A.Ş anonim şirketin kısaltılması olarak kullanılmaktadır. Sermayesi belli bir paya bölünmüş, borçlarından ötürü yalnızca malvarlığı ile sorumlu olan ticaret şirketlerine anonim şirket denir. Bu da kısada A.Ş olarak karşımıza çıkar.
Aleyhis Selam: (a.s.)
Aleyhis selam, selam onun üzerine olsun demektir; peygamberler için kullanılır.
Genellikle Hz. Muhammed'in ismi söylendikten hemen sonra "sallallâhu aleyhi ve sellem" şeklinde söylenen salâvat, yazıda ise "s.a.v.", "s.a.s." veya "s.a." olarak kısaltılır, "Allah'ın dua ve selamı onun üzerine olsun" anlamına gelir.
Söylendiği kişiye "selam olsun" manasındadır. Peygamberler için kullanılmıştır. Örnek olarak "İslam peygamberi Muhammed" "aleyhisselatüvesselam" ya da "aleyhisselam" isminden sonra bu şekilde zikredilir. Kısaltma olarak Türkçe yazılmış metinlerde ise "sav." ya da "as." şeklinde kısaltılır.
Özellikle söz konusu birçok farklı şirket olduğu vakit, bu şirketlerin sonunda mutlaka A.Ş. kısaltması görünür.
İlgili 31 soru bulundu
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
Anonim şirket (A.Ş.) ya da anonim ortaklık (A.O.) sermayesi ortak tarafından taahhüt edilmiş ve paylara bölünmüş olan, tüzel kişiliği haiz, borçlarından dolayı kendi mal varlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.
Çok övülmüş, birçok güzel huylara sahip. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.a.) ismi. Dedesi Abdülmuttalib (as) tarafından, gökte hak yerde halk övsün niyetiyle bu ad konulmuştur.
Ulu'l-azm peygamberler
Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Peygamber Efendimiz'e (asm) ise Aleyhissalatu vesselam" demişlerdir. Böyle söylemek bir şiar haline gelmiştir. Sallallahu aleyhi ve sellem'in manası: Allah'ın salatü ve selamı O'nun üzerine olsun.
[1] (İslam) Sallallahu Aleyhi ve Sellem kavramının kısaltması ("Allah'ın selamı onun [Muhammed'in] üzerine olsun.")
(a.s.); aleyhis selam: Selam onun üzerine olsun. Peygamberlere mahsustur. (r.h.); rahmetullahi aleyh: Allah ona rahmet etsin.
"Salât ve selâmı, (s.a.v) şeklinde yazan kimse gibi, bir veya iki harfli sembolle yazmak mekruhtur. Aksine bu iki lafzı tam olarak (sallallahu aleyhi ve sellem şeklinde) yazmalıdır." (Suyûtî'nin -Allah ona rahmet etsin- kelâmından kastedilen, kısaca böyledir).
Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir. Allah'ın şanı yücedir ve bizlere sonsuz nimetler sunmuştur. Bu övgüye Allah Teala'nın ihtiyacı yoktur. Ancak Allah Celle Celaluhu demek, her şeyin sahibi olan Rabbimize saygımızı göstermemize yardımcı olur.
s.a.v., "Allah'ın selamı onun üzerine olsun" anlamına gelen "sallallâhu aleyhi ve sellem" (Arapça: صلى الله عليه و سلم) sözcüğünün kısaltılmışı. İslâm peygamberi Muhammed'in adı anıldıktan sonra söylenir.
(r.h.): Rahmetullahi aleyh: Allah ona rahmet etsin demektir; mümin ölülere denir. (Hz.): Hazreti..: Hazret kelimesi yüceltme manasında kullanılır. Bu sebeple saygı duyulan herkes için kullanılabilir.
Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir. Hazreti İdris yaşadığı topluma peygamber olarak gelmiştir.
Vahiy meleği peygamberler dışında kimseye gönderilmediğine göre Hz. Meryem'in peygamberliğinden de şüphe edilmez. Hz. Havva annemiz başta olmak üzere çok sayıda kadın peygamber olduğu da bilinmektedir.
Muhammed (Arapça: مُحَمَّد, Arapça telaffuz: [muħammad]; y. 570 – 8 Haziran 632), dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir.
Muhammed'in hadislerde geçen isimleri
Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah." Cübeyr b. Mut'im'in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: "Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi."
Kur'an'da dört yerde zikredilmiştir. Peygamber Efendimizin (asm) dedelerinde bu isim kullanılmamıştır. Ancak o dönemde bu ismi kullanan başka insanlar olmuştur. Yani Muhammed ismi ilk olarak ve sadece Peygamber Efendimize (asm) konulmuş diye bir kaide bulunmuyor.
“Anonim şirketi mutlak olarak mübahtır.” Demişlerdir¹¹. Bir kısım İslam hukukçuları ise, anonim şirketini şartlı olarak caiz görmüşler ve demişlerdir ki, "Faiz, aldatma, garer, domuz ve alkol alış ve satışı gibi islamın açıkça yasakladığı işlem ve muameleler bulunmamak şartı ile anonim şirketi caizdir.
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Anonim şirketler, kanunca uygulamasında bir sakınca görülmeyen tüm iktisadi ve ticari konuların gerçekleşmesini amaç edinmek üzere kurulabilir. Tescil edilmiş bir esas sözleşmesi vardır. Bir veya sınırsız sayıda ortak ile kurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri