İLETİŞİM SÜREÇLERİ Süreç içerisinde kod, kodlama, kod açma, yorumlama, geribildirim yer almaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinin temel unsurlarından biri değildir? Her iletişim sürecinde kaynak, ileti (mesaj) ve alıcı olmak üzere üç temel öğe bulunur. Bunlara bir de iletinin aktarıldığı araç ya da kanal eklenir. Hız iletişim süreci temel unsurları arasında yer almaz.
İletişim, mesaj, gönderici ve mesajı alan olmak üzere, üç önemli unsuru olan ve bilgi, duygu, görüntü veya sesin iletilmesi ve işlenmesi sürecidir. Anlamak ve anlaşılmaktır.
Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Bir işaret ya da işaretler topluluğu olan ileti, bir şeyi aktarmayı, iletmeyi isteyen kaynağın ürettiği sözel/görsel/görsel-işitsel fiziksel bir üründür ve içerik olarak anlam, yapı olarak simge ve kodlardan oluşur.
İlgili 32 soru bulundu
Kaynak, algılama, seçme, düşünme, yorumlama süreçlerinde ürettiği anlamlı iletileri simgeler aracılığı ile gönderendir. İletişim sürecinin başlangıcında kaynak iletmek istediğini, kendi ve alıcının anlayabileceği şekilde kodlar. Kaynak iletiyi alıcıya gönderen kişi, grup ya da kurum olabilir.
İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır. Kaynak kendisine ulaşan bilgi ve verilere göre mesaj iletecek bir düşünce oluşturur. Kaynak, iletmek istediği düşünceleri kodlar.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
İletişim ögeleri; kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre olmak üzere altı öğeden meydana gelmektedir. Sağlıklı bir şekilde iletişimin gerçekleşmesi için iletişim öğelerinin bir arada bulunması gerekmektedir.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
İletişim, sözlü ve sözsüz sembollerin kullanılmasıyla duygu, düşünce, tutum veya görüşlerin karşı tarafa aktarıldığı bir alışveriş sürecidir. Bu semboller dil, kelime, vurgu, şekil, eylem veya resim olabilir. İletişim hem kişilerarası hem de sosyal bağlamda merkezi bir konuma sahiptir.
İletişim süreci ise mesajın göndericiden alıcıya ulaştığı aşamaları ifade eder. İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
İletişim süreci tek yönlü ve çift yönlü olmak üzere iki yönlüdür. Tek Yönlü İletişim: İletişim sürecinin tek yönlü işleyişi,”bir kaynaktan bir alıcı”ya da “bir kaynak çok alıcı” şeklinde olabilir. Amaç yalnızca iletinin alıcıya ulaştırılmasıdır.
Sözlük anlamı ile düşünce, duygu veya bilginin her türlü yol ile başkalarına aktarılmasına iletişim denir. Bu aktarımlar sözlü, jest, mimik, yazılı, işitsel ya da görsel şekilde, gönderici ve alıcı arasında gerçekleşir.
İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir.
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
İletişim sürecinde yer alan öğeler; Gönderici (kaynak), ileti, kodlama-kod açma, kanal, alıcı, geri-bildirim ve gürültü şeklinde sıralanabilir.
Kanal: Göndericinin, iletiyi alıcıya gönderirken kullandığı yol veya araçtır. Telefon, televizyon, radyo, gazete, kitap, dergi vb. kitle iletişim araçları göndericiden alıcıya giden aracı olabileceği gibi yazı, söz, fotoğraf vb. her tür iletişim aracı da iletiyi ileten bir kanal olma işlevini üstlenebilir.
İletişim sürecinde iletilerin onları oluşturup gönderen kaynaktan bağımsız bir varlığı yoktur. Bu bağlamda hedefin iletileri algılama ve çözümleme süreçleri, yorumlama ve bunlara karşılık iletiler, geribildirim, kodlama süreçleri üzerinde durulacaktır. dağarcığına göre çözümlenir.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri