Günümüzde yaygın şekilde kullanılan protez çeşitleri 3 kategori altında değerlendirilir. Bunlar sabit, hareketli ve implant üstü protezlerdir.
Protezleri sabit ve hareketli protezler olarak iki ayrı sınıfta değerlendirebiliriz. Kuron ve köprü olarak ayrılırken, bunlar da yapımlarında kullanılan malzemeye göre full metal, metal destekli porselen veya full porselen olarak isimlendirilebilirler.
Sabit protez dişler, daha uzun ömürlüdür ve hareketli protez dişlere göre daha dayanıklıdır.
Yeni nesil diş protezi ise, geleneksel protezlerden daha modern bir yaklaşımla yapılmaktadır. Bu protezler, kişinin ağız yapısına özel olarak üretilen 3D baskı teknolojisi kullanılarak hazırlanır ve geleneksel protezlere kıyasla daha rahat ve doğal bir his sağlar.
Diş protezleri şu şekilde sıralanabilir: Damaksız Diş Protezi: Damaksız diş protezi, üst çenede yer alan damak bölgesinin olmadığı durumlarda kullanılan bir diş protezi türüdür. Bu protez türü üst çene dişetlerini ve eksik dişleri kapsar ancak ağızın damak kısmını örtmez.
İlgili 16 soru bulundu
Total Protezler: Ağzınızda hiç doğal diş kalmadığı durumlarda, alt ve üst çenede kalan kemik dokusu üzerinden destek alan, akrilikten üretilen, halk arasında 'takma diş' olarak da adlandırılan protezlerdir. İmplant yapılamadığı özel durumlarda uygulama alanı bulmaktadır.
Eksik olan tüm dişler için implanta ihtiyaç duyulmaz. Tamamen dişlerini yitirmiş olan hastaya uygulanacak implant tedavisinde, sabit protezi taşıyabilecek dayanıklılıkta implant yerleştirilmesi yeterli olur.
Damaksız diş protezleri, genellikle implant destekli protezler veya yapıştırıcılar ile sabitlenir. İmplant destekli protezlerde, titanyum implantlar çene kemiğine yerleştirilir ve protezler bu implantlara tutturulur.
Sabit protez
Metal destekli porselen, metalsiz porselen ve porselen laminete olmak üzere üç çeşidi bulunan sabit protezlerden hasta için en uygununun hangisi olduğu doktor tarafından belirlenir.
Öncelikle yeteri kadar desteğe sahip olmayan, sararan ve çürüyen dişler için uygulanan kaplamaların ömrünün 15 ile 20 yıl arasında olduğu belirtilmektedir.
Alt ve üst çenede kalan kemik dokusu üzerinden destek alarak vakum kuvveti ile ağızda kalabilen, akrilikten üretilen protezlerdir. Halk arasında damak protez olarak da adlandırılan protezlerdir.
DİŞ PROTEZLERİ YENİLEME SÜRESİ NEDİR? Hareketli ve sabit protezlerin yenilenme süresi 4 (dört) yıldır. Bu süreden önce yenilenen protez bedelleri SGK tarafından karşılanmaz. Protez tedavilerinde ayrıca döküm işçilik ücreti ödenmez.
İmplant tedavisinde tasarlanan dişler çene kemiğine kalıcı bir şekilde monte edilir. Bu nedenle protez tedavisine göre daha kalıcı ve daha dayanıklı bir tedavidir. Ayrıca protez dişlerin belirli bir süre sonra yeniden ayarlanması ve onarılmasına ihtiyaç duyulur.
Geçici dişler, dişeti ve çene kemiği içerisine yerleştirilen implant ile uyumlu bir şekilde uygulanır. Bu işlem sonrasında geçici dişler, sağlıklı dişler ile aynı görünüme sahip olur ve hastanın diş kaybının getireceği estetik problemleri yaşamasının önüne geçer.
Dil, dudak ve yanakların protezin kontrolünde çok büyük etkisi vardır. Daha önce protez kullandıysanız yeni protezinize daha kısa sürede ve rahatlıkla alışacaksınız. Protezinize alışabilmek için ilk günlerde yatarken çıkarmayınız.
İmplantlar Üzerine Sabit Protez Yapılabilmesi İçin En Az Kaç İmplant Gerekir? İmplant üzerine protez yapılabilmesi için alt çeneye en az 6, üst çeneye ise en az 6-8 implant gerekmektedir.
Ne Demek? Sigortalı olanların diş protezi yaptırma hakkı bulunmaktadır. Her sene fiyatları değişmekle birlikte belirli bir yüzde katkı payı karşılığında diş protezi yaptırabiliyorsunuz. Diş protez hakkını e-devlet üzerinden sorgulayabilir ve SGK ya bağlı diş hastanelerinde diş protezi hakkınızı kullanabilirsiniz.
Katılım payı oranları nelerdir? Vücut dışı protez ve ortezlerden Kurumca ödenen bedeller üzerinden, Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10, diğer kişiler için %20 oranında katılım payı alınır.
Protez uygulaması için hastalar diş başına 150 lira katkı payı ödemesi yapıyor. Devlet hastanesinde böylece 900 - 1200 lira arası bir rakama tedavi gerçekleşiyor. Özel kliniklerde bu rakam 10 - 20 bin lira gibi rakamlara çıkabiliyor. Aradaki farkı devlet karşılıyor.
Tek diş implant tedavilerinde kullanılacak olan implant markasına göre ortalama fiyatlar 2500 TL ile 3500 TL arasında değişiyor.
Implant üzerine ağız büyüklüğü ve çene yapısına göre tüm çene implant için genelde 26 ila 28 adet dişten oluşan protez yapılır. İmplant sayılarındaki farklılık, kişinin kemik durumuna göre değişir.
Hangi dişlere implant yapılmaz? Ağzınızda hangi dişiniz eksikse onun yerine implant yapılabilir. Buna rağmen tüm dişlerinizi kaybettiyseniz her diş için tek tek implant yapılması uygun bir durum değildir. Bu tür bir tedavi sağlıklı sonuç vermeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri