Bunun yanında insaf, ihsan, ikram ve infak ise erdemli olan ve İslam ahlakında tavsiye edilen davranışlardır.
Mekruh, dinen yapılması yasaklanmış olan veya uygun görülmeyen davranışlar için konulan tabirdir. Dinen, bir kişinin malını çarçur etmesi, haram değildir ama mekruhtur. Uygun görülmeyen bir davranıştır. İsraf, dinin verdiği tanıma göre, haram değil, mekruhtur.
Bu nedenle, İslam ahlakının ana konusu, dinin emir ve yasaklarını anlamak ve uygun davranışları sergilemektir. İslam ahlakının temel kaynakları Kur'an ve Hadislerdir, bu kaynaklarda yer alan emir ve yasaklar, insanların doğru davranışlar sergilemeleri için rehberlik eder.
İslam ahlakının gayesi, insanın hayır yö- nündeki davranışları tercih etmesini ve şer olan davranışlardan kaçınmasını sağlamaktır. Çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Aişe (r.a.) vali- demize şu şekilde dua etmeyi öğretmiştir: “Allah'ım!
Kitap ve Sünnet'in hükümleri ve kanunları İslâm ahlâkının esasını teşkil eder; işaret edilen bütün bu ahlâk nazariyelerinin "İslâm ahlâkı" ile alâkaları da bu iki temel kaynağın ahlâkî hükümleri ve prensipleri ile uyumları nisbetindedir.
İlgili 34 soru bulundu
Yerilen davranışlar hem bizim için hem çevremiz için zararlı olacak işlerdir. Bunun yanında insaf, ihsan, ikram ve infak ise erdemli olan ve İslam ahlakında tavsiye edilen davranışlardır.
İslâm ahlâkının ana kaynakları Kur'an-ı Kerim ve onun tebliğcisi Hz. Peygamber'in sünnetidir.
İSLAM AHLAKININ GAYESİ
iman esasına dayalı olarak kişinin kendisinin, maddi ve manevi çevresinin mutluluğuna, iyiliğine katkıda bulunacak güzel tutum ve davranışlar geliştirmesini ve bu davranışları Içselleştirmesinl sağlamaktır.
İslâm Ahlakının temel kaynakları ise, KUR'AN, HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİ, İCMA', KIYAS bir de ÖRF ve ÂDET'lerdir.
İslam, teslimiyet, boyun eğmek, salim bulunmak, lekesiz olmak, selim olmak, selamete kavuşmak, güven ve barış içerisinde olmak, ihlaslı olmak ve samimiyet gibi anlamlar içerir. İslam'a giren kişiye Müslim veya Müslüman denir. İslam'a teslim olan manasında kullanılmaktadır. Müslim kelimesinin kökü İslam'dan gelmektedir.
İslam ahlakının amacı yani gayesi;
Yüce yaratıcı Allah'ın tüm yarattıklarına karşı merhamet göstermek, hiç bir çıkar kaygısı düşünmeden onlara fedakarlık etmek, karşılık beklemeden sevgi beslemektir.
2) İslam ahlakının temel kaynakları nelerdir? A) KUR'AN-I KERİM 1) Kur'an-ı Kerim, İslam ahlakının ilke ve hükümlerinin en temel kaynağıdır 2) Kur'an-ı Kerim peygamber kıssaları yoluyla güzel ahlakın pratik örneklerini verir 3) Kur'an-ı Kerim'de ahlak esaslarının temel ilkeleri vardır B) HZ. PEYGAMBER'İN (S.A.S.)
Genel anlamda ibadet, mükellefin Allah'a karşı duyduğu saygı ve sevginin sonucu olarak O'nun rızasına uygun davranma çabasını ve bu şekilde yapılan iradî davranışları ifade eder. Böylece tamamen dini olan görevlerden başka kişilerin Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yaptığı her fiil de ibadet olarak nitelendirilir.
Bunlara örnek olarak sigara içmek, bahis olmasa bile tavla ve kâğıt oyunları gibi oyunlar oynamak, erkeğin altın takması ve ipek giymesi gösterilebilir. Tenzîhen mekrûh: Şeriatın bağlayıcı ve kesin olmayan bir tarzda yapılmamasını istediği fiildir. Yapılmaması yapılmasından daha iyi olan davranışları tanımlar.
Aşağıdakilerden hangisi İslam dininin bilgi ahlakına uygun bir davranış değildir? Cevap: Sorunun doğru cevap şıkkı D) Bilginin kaynağının araştırılmadan benimsenmesi dir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Müslüman'ın temel amacı, Hz.Muhammed'in (s.a.v.) ahlakını kendisine örnek alarak, iyi davranışlarını geliştirmek olmalıdır. İslam ahlakının konusu insanın duygu, düşünce ve davranışlarını içermektedir. Bu sebeple İslam ahlakı bireyin davranışlarını, duygularını inceler ve değerlendirmeye alır.
Özet. Dinin üç temel unsuru bulunmaktadır: iman, ibadet ahlak. İman, bir müminin inanarak kabul etmesi gereken ilkeleri içerir. İbadet, yüce yaratıcıya karşı görev ve sorumlukları; ahlak ise kişinin Allah'a, kendisine ve diğer varlıklara yönelik eylemlerinde riayet etmesi gereken ilkeleri düzenlemektedir.
Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Ahlak kuralları biri öznel, diğeri ise nesnel ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Bunların yanında; icma, kıyas, ahlak kitapları, örf ve adetler de İslam ahlakına oluşum ve sistemleşme aşamasında etki etmiş olan tali kaynaklardır. İslam düşünürleri bu kaynaklardan hareketle birbirlerinden ayrıntılarda farklılaşan ahlak anlayışları geliştirmişlerdir.
Ahlâkın temel kavramlarını, ilkelerini ve kurallarını temellendiren düzenli ve tutarlı açıklamalara ahlâk teorisi denilir. Müslüman alimlerin bu çerçevedeki fikri eğilimlerine de İslam ahlâk teorisi denmektedir.
İslâm ahlâkı ifadesi, Kur'an ekseninde bir dini ahlâk anlayışını vurgularken, İslâm Ahlâk Felsefesi, dini ahlâkın üzerine İslâm düşüncesinin ürünleri olan Kelâm Tasavvuf, Fıkıh ve İslâm Felsefesinin tüm birikimlerini de kapsayan bir bütünlüğü ve anlayışı ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri