Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümü fiilen kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
Asansör Periyodik Kontrol ücretini ödeme sorumluluğu BİNA SORUMLUSUNA-YÖNETİCİSİNE aittir. ASANSÖR TESCİL MUAYENESİ NE DEMEKTİR? Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında piyasaya arz edilen asansörün tescil aşamasından önce yapılması gereken ilk periyodik kontrolüdür.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
not: tüm işletim ve hizmet masrafları (asansör, apartman görevlisi, peyzaj, güvenlik, temizlik, vb.) ve eve verilen zararların tamiratı kiracının sorumluluğundadır.
İlgili 25 soru bulundu
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
Periyodik aralıklarla yaptırılan bakım nedeniyle ortaya çıkan asansör masrafları, binada yaşayanlar tarafından apartman aidatı içerisinde aylık olarak, arsa sahibi tarafından ise demirbaş gideri olarak ödenir.
a) Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur.
Sitemizde 2 adet asansör bulunmaktadır. 2022 yılında bu asansörlerin aylık bakım ücretleri 200 TL iken 2023 yılında %400 zam yaparak bir asansör bakım ücretini 200 TL 800 TL çıkarmışlardır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binanın onarım,bakım,mahkeme masrafları gibi genel giderlerinden doğan masrafları gayrimenkulün maliki yani tapusuna sahip kişi karşılar. Asansör binaya ait demirbaş olduğundan kira sözleşmenizde aksine bir madde yoksa bu masraflardan kiracı sorumlu olmaz.
Zorunlu Periyodik Kontrol olarak adlandırılan bu işlem yapılmadığı takdirde; A tipi Muayene kuruluşu ( İlçemizde AND Uluslararası Denetim ve Gözetim Firması) tarafından tespit yapılır ve asansörünüz kullanılmaması için mühürlenir.
5.500TL. ➢ Fiyatlara KDV Dahil Değildir. ➢ Bakım Ücretlerine Parça Değişimleri Dahil Değildir. ➢ Listede Belirtilmeyen Fiyatlar veya Özel Durumlar Karşılıklı An laşma ile Tespit Edilecektir.
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümü fiilen kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
Giriş zemin katta oturuyor olsanız bile asansör, merdiven dairesi gibi bağımsız alanlar içerisinde payınız bulunuyor. Bu paylar ise evinizi satın alırken size belirtilmiş olan metrekareler içinde olan ve oturum alanının dışında kalan pay oluyor.
Bu sözünü ettiğimiz anlaşma tapu sicilinde kayıtlı yönetim planıdır. Eğer yönetim planında asansör giderlerinden giriş kattakiler tarafından ödenmeyeceğine ilişkin bir madde hükmü bulunmuyorsa giriş kattakiler asansör masraflarına katılmalıdırlar.
gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan bina sahibi veya yöneticisi sorumludur.
Binanın bağlı bulunduğu belediyenin makina mühendisleri odasına bina yöneticisi tarafından ödenmektedir.
SORU 02: Periyodik Kontrol ücretini ödemezsem ne olur? “4 Mayıs 2018 tarihli, 30411 sayılı Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” kapsamında Asansör muayene ücreti bina sorumlusu tarafından tahsil edilir. Asansör muayene ücretin ödenmediği takdirde bina sorumlusu hakkında hukuki işlemler başlatılır.
“Asansörlerin periyodik bakımlarının her ay yapılması zorunludur” Asansörlerin daha güvenli ve konforlu bir şekilde kullanımını sağlamayı amaçlayan Asansör Bakım, İşletme ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği 24 Haziran 2015 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
(4) Asansör monte eden, monte ettiği her asansör için en az 10 yıllık kullanım ömrü süresince, yeterli teknik personel ve yedek parça stoku bulundurmak suretiyle, bakım ve servis hizmetini sunmak zorundadır.
(2) Bakanlık tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşunun, asansörün periyodik kontrolüne ilişkin bu Yönetmelik gerekliliklerini yerine getirip getirmediğine yönelik asansörün mahallindeki hizmet denetimi, asansörün bulunduğu ildeki Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılır.
Kat Malikleri Kanunu, Madde 20 C:
Yani asansörün veya merdivenlerin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kaçınamaz. Eğer bu masraftan kaçılırsa, açılacak bir dava sonucunda kat mülkiyeti kanununa göre bu masraf, yükümlülükten kaçınan kimseye mahkeme tarafından rücu edilecektir.
Kat malikleri, ortak giderlerin ödenmesiyle yükümlüdür. Ancak kat maliki sahibi olduğu yeri kiraya vermişse, yapılan bir sözleşmeyle aksi kararlaştırılamadıkça bu yükümlülükler kiracı tarafından yerine getirilmelidir.
Bozulan asansörün masraflarını kiracı mı öder? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binanın bakım, onarım gibi giderlerini gayrimenkulün sahibi karşılar. Asansör binaya ait demirbaş olduğu gibi kira sözleşmesinde aksi bir madde yoksa bu masraflardan kiracı sorumlu olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri