Sağlık açısından birçok faydası olan dana eti, protein ve B12 vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Yüksek miktarda demir, selenyum ve çinko içeren dana eti kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Kas ve dokuların yenilenmesi için gerekli bütün amino asitlere sahiptir.
Kırmızı Etin Zararları Var mıdır? Her besinde olduğu gibi kırmızı etin fazla tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiler. Bunun en büyük nedeni bu tür yiyeceklerin içinde trans yağ olmasıdır. Trans yağ oranı da yüksek olan kırmızı et başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Kırmızı et önemli bir protein kaynağıdır. Demir, çinko ve B12 gibi vücudumuz için temel gereksinimleri sağlar. Kontrollü olarak tüketildiğinde birçok rahatsızlığa da iyi gelebilmektedir. Ancak son zamanlarda kırmızı etin fazla tüketimi sonucu kolon kanseri riskini arttırabildiği ortaya çıkmıştır.
Dana eti, genellikle B grubu vitaminleri barındırır. Dana eti besin değeri ele alındığında, dana etinde B12 vitamini, çinko, demir daha fazladır. Yağ oranı yüksek dana eti, sağlık açısından risk oluşturur. Bu nedenle mutlaka yağ oranına dikkat etmeli ve orta yağlı dana eti tercih edilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Sığır, boğaların ve ineklerin, yani kasaplık büyükbaş hayvanların genel adı. Dana ise 6 - 15 aylık inek yavrularını tanımlıyor. Danalar, sığırlara göre daha genç olduğu için iki et çeşidi arasındaki temel fark yumuşaklık. Çünkü dana etinde but kasları ve yağ dokusu, sığır etine kıyasla daha az gelişmiş ve daha yumuşak.
Kırmızı ette doymuş yağın dışında nitrit ve nitrat bulunduğu için ve bu maddeler de kanserojen olduğu için kırmızı etin gereğinden fazla tüketilmesi örneğin haftada 3 öğünden fazla tüketilmesi kanser riskini artırabilmektedir.
Çok fazla miktarda tüketildiğinde kilo aldırmaya çok müsait olan kırmızı et gibi önemli hayvansal protein kaynakları, sağlıklı ve doğru yöntemlerle tüketilmelidir.
“Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir.”
Çinko kaslara iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve beyin sağlığı için faydalıdır. Dana eti doğal B vitamini kaynağıdır. B vitamininin çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin yağsız dana etinde bulunan B12 vitamini sinir sistemi için faydalıdır.
Ortalama 100 gr dana ve koyun eti karşılaştırıldığında, dana eti 90 mg kolesterol içerirken koyun eti 70 mg kolesterol içeriyor. Yüksek kolesterol düzeylerine sahip bireylerin koyun, dana eti, tavuk ve balığı dönüşümlü kullanmalarında ve et tüketim miktarında ortalama 100-120 gramı geçmemelerinde fayda var.
Bu sebeple etle birlikte bol sebze tüketimi önemlidir. Her besin maddesinin olduğu gibi kırmızı etin de fazla tüketilmesi sağlığımızı olumsuz etkiler, buna karşın hiç tüketmemek de sağlık sorunlarına sebep olabilir. Çünkü kırmızı et protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki eder ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli.
Uyku eksikliği, kanser riskini artırdığına inanılan kalıcı inflamasyon gibi bağışıklık sistemi sorunlarıyla ilişkilidir. Araştırmacılar ayrıca, genellikle gecede dokuz saatten fazla uyumak olarak tanımlanan uzun uyku süresine de baktılar ve kanser riskiyle potansiyel bağlantılar buldular.
Sağlıklı ve taze etin diri fakat yumuşak olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ümit Gürbüz, sağlıklı ve kaliteli etle ilgili tespitlerini şöyle tamamladı: “Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Kobe bifteğine ya da Wagyu bifteği için kullanılan et Wagyu sığırlarından elde ediliyor ki Wagyu sığırları karanlık ve dar bir alanda, hemen hemen hiç kıpırdamadan 2,5 yıl boyunca besleniyor. Tabağı yüzlerce dolar eden Kobe eti bazılarına göre de dünyanın en lezzetli etidir.
Wagyu sığırlarından elde edilen et kalitesiyle bilinir ve yüksek fiyata satılır. Bu sığırların da cinsleri olduğu için Tajima cinsi eti olan kobe etinden söz etmek gerekir. Bütün dünyada bu kadar nam salmış bir et neden böylesine meşhur olmuş ve herkes tarafından tercih edilen et haline gelmiştir biraz buna değinelim.
"İnsan vücudu protein ihtiyacının yarısını hayvansal, yarısını bitkisel kaynaklı olarak almalı. Hayvansal proteinin de yarısının, sağlıklı bir beslenme için kırmızı et tüketimiyle sağlanması oldukça önemlidir.
Kronik hastalıklara yakalanma riskleri çok daha fazla
Başlıcaları; migren, diyabet, osteoporoz ve astım. Kalp krizi geçirme riskleri de, et tüketen insanlara azımsanmayacak derece fark atıyor. Et tüketmenin insanın hayatında ne denli önemli olduğuna tanıklık ediyor bu araştırma.
Sindirim sistemi, diğer besinlerle kıyaslandığında, kırmızı etten kurtulmak için daha çok çaba sarf eder – ki bu durum beraberinde kabızlık, karın ağrısı ve bağırsaklarda gaz birikimini getirir. Tüketimi kestiğinizde ise şişkinlik azalmaya başlar ve hazımsızlık riski gittikçe daha fazla düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri