Ön kapak içeriği genellikle şunlar olabilir: Romanlar için büyük harflerle roman başlığı, yazar adı, slogan (kanca) ve yayıncının logosu ya da simgesi (köşede)
Kitabın İlk Sayfasında Ne Olur? Kitabın ilk sayfasında, yazar ya da yazarların ismi, soy ismi ve kısa özgeçmişleri yer alır. Bunun dışında yayınevinin adı ve basım sayısı yer alır. Buna ek olarak kitabın kapsamı veya içindekiler listesi de yer alabilir.
Kitap kapak tasarımlarında, yazarın ve kitabın adı, yayınevi adı ve/veya logosu, baskı adedi gibi bilgiler bulunmaktadır. Bunun yanında kitap kapağı düzenlemelerinin bazısında, kitabın içeriğini özetleyen alt başlık slogan gibi açıklamalara da yer verilmektedir.
Kapak (sert ya da karton cilt, tasarım)
İlgili 26 soru bulundu
Bölümler önemlidir
Kitap bölümü de genel olarak Giriş kısmı, Ana metin, ve Sonuç kısmı olarak 3 ana başlık altında ele alınmalıdır.
kısım (part)- Eserdeki bölümlerin üstündeki bölüm. kısım bölüm sistemi (part-chapter)- Avrupa'da kısımlar ana, bölümler ikinci bölümdür. Bizde de bu usul kullanılır.
Sırt, bir kitap, rafta durduğundan bir kitabın dikey kenarıdır. Üzerine kitabı tanımlamaya yardımcı olacak metinler vardır. Türkiye'de Anglo-Sakson geleneğe uygun olarak sırt metni, dikey olarak yukarıdan aşağıya doğru uzanır.
Tanıtım yazısı, bir kitabın kapağının arkasında yer alan ve kitabın içeriğini anlatan yazıdır. Tanıtım yazısı, kitabı en iyi şekilde tasvir eden ve okuyucuların ilgisini çekecek her türlü bilgiyi içermelidir.
Kitap türleri arasında öykü, mizah, polisiye, masal, konuşmalar, iş ve ekonomi, branş dersleri gibi farklı konuları bulabilmeniz mümkündür. Aynı zamanda, sanat ve tasarım, sağlık, müzik, sinema gibi branşlarda da farklı türde kitaplar yazılmıştır. Kitap seçimleri sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak nitelikte olmalıdır.
Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir. Kıssalar ve öğütler içeren Diamond Sutra, aynı zamanda dini içerikli bir kitaptır ve Buda'nın öğretilerini kapsar.
Ön Bilgiler okuru kitapla tanıştırıyor. Ön Bilgiler sayfaları ana metin başlamadan önceki sayfalara verilen addır. Birkaç sayfadan oluşur ve kitabın adını, yazarın adını, künye ve telif bilgilerini ve ihtiyaç duyulması halinde bir önsöz ya da giriş metninin kapsar.
Ödev kapağında Üniversite, Fakülte ve Bölüm bilgileri ile ödev konusu başlığı, öğrencinin numarası, adı soyadı ve dersin öğretim elemanının unvanı, adı soyadı ve hazırlandığı yıl ve yer bilgileri, yukarıda gösterilen örnek kapaktaki gibi hazırlanmalıdır.
Ders kitaplarının ön kapaklarında; kitabın adı, kullanılacak okul ve sınıfın adı, yazarın ya da yazarların adı, yayınevinin adı ve amblemi, konuyu tanıtıcı, ilgiyi çekici resimlerin bulunması gerekir.
Yazar: Bir belgeyi yazan veya düzenleyen kişiler veya kuruluşlar.
Kullanım durumuna göre değişmez, karakter atlaması mekan atlaması zaman atlaması gibi durumlarda kullanılır. Nadiren de olsa eğer bir sayfada 3 veya daha fazla not düşülecekse *'dan başlanıp ** ve *** olarak not düşülebilir.
Arka kapak yazısının okuyucuyu kitabın içeriği ve değeri, önemi hakkında doğru bilgilendirmesi beklenir öncelikle. Öte yandan kitabın okuyucunun dikkatine sunulması, okuyucunun satın almaya teşvik edilmesi de bir diğer amaç olduğu için kitabın cazip hâle getirilmesine, metnin albenili olmasına çalışılır.
İç kapak, dış kapaktaki bilgilerle aynı bilgilerden oluşur. İç kapakta, dış kapaktan farklı olarak, Logo yer almaz. Verilen cetvel ölçülerine dikkat edilerek hazırlanması gerekir.
Seri Kitap künyesi:
Yazar Soyadı, Adının Başharfi., Kitabın adı, Serinin adı ve numarası, Yılı. Örnekler Baykan, D., Allianoi Tıp Aletleri, Studia ad Orientem Antiquum 2, 2012.
“İçindekiler” bölümü bir kitabın başından sonuna aynı sıralamayı izleyerek ve peşpeşe gelen sayfa numaralarıyla kitabın düzenini gösterir. Dizin ise alfabetik bir düzen içinde, kitabın kendi düzeninden farklı olarak, okurlara aranan bilgilerin yerlerini sayfa numarası vererek belirtir.
Klasik tanımıyla kitapsever ya da kitap kurdu, kitapları seven, okumayı takdir eden, sıklıkla okuyan ve/veya kitap toplayan kişidir. İfadenin bir diğer anlamı ise "resmi kurallara ve kitap öğrenmesine gereğinden daha fazla önem veren bir kişi."
Çapraz okuma yöntemi ile aynı anda birden fazla kitabı okumaya başlıyorsunuz. Örneğin; kitabın birini ofiste, diğerini çantanızda, ikisini yatağınızın yanında tutuyorsunuz.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri