1.183 ile ₺1.561 arasında para kazandırır. 5 yıllık hizmetten sonra bu rakam, 45 saatlik bir çalışma haftası için aylık ₺1.242 ile ₺1.751 arasındadır.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
'UNLU MAMUL' OYUNU
Yönetmelik sonrası bina altlarına fırın açılmasına ruhsat verilmiyor. Birçok işletmeci ise bu yasağı 'unlu mamul' ruhsatıyla deliyor. Bu ruhsat, poğaça, börek, pasta gibi mamullerin üretimi için doğalgazlı ve elektrikli fırınlara veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri