Toplumun gelenek ve görenekleri, örf ve adetleri de yazılı olmayan kuralların içine dahildir.
Yazısız normlar ise resmi olmayan normlardır. Toplum içerisindeki genelgeçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır. Yazısız normlara uymayanlar toplum tarafından dışlanma gibi yaptırımlarla karşılaşabilirler.
Toplum hayatını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır Bunlar anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik adlarını alırlar. Yazılı kuralları devlet koyar Yurttalar bu kurallara uymak zorundadırlar Uymayanlar devlet tarafından belirlenen suç özelliğine göre cezalandırılırlar.
Buna uymayan insanlar çeşitli cezai yaptırım uygulanır. Buna karşılık, yazısız kural demek ise, toplumda töre, örf ve adetlerin gerektirdiği fakat anayasa gibi cezai yaptırımları olmayan, daha küçük toplumun parçalarını ilgilendiren kurallardır. Örneğin, otobüste yaşlılara yer vermek yazılı olmayan bir kuraldır.
İlgili 44 soru bulundu
2.Görgü kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise kural olarak yazılıdır.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Örf ve adet hukukuna gelenek hukuku da denilmektedir. Gelenek (örf ve adet) hukuku yazılı değildir.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir. 2-Kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılır. 3-Kağan dâhil herkes uymak zorundadır. (töreye kağan dâhil herkesin uyması hukukun üstünlüğünün kanıtıdır.)
Toplumda kargaşalıklar , anlaşmazlıklar , istenmeyen çirkin davranışlar ve buna benzer bir çok kötü şeyler oluşabilir. Bu yüzden ahlak kurallarına uymak toplum açısından önemlidir. Cevap: toplumca kınanma gibi bir cezası vardır.
Yazılı olmayan ancak bu milletin her kesimi tarafından ele alınan gelenek ve görenekler, aynı zamanda nesilden nesle aktarılan alışkanlıklardır.
Yani buna göre cevabımız ➡ Hayır olacaktır. Okula zamanı da gitmek ➡ Yazılı olmayan bir kuraldır.
Cevap: Verilen bir sözü tutmak yazılı olmayan bir kuraldır.
Vergi hukukunun belge (yazılılık) esasına dayanması sebebiyle gerçek ve tüzel kişilerin vergilendirme ile ilgili yapmış oldukları işlemlerle alakalı olarak Vergi Usul Kanunu'nun belirlemiş olduğu kural ve esaslar çerçevesinde belge düzenlemeleri veya belge almaları zorunludur.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Toplu Taşıma Araçlarında Uyulacak Olan Kurallar
- Otobüse sırası ile binmeliyiz. İnsanlar otobüse binerken sıraya girmeli ve sıralı biçimde binmemiz gerekir.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Bayrak törenine katılmak." Bayrak töreni, okullarda süregelen kalıplaşmış bir törendir. Öğrenciler, okul bitimindeki törenlere katılmalıdır. Bu da okulun yazılı kuralları arasında sayılmaktadır.
Yazısız (Resmi Olmayan) Normlar: Bireyler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesinden doğan töre, adet, gelenek, görenekler, din kuralları, görgü kuralları gibi yazılı olmayan normlardır.
Yazılı olmayan asıl kaynaklar ise örf ve adet hukuku kuralları ve hukukun genel ilkelerinden ibarettir.
Toplumun ortak çıkarlannı korumak amacıyla, yetkili organ- lar tarafından yürürlü~e konulan metinlere yazılı hukuk kural- lan denilir.
Yazılı Hukuk
Hukuk kurallarının önemli bir bölümü, hukuk kuralı koyma yetkisine sahip belirli bir organ ya da makam (yasama organı, Bakanlar Kurulu, yetkili yönetim birimleri gibi) tarafından konulup yazılı metinler içinde yer alırlar. Bunlara “yazılı hukuk” kuralları (mevzuat) denir.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar.
Başta anayasa olmak üzere, uluslararası antlaşmalar, kanun, tüzük, kanun hükmünde kararname ve yönetmelik olarak sıralanabilir.
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri