İskelet sisteminde kemiklerin içinde korunan yumuşak dokulu organların düşüş şiddetinden darbe almasını engellemek için en önemlisi duruş pozisyonunu doğru seçmek. Bunun için en doğrusu, ne ayakta durmak zemine çakılmadan hemen önce zıplamak. Düşüş anından az az hasarla kurtulmak için zemine cenin biçimde yatmalısınız.
En önemli noktaya gelirsek, eğer düşen bir asansör biz ayaktayken yere çakılırsa kütlemizin 10 katından fazla bir ağırlığı vücudumuza verir ve kollarımızın, bacaklarımızın ve dahi birçok kemiğimizin kırılmasına sebep olur. Bu nedenle olası bir düşme anında ayakta durmak yerine sırt üstü yatmalıyız.
Asansörün zemini ne zaman yere çarpar bunu net olarak göremeyiz ama bu şekilde varsayım yapabiliriz. Sonuçta aşağıya doğru düşen bir asansörde ters yöne bir hareket yaparsanız çarpma hızınız asansörün hızından sizin zıplama hızının çıkarılması sonucunda bulunacaktır.
Bu çok önemli anda asansör, zemine çarpmadan hemen önce, belli bir asansör hızıyla düşüyor. Siz zıpladığınız için, asansörden daha yavaş düşüyorsunuz. (Aniden duran) asansörün tabanına çarpma hızınız, asansörün hızından sizin zıplama hızınızın çıkarılmasıyla bulunur.
Asansörlerde halatın kopması ve kabinin düşmesi gibi bir ihtimal yok denecek kadar azdır. Çünkü emniyet katsayısı asansörlerde o kadar fazla dikkate alınmaktadır ki asansörlerde kullanılan minimum dört halatın birden kopması mümkün görünmemektedir.
İlgili 30 soru bulundu
BİLİNEN: Asansörler tek bir halatla taşınır,bu halatın kopması halinde kabin düşer.
Peki bu oksijen bize ne kadar süre yeter? Ortalama bir insan, saatte yaklaşık 25 litre oksijen tüketir. Bu da kilitli kaldığımızı varsaydığımız asansör içindeki oksijenin bize yaklaşık 25 saat yeteceği anlamına geliyor.
Asansörler metal bir kutu şeklinde olduğu için Faraday Kafesi etkisi yapar. Bütün elektromanyetik dalgalar gibi, cep telefonuna ulaşmaya çalışan radyo dalgaları alternatif elektrik ve manyetik alan yaratır. Bu da metallerin içindeki elektronları (genellikle iyi iletkenlerdir) döndürüp durur.
Asansörün çalışması sırasında oluşan titreşim veya titreşimden asansörün hizmet kalitesi ciddi şekilde etkilenir. Bu nedenle buna çok dikkat edilmelidir. Bu sorunları çözmek için nedenleri bulmamız gerekiyor. Asansör kılavuz rayının titreşiminin iki ana nedeni vardır: Biri kurulum, diğeri daha sonra çalışan aşınmadır.
Asansörler deprem ve yangın esnasında kesinlikle kullanılmamalıdır. Asansörler herhangi bir sarsıntı olduğunda kendini güvenli moda alıp kapatıyor ve içerideki insanlar mahsur kalıyor. Böyle bir durumda yetkili bir kişi olmadığında asansörde mahsur kalan birini kurtarmak oldukça zor.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
Yapı sahibince istenirse daha az katlı yapılarda da asansör yapılır. Asansör kuyusunun dar kenarı 1.40 m ve alanı 2.25m²'den, kapı genişliği ise 0.90 m.'den az olamaz. Asansör önü, sahanlık genişliği, asansör kapısı sürgülü ise en az 1.20 m, asansör kapısı dışa açılan kapı ise en az 1.50 m olmalıdır.
Asansörler durduk yere düşmez, düşmesi için bazı şeylerin olması gerekir. İlk olarak halatlar kopmaz, sadece 15-25 yıl arası olan asansörlerin halatları aşınır. Zaten eğer asansörünüze bakım yapılıyorsa bu durum fark edilir. 2. olarak elektrik kesilince asansörlerin frenleri kilitlenir ve asansör düşmez.
Kapı kilidi asansör kapısının deliğine yerleştirildikten sonra elle sabit tutularak açılabilir. Bir elle sağa ya da sola çevirilerek diğer elle kapı tokmağından tutularak kilidin açılabilmesi mümkündür. Tam otomatik kapılı olan asansörlerde ise kapı açma anahtarının sabit tutulması gerekir.
Bu güne kadar yapılan muayene sonuçları, halatların ortalama yoğun trafikli yerlerde 6-8 ayda normal trafikli yerlerde 12-24 ayda bir yağlanması gerektiğini göstermiştir.
Son katmanda asansör çukurunun iç gürültü seviyesini düşürmek için ses yalıtım işleminden sonra duvar ve tavan detaylarında kısmen yanmaz akustik sünger uygulaması yapılmalıdır. İpucu: Kontaktörleri daha sessiz çalışan kontaktörler ile değiştirirek belirli bir oranda gürültüyü azaltabilirsiniz.
Ortalama bir insanın zıplarken ivmesi saniyede 1.5-2 m/s kadar olur, asansör ise o anda irtifa (hava yoğunluğuna göre) 8.5-9 m/s ivmelenmeyle sürtünme izin verdiği sürece giderek hızlanarak düşüşte olacak. Senin asansör düşmeye başlamadan önce tutunman, zıplamaya hazır bir pozisyonda kendini tutman lazım.
Asansör Korkusunun Nedenleri
Asansör korkusu genellikle çocukluk dönemlerinde ve küçük yaşlarda yaşanan (asansörlerle ilgili) travmalar nedeniyle ortaya çıkar. Asansörlerde kapalı kalmak, böyle bir tehlike atlatmış olmak asansör korkusunu tetikleyebilir.
Asansörlerde Gürültü ve Titreşim Sebepleri
Genellikle dikey taşıyıcı sistemler çalışmaya başladıktan sonra duyulan sesler rahatsız etmeye başlar. Asansör sistemini oluşturan temel ekipmanlarda meydana gelen deformasyonlar, yıpranmalar, çatlaklar, sallanmalar seyahat sırasında rahatsız edici sesler oluşturmaktadır.
Elektrik kesilince KTS otomatik olarak devreye girer, Kabin kaldığı yerden bir alt veya bir üst kata doğru harekete başlar, kat hizasında durur ve kapı açılır. Kurtarma işlemi tamamlanmıştır. Kurtarmadan sonra elektriğin gelmesini bekler. Elektrik gelince asansör otomatik olarak normal çalışma şekline döner.
Asansörlerde ayna olmasının iki sebebi vardır; Bunlardan biri asansör çağırdığınız kata geldiğinde kabinin gelip gelmediğini anlamak içindir. Yani asansöre binerken kendi görüntümüzü görüyorsak, çağırdığımız asansör ile birlikte kabin gelmiştir. İkinci sebebi ise klostrofobileri olan insanlar içindir.
Asansörde Mahsur Kalınca Alarm veya Çağrı Butonuna Basın
Diğer ucunda aramanıza cevap verebilecek ve sizin için yardım alabilecek biri olmalı. Alarm düğmesi yoksa, asansör acil durum telefonu olabilir. Yardım aramak için acil durum telefonunu kullanın.
havalandırması çalışmıyorsa asansörün büyüklüğüne ve içerisindeki kişi sayısına göre zaman değişir ama evet oksijensiz kalınır.
Asansörün metal alaşım kabini mobil telefon sinyallerini yansıtır. Sinyal kabin içine çok zayıf ulaşır veya hiç ulaşmaz. Sebebi budur.
Asansör konuşması (elevator pitch), bir girişimcinin 1 dakikadan az bir sürede, kendisini ve girişimcilik fikirlerini yabancı bir kişiye anlattığı ve ikna ettiği kısa bir sunum olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri