Toplumun gelenek ve görenekleri, örf ve adetleri de yazılı olmayan kuralların içine dahildir.
Yazısız normlar ise resmi olmayan normlardır. Toplum içerisindeki genelgeçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır. Yazısız normlara uymayanlar toplum tarafından dışlanma gibi yaptırımlarla karşılaşabilirler.
Buna uymayan insanlar çeşitli cezai yaptırım uygulanır. Buna karşılık, yazısız kural demek ise, toplumda töre, örf ve adetlerin gerektirdiği fakat anayasa gibi cezai yaptırımları olmayan, daha küçük toplumun parçalarını ilgilendiren kurallardır. Örneğin, otobüste yaşlılara yer vermek yazılı olmayan bir kuraldır.
Toplumda kargaşalıklar , anlaşmazlıklar , istenmeyen çirkin davranışlar ve buna benzer bir çok kötü şeyler oluşabilir. Bu yüzden ahlak kurallarına uymak toplum açısından önemlidir. Cevap: toplumca kınanma gibi bir cezası vardır.
Yazılı kurallara ve yazısız kurallara uyulmaması durumlarında toplumda farklı sonuçlar yaşanmaktadır. Yazılı kurallara uymamanın cezası kanuni olarak para cezası ve hapis cezasıdır. Yazısız kuralların cezaları için toplumsal reflekslerden meydana gelen uyarma, kınama ve dışlama aşamalarından oluşmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Örf ve adet hukukuna gelenek hukuku da denilmektedir. Gelenek (örf ve adet) hukuku yazılı değildir.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
2.Görgü kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise kural olarak yazılıdır.
– bireylerin birbirlerine karşı hak ve görevlerinin belirlenmesi amaçlarını taşır. Yazılı kurallar ise geniş anlamda yasalar, yasama organı ve onun yetkili kıldığı organlar tarafından çıkarılan kurallar bütünüdür. Devlet yapılanması içindeki bütün toplumlar kendi kurumlarını resmileştirmiştir.
Yani buna göre cevabımız ➡ Hayır olacaktır. Okula zamanı da gitmek ➡ Yazılı olmayan bir kuraldır.
Cevap: Verilen bir sözü tutmak yazılı olmayan bir kuraldır.
Bayrak törenine katılmak." Bayrak töreni, okullarda süregelen kalıplaşmış bir törendir. Öğrenciler, okul bitimindeki törenlere katılmalıdır. Bu da okulun yazılı kuralları arasında sayılmaktadır.
Vergi hukukunun belge (yazılılık) esasına dayanması sebebiyle gerçek ve tüzel kişilerin vergilendirme ile ilgili yapmış oldukları işlemlerle alakalı olarak Vergi Usul Kanunu'nun belirlemiş olduğu kural ve esaslar çerçevesinde belge düzenlemeleri veya belge almaları zorunludur.
Askere gitmek erkekler için zorunludur anayasa ile belirlenmiştir bu nedenle yazılı kuraldır.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Yazılı olmayan ancak bu milletin her kesimi tarafından ele alınan gelenek ve görenekler, aynı zamanda nesilden nesle aktarılan alışkanlıklardır.
Ancak ahlak kuralları yazılı kurallar olmayıp toplumun vicdanında yaşayan kurallardır.
Konuksever TDK'ye göre bitişik yazılması gereken bir birleşik sözcüktür. Konuksever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına sebep olur.
Yazılı olmayan asıl kaynaklar ise örf ve adet hukuku kuralları ve hukukun genel ilkelerinden ibarettir.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir.
Müeyyidesiz Hukuk Normları Olabilir Görüşü: Müeyyide hukuk düzeninin özelliğidir. Böyle bir düzende müeyyidesiz bazı normlar bulunabilir. Müeyyidesiz Hukuk Normlarının Olamayacağı Görüşü: Müeyyidesiz normlar ya hukuken anlamsız normlardır ya da bağımlı normlardır.
Örf - adet kuralları da insan davranışını düzenleyen kurallardır. İçinde yaşanılan sosyal çevre tarafından uzun süreden beri tekrarlanarak konulan, insan davranışını düzenleyen ve uyarma, kınama, dışlama, linç gibi değişik müeyyideleri olan emir ve yasaklardır. Bunlardan bir kısmı hukukun kaynağı olarak da sayılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri