Anakart kasa uyumu Anakart alırken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de kasanız ile anakart arasındaki uyumdur. Seçim aralığınız da zaten bu ölçütte ilerlemelidir. Öncelikle size uygun işlemci ile PC'nizin kalbini oluşturmalı, ona uygun bir vücut (anakart) seçmeli ve anakartın uyumlu olacağı kasayı belirlemelisiniz.
Anakartınızın seçtiğiniz işlemci ile uyumlu olması gerekir. İşlemcinizin soket türünü ve neslini kontrol edin, anakartın desteklediği işlemciler listesini inceleyin. İhtiyacınıza uygun miktarda bellek yuvası, desteklenen RAM kapasitesi önemlidir.
Anakart seçimi yaparken, bellek desteği ve bağlantı noktaları da önemli kriterler arasındadır. Bellek desteği, anakartın kaç GB bellek desteklediği ile ilgilidir. Bellek desteği ne kadar yüksekse, bilgisayarınızın performansı o kadar iyi olacaktır. Ayrıca, bağlantı noktaları konusunda da dikkatli olmanız gerekir.
Bunun için arama çubuğuna “işlemci destekli anakart” ve işlemcinizin markasını yazıp aratmamız yeterli olacaktır. Karşınıza “CPU Support List” çıkacaktır. İşlemci destek listesi anlamına gelen bu başlıkta kolaylıkla işlemcinizin desteklediği anakart soket numaralarını bulabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Telefon işlemci sıralaması, Aralık 2020 itibariyle, en iyi mobil işlemci, iOs 14 serisine güç veren Apple A12 Bionic'tir. En iyi ikinci işlemci Snapdragon 888, ardından Samsung Exynos 2100, A13 Bionic ve Kirin 9000 işlemcisidir.
Eğer Windows + R kombinasyonunu kullandıysanız önünüze gelen Çalıştır ekranına msinfo32.exe yazın. Yukarıdaki ekranın bir benzeri önünüze gelecek. Ekranınızın sol tarafındaki Sistem özeti yazısı seçili değilse onu seçin. Sistem Üreticisi ve Sistem Modeli ikilisi anakartınız hakkında çeşitli bilgiler verecek.
Anakart, bilgisayar içerisindeki çeşitli bileşenlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir tür omurga işlevi görüyor. Bilgisayarınızdaki işlemci (CPU), grafik işlemcisi (GPU), RAM ve bellek gibi bileşenler için farklı bağlantı araçları sağlayan bir baskı devre kartı olarak tanımlanabiliyor.
Bir bilgisayar anakartı genelde işlemci, RAM, ekran kartı gibi temel bileşenlerin arasında bağlantıyı sağlayan donanımdır. Çeşitli amaç ve boyutlardaki bilgisayarlar için özel anakartlar bulunur. Her anakart belirli donanımları desteklerler ve bu nedenle her işlemci veya bellek ile çalışmazlar.
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
CPU olmadan bir işlem yapılamaz anakartta yaşadığınız şey normal.
MHz, megahertz'in kısaltmasıdır ve saniye başına milyon döngüyü ya da bir milyon hertz'i (10 6 Hz) ifade etmektedir. Bu frekans ölçümü birimi, Uluslararası Birim Sistemi'nden gelmektedir ve bilişimde, verinin bileşenlerin içinde ve arasında hareket etme hızını göstermek için kullanılır.
Anakart en kısa tanımı ile bilgisayarın beynidir. İngilizce'de ise ”motherboard” olarak bilinir. Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir.
Anakartların temel bileşenleri işlemci/soket, bellek yuvaları, güç bağlantısı, genişleme yuvaları ve BIOS'tan oluşur. Anakart özellikleri arasında boyut, soket tipi, bellek desteği, genişleme yuvaları ve bağlantı noktaları yer alır.
Anakart (İngilizce: mainboard, motherboard, baseboard, system board veya planar board), modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board (lojik kart) denir ve bazen mobo olarak kısaltılır.
Anakart (Motherboard), bir bilgisayarın en temel bileşenlerinden biridir ve diğer donanım bileşenlerini bir araya getiren bir devre kartıdır. Anakart, CPU (işlemci), bellek (RAM), grafik kartı, depolama birimleri, genişletme yuvaları ve diğer bileşenleri birleştiren bir platform sağlar.
Bu ekran üzerinde “Information” (Bilgi) bölümünde model adı yer almaktadır. Örnek: Resimdeki kırmızı ile işaretlenmiş bölümde, “PRIME X370-PRO” anakartın model adını temsil eder. Diğer yollardan erişemediğiniz durumlarda, bilgisayarınızın kasasını açarak anakartın üzerindeki etikette model adını bulabilirsiniz.
3D V-Cache teknolojisi kullanılarak üretilen ve 128MB devasa L3 cache'e sahip AMD Ryzen 9 7950X3D an itibariyle dünyanın en hızlı işlemcisi olma ünvanını eline almış durumda.
Eğer daha uygun fiyatlı ve çok çekirdekli işlem gücüne ihtiyaç duyuyorsanız AMD işlemciler tercih edilebilir. Tek çekirdek performansı, enerji verimliliği ve geniş uygulama desteği önemliyse Intel işlemciler daha uygun olabilir.
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri