Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu
Aşağılık kompleksi kıskançlık duygusuyla ilişkilidir. Aşağılık kompleksi yaşayan kişi değersizlik hissini yoğun yaşar. Özel hayat ve iş yaşamında kendini birçok konuda yetersiz hisseder. Bu nedenle takıntılar, saplantılar, özgüven eksikliği, kaygı ve depresyon vb. gibi psikolojik rahatsızlıklar baş gösterir.
Peki aşağılık kompleksi belirtileri nelerdir? En çok göze çarpan detay kendini ispat etme çabasıdır. Kişiler kendilerini sürekli hem başkalarına hem de kendilerine ispat etme çabası içindedirler. Kendinde olduğunu düşündüğü yetersizliği telafi etmek için olağanüstü çaba harcar.
Aşağılık kompleksi, yetersizlik veya aşağılık duygularını kapsar. Bu duygular gerçek bir fiziksel kusurdan kaynaklanabilir veya akranlarımızdan daha az zeki hissettiğimiz durumlarda ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra aşağılık ve yetersizlik hissi tamamen hayali kusurlardan oluşabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Aşağılık kompleksi, bireyin kendini değersiz, yetersiz ve başarısız hissettiği, sürekli başkalarını kendinden üstün gördüğü bir psikolojik durumdur. Bu durum, çocukluk döneminden itibaren ortaya çıkabilir ve yetişkinlikte de devam edebilir.
Aşağılık kompleksinin nedenleri, kişiden kişiye değişebilir ve genellikle karmaşık bir etkileşimin sonucudur. Bununla birlikte, Adler'in teorisine göre, aşağılık kompleksinin altında yatan temel neden, kişilerin diğer insanlarla karşılaştırıldıklarında kendilerini yetersiz hissetmeleridir.
Üstünlük kompleksi, Alfred Adler tarafından ortaya atılan bireysel psikolojinin temel ilkelerinden biridir. Kişinin doğuştan var olan aşağılık kompleksine dayanarak kendini diğer insanlardan daha üstün görme, yüceltme karmaşasıdır.
Üstünlük kompleksine sahip kişiler büyüklenmeci ve ben merkezci tavırlarına karşın son derece düşük bir benlik saygısına sahiptirler. Küçümseyici, alaycı ve kibirli davranışlarının altında genelde düşük bir öz-değer, aşağılık duygusu ve güvensizlik yatar.
Othello sendromu (patolojik kıskançlık), patolojik kıskançlık olarak da adlandırılan, kişide saplantılı düşüncelere neden olan tedavi edilmesi gereken hastalıktır. Patolojik kıskançlık, başkasında olup kendisinde de olmasını istemek haset dediğimiz hadisenin de öncülüğünü getiren ilk adımı olarak sayılmaktadır.
Kişilerin yaşadığı bazı durumlardan dolayı aşağılık kompleksi sözcüğü kullanılıyor. Kişilerin kendini diğer insanlardan daha değersiz hissetme durumu, aşağılık kompleksi olarak ifade ediliyor. Diğer kişilerin kendisinden daha üstün olduğu düşüncesi olarak da anlatılabilir.
Kompleks, Türkçe karşılığıyla karmaşa, bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyuyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı. Kompleks teriminin ilk kez Jung tarafından kullanıldığı kabul edilmektedir.
Eziklik Psikolojisi Nedir ve Neden Oluşur? Eziklik psikolojisi, kişinin kendine olan güvenini zedeleyerek, olumsuz düşüncelerin yoğunlaşmasına neden olur. Kişi kendini yetersiz hisseder, başarısız olduğunu düşünür ve çevresindeki insanların kendisine karşı olumsuz bakış açıları olduğunu düşünür.
Özetle mükemmellik, sonlu doğası gereği, insan tarafından sıklıkla yapılan, çarpıtılmış bir yorum kalıbıdır. Bu bakımdan mükemmel ve mükemmellik tam manasıyla birer yanılgıdır. Mükemmellik yorum kalıbı psikolojik açıdan çoğunlukla bireyin yüksek standartlar oluşturma alışkanlığı ile mayalanmıştır.
Kişiler aşırı agresif ve otoriter davranışlar sergilerler ve bu tür davranışlar kişinin boyunun kısa olmasından dolayı bu durumu telafi etmeye çalışması olarak yorumlanır. Bu terim genel olarak herhangi bir engele sahip kişilerin diğer yönlerini telafi etmeye çalışmasını tanımlamak için kullanılır.
Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası (fallik dönem) çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu karmaşa, yaş ilerleyince anneyle özdeşleşme yoluyla çözümlenir.
Erkeksi protesto
Buna göre bulunduğu çevre, ailesel faktörlerden dolayı kız çocuğun aşağılık duruma düşmesi, erkek olma isteği, cinsel nitelik yönünden yanlış anlayarak tercih değişikliğine neden olur. Bunun sebebini eksiklik duygusu olarak görür.
Büyüklük kompleksini, “Kişinin aşağılık kompleksine bağlı olarak kendini diğer insanlardan daha üstün görme, yüceltme çabasının sonucu oluşur ve üstün duruma geçme ya da hissetme isteği kendini kahraman ya da çok önemli biri gibi görmeye sebep olur” şeklinde tanımlar Adler.
insanın kendisini yeterince sevememesi durumu. bu komplekse sahip olan insanlar kendi benliklerine yeterince güvenemezler. başka insanlara duyulan aşırı hayranlık şeklinde etkileri olabilir.
Sosyal baskınlık yönelimi yüksek olan bireyler; farklı gruplar ve grup üyelerinin sosyal statüleri arasındaki farklılıkları korumayı ve birçok durumda artırmayı arzularlar. Tipik olarak bu bireyler; baskın, hırslı, dirençli ve güç arayışındadırlar; aynı zamanda hiyerarşik grup yönelimlerini tercih ederler.
Kendini ezik olarak tanımladığın durumlar yaşıyorsan kendinle ilgili bir derdin vardır. Kendini yetersiz, başarısız, kusurlu, sevilmeyi hak etmeyen, saygı duyduğun kişilerin seni tanıdıklarında saygı duymayacağı birisi olarak görüyorsun.
Üstünlük Kompleksinin Nedenleri
Kişinin yaşadığı yetersizlik duygusunu kontrol edememesi, düşük benlik algısı ve aşağılık hissi üstünlük kompleksine neden olur. Kişinin yaşadığı başarısızlıklar, yetersiz olumlu dönütler de üstünlük kompleksine yol açmaktadır.
Üstünlük kompleksi, aşağılık kompleksine bir tepki olarak meydana gelen, diğer bir deyişle hissedilmek istenmeyen yetersizlik duygusuna karşı geliştirilen bir savunma mekanizmasıdır. Üstünlük kompleksine sahip bireyler, aşırı kontrolcü, kibirli, tepeden bakan ve baskıcı davranışlar sergiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri