Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın.
İçecekseniz olmaz: Süt
Derin dondurucuda donan süt çözüldüğünde topak topak olur. Dolayısıyla içmek için kullanacağınız sütü derin dondurucuya koymak çok da iyi bir fikir değil. Ancak o sütü diyelim kek yapmak için kullanacaksanız donmuş ve çözülmüş süt tarifinizi çok da etkilemeyecektir.
Uzun süre bekletilen sütlerde topaklaşma ve oluşan bu topakların bir çökelti oluşturması görülür. Sütün kesilmesi olarak adlandırılan bu durum genellikle çiğ sütte görülür. Sütün kesilmesini sağlayan şey ise süt içerisinde bulunan bir bakteri çeşididir.
Sütü buz kalıplarına su koyar gibi koyun ve dondurucuya atın. Ortalama 1 gün içerisinde süt tamamen donmuş olacaktır. Özellikle donmuş sütü kahve yapımında veya bir şeyler pişirirken kullanmak isteyenler için, buz kalıpları ideal yöntemdir.
İlgili 38 soru bulundu
Donmuş Süt Nasıl Çözülmelidir? Donmuş anne sütünün sıcaklığını artırmak ve çözmek için bir kasenin içerisine sıcak veya ılık bir su doldurun. Daha sonrasında da donmuş anne sütünü bu suyun içerisine yerleştirin. Kimi anneler bu sütü çözmek için kaynatma yöntemini dener.
Buzluktan çıkarılmış süt, buzdolabının alt raflarında çözüldükten sonra yine buzdolabında tutulmak ve ağzı açılmamak kaydıyla 12 saat taze kalır ama çözülen süt tekrar dondurulmaz.
Bozuk sütü kokusu ele verir
Anne sütü bozulduğunda ise en belirgin şekilde, kokusu değişmektedir. Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Anne sütü sağıldıktan sonra oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, no-frost buzdolabında 3-4 ay ve derin dondurucuda 6 ay kadar saklanabilir.
BUZDOLABINDAN ÇIKARILAN SÜT NASIL ISITILIR? Isıtılacak sütü saklama kabı veya biberon içerisinde sıcak su dolu bir kaba sokarak sütü içilecek sıcaklığa getirmek en uygun yöntemdir. Doğrudan ateş üzerinde sütü ısıtmayın.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabilir. Kaynatılan çiğ süt buzdolabında 12-24 saat, havasız kaplarda ise 3-7 güne kadar dayanabilir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Kontrollü olarak hidrojen peroksit katılan ve böylece bakteri miktarı azaltılan veya bakteri gelişimi durdurulan çiğ sütün saklanması, fabrikaya nakli, standart pastörizasyon normlarında işlenmesi kolaylaşarak elde edilen pastörize sütün dayanma süresi artacaktır.
Diğer dikkat etmeniz gereken önemli nokta şudur: Dondurulmuş sütü çözdürdükten sonra bu sütü tekrar dondurmayın. Dondurulmuş süt ikinci defa dondurulmamalıdır.
Sütü dondurmak tamamen güvenli olmasına karşın, yağ ve sulu kısımların ayrışarak donmasına neden olacağından sütün dokusunda ve tadında değişikliğe sebep olacaktır. Eğer daha uzun saklamak amacıyla illa ki buzluğa atmak isterseniz temiz kap/poşetlere doldurarak buzlukta en fazla 3 ay kadar taze saklayabilirsiniz.
Sütte oluşan süt asitini, yani laktik asiti nötr hale getiren maddelerin başında alkali karbonat ve bikarbonatlar gelir. Sütlere bu maddeler katıldığı takdirde sütün pıhtılaşması gecikir ve proteini parçalayan bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşur.
Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
Pastörize sütlerin raf ömrü, ambalajı açılmadan, buzdolabında saklandığı takdirde, 5 ile 7 gün arasındadır. Kimi kaynaklarda bu süre 3- 21 gün olarak da belirtilmektedir. Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir.
Et, süt ve süt ürünleri, salata tüketimi sonrası ortaya çıkar. Besinler alındıktan 2-3 saat sonra şikayetler görülür, kusma vardır ve hastaların bir kısmında ishal meydana gelir. Vücut zehiri çabuk bir şekilde atmaya çalışır. Ağır seyreden bir zehirlenme değildir.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Sütün sabunsu, acı ve ekşi tadının bir diğer nedeni kimyasal oksitlenmedir. Kimyasal oksitlenme annenin içtiği su veya yediği gıdalar içerindeki yağlar nedeniyle olabilmektedir. Böyle bir durumda sütün ısıtılması tadını daha da kötü yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri