1939 depremi, Erzincan başta olmak üzere Erzurum, Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Amasya, Tokat, Yozgat, Niğde, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun gibi 14 şehirde etkisini göstermiştir.
Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu.
Bu zelzele tesirini en ziyade Erzincan, Tokat, Sivas ve Ordu vilâyetlerinde göstermiştir. Peyderpey malûmat almaktayız. Aldığımız malûmata göre, müsaade buyurursanız Erzincan'ın telgrafını okuyayım: Gece saat iki raddesinde çok şiddetli bir zelzele oldu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nden akademisyen Tuğba Eray Biber'in "Karadeniz'de depremler ve yardımlar (1939-1944)" başlıklı araştırmasına göre, Erzincan Depremi nedeniyle Trabzon'da 101 ev tamamen 983 ev kısmen yıkıldı. Kentte 6 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi de yaralandı.
Giresun'da 3.5 şiddetinde deprem meydana geldiği bildirildi.
İlgili 23 soru bulundu
Trabzon ili, Türkiye'de en az deprem riskli iller arasında gösteriliyor. Ancak Karadeniz fayı nedeniyle ciddi bir deprem riskiyle karşı karşıya.
2012 yılında ise Batum açıklarında Trabzon fayı üzerinde 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, artçılar Trabzon'a kadar ulaşmıştı" diye konuştu. Karadeniz fayının bazı bölümlerinin petrol arama çalışmaları sırasında TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) tarafından bulunduğunu belirten Prof.
Trabzon'da meydana gelen deprem sonrası Prof. Dr. Osman Bektaş, Haber61'e açıklamalarda bulundu. Trabzon'da 2,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Özellikle Sivas, Tokat ve Giresun en fazla kaybın yaşandığı iller arasında başı çekmektedir. Tespitlere göre Sivas'ta 7500 kişi, Tokat'ta 6800 kişi, Giresun'da 1400 kişi yaşamını yitirmiştir.
Kesemden verecek şeyim yok; yüreğimden verdim. 32.962 kişi öldü, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı ve 116.720 bina yıkıldı. Richter ölçeğine göre 7,9 şiddetinde olan deprem Erzincan'dan Amasya'ya (yaklaşık 400 km), Sivas'tan Karadeniz'e (yaklaşık 200 km) kadar olan bir bölge içinde büyük tahribata yol açtı.
27 Aralık'ta meydana gelen deprem Erzincan merkez olmak üzere geniş bir alanda etkili olmuştur. En çok yıkım ve kayıp Erzincan vilayetinde yaşanmıştır. Anadolu coğrafyasında görülen en büyük depremler arasında yer alan Erzin- can depremi sonrasında ülke yekvücut halde yaraları sarmaya başlamıştır.
Aletsel dönemde Karadeniz'in güneyinde meydana gelmiş en önemli deprem 3 Eylül 1968 Bartın Depremi (Io=VII; Mw=6.0; Alptekin ve diğ., 1985; Jackson ve McKenzie,1984;McKenzie, 1972). Bartın depreminin odak mekanizması çözümü bu depremin ters faylanma ile meydana geldiğini ortaya koymuştur.
26-27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da oluşan depremin yüzey dalgası büyüklüğü 7,9 richter ölçeğine göre büyüklüğü 7,2 idi. Depremin süresi 52 saniye olmuştu.
Dr. Ahmet Mete Işıkara, Bayburt'un deprem kuşağına yakın olduğunu ve olası bir depremin Bayburt'ta da hissedebileceğini belirterek, “1992 Erzincan depremi Bayburt'ta da hissedildi. Bayburt'un kuzeyinde bir sorun gözükmüyor, sorun güneyinde. Çünkü Kuzey Anadolu fay hattına çok yakın” dedi.
Trabzon'un kuzeyinde Karadeniz fayı var.
Bu fay Trabzon veya Karadeniz sahili tehdit ediyor. Ama bu Karadeniz Fay Hattı'nda da bilgilerimiz çok az. Fayın hızını, deprem tekrarlama süresini bilmiyoruz.
Bir de Karadeniz'in kuzeyinde yani bizim sahilimizin kuzeyinde yaklaşık 10 mil kadar açık olduğu ifade ediliyor. Bir ters fay niteliğinde bir de Gürcistan tarafından bizim sahilimize doğru gelen, Kuzeydoğudan Güneybatı'ya doğru uzanan Rize, Trabzon ve Ordu fayları var.
Yedisu Fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır. Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir.
Bartın'da yıkım olunca bu bölge o zamanki haritada 'birinci derece deprem bölgesi' ilan edildi. Karadeniz fayının yıkmadığı Trabzon ve Rize ise 'dördüncü derece deprem bölgesi' yapıldı; bu büyük bir yanlışlıktır. Gerek Bartın, gerekse Trabzon, aynı sismik zonda bulunuyor.
Son yüzyılda, 27 Aralık 1939 tarihinde Ms 7.9 büyüklüğünde deprem üreten KAFZ, en son 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde Mw 7.6 ve Mw 7.1 büyüklüğünde, 135 km ve 45 km uzunluğunda yüzey faylanması, yaklaşık 5.0 m yer değiştirmeye yol açan iki deprem üretmiştir.
Karadeniz fay hattı, Türkiye'nin kuzey kıyısından geçer ve Artvin Hopa, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Bartın'ı kapsayan bir hattır.
Samsun`un depremselliği ve şehir merkezinin İkinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurguladı. İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir.
1995 Dinar Depremi, 1 Ekim 1995 tarihinde yerel saatle 17:57'de (UTC: 15:57) Türkiye'de Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü 6,1 Ms olarak ölçüldü. Şiddeti VIII'dir. 90 kişi öldü, 14.156 bina hasar gördü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri