Aşçılık mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler özel yemek işletmeleri ve devlet kurumlarıdır.
eleman.net verilerine göre, Aşçı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 33.300 TL maaş alıyor. Aşçı, 2024 yılında en düşük 22.400 TL alırken, en yüksek 50.300 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Aşçı, Temmuz 2023 yılında ortalama 24.300 TL maaş alıyordu.
Kararnameye göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli destek personeli olarak, alım ilanlarına göre aynı şartlarda olan aşçı ile aşçı yardımcısı kadrolarına atananlardan aşçı olanlar memur kadrosu olarak aşçı kadrosuna, aşçı yardımcısı ise memur kadrosu olarak 'hizmetli' kadrosuna atanacağı öngörülmüştür.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık taşra teşkilatında sözleşmeli aşçı yardımcısı olarak görev yapan 3 bin 85 personelin aşçı kadrosuna atandığını bildirdi.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları için çalışma alanları arasında restoranlar, oteller, yayıncılık/yazarlık, programcılık, yemek fotoğrafçılığı, yat/uçak şefliği, özel amaçlı beslenme yerlerinde şeflik (hastane, anaokulu vb.) bulunur.
İlgili 44 soru bulundu
Aşçılık mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler özel yemek işletmeleri ve devlet kurumlarıdır. Devlet kurumları içerisinde hastaneler, okullar, üniversiteler ve daha birçok çalışabilecekleri yer bulunmaktadır. Özel sektör içerisinde restoranlar, fabrikalar başlıca başvurulan iş yerleridir.
Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler.
Üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları ya da Aşçılık bölümlerinden mezun olan kişiler aşçıbaşı/aşçı olmaktadır. Bunun yanında lisede gıda bölümünde eğitim alan kişiler de aşçıbaşı/aşçı olarak çalışabilir.
AŞÇI YARDIMCISI GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Okullarda; aşçıya yardımcı olmak, yemeklerin pişmeye hazırlanması, dağıtımı, bulaşık ve temizlik işlerini yürütmek üzere aşçı yardımcısı görevlendirilir. Aşçı bulunmadığı zaman onun görevlerini yapmak. Aşçının vermiş olduğu diğer görevleri yapmak. Bulaşık yıkamak.
Aşçı yardımcısı, bir aşçının yemekleri hazırlamasına yardımcı olan kişidir. Aşçı yardımcısı, malzemeleri keser, pişirir ve servis eder. Ayrıca, aşçının talimatlarını uygulamak ve mutfakta temizlik yapmak da görevleri arasındadır.
Aşçı Nasıl Olunur? Aşçı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 2098 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Aşçı maaşları 29.400 TL'dir. En düşük Aşçı maaşı 23.500 TL iken, en yüksek Aşçı maaşı 75.000 TL'dir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.100 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Mutfak Şefi maaşı 33.000 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok. Çalışmak için sağlıklık olmak gerek çünkü. Peki ya tatil günü?
Görev Amacı:
Amiri tarafından verilen talimatlar doğrultusunda, günlük tüketim maddeleri tabelasına göre, ambar memuru tarafından kendisine teslim edilen besin maddelerini mevcut normal ve diyet yemek listelerine göre düzenli ve sağlıklı bir şekilde hazırlayarak pişirmek.
Haftalık Süre: Günde 6 saat x 5 gün = 30 saat b. Toplam Süre : 34 hafta x 30 saat = 1020 saattir.
eleman.net verilerine göre, Pasta Ustası 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 40.100 TL maaş alıyor. Pasta Ustası, 2024 yılında en düşük 28.100 TL alırken, en yüksek 60.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Pasta Ustası, Temmuz 2023 yılında ortalama 29.700 TL maaş alıyordu.
Aşçılar yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasının dışında yemek yapılacak malzemelerin tedarik edilmesi ve temizlenmesini de sağlarlar. Ayrıca yemek yaptıkları ortamın temizlik ve düzeninden de sorumlu olurlar.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 20.200 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçı Yardımcısı maaşı 17.900 TL iken, en yüksek ise 42.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Söz konusu 5 inci maddesi 1 inci fıkrası hükmünde şef olarak atanabilmek için 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
A- Destek Personeli (Aşçı)
a) Ortaöğretim veya yükseköğrenim kurumlarının aşçılık veya dengi bölümü mezunu olmak. (Bu bentte sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan ayrıca, aşçılık sertifikası, ustalık belgesi veya dengi sertifika istenmeyecektir.)
Aşçılık bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, “Aşçılık bölümü hangi üniversitelerde var?” sorusu gelmektedir.
Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nden 10 kişilik bir ekiple yarışmaya katılan fakültemiz öğrencileri 5 altın, 7 gümüş, 6 bronz ve 3 klasman kupası toplamda 18 madalya ve 3 kupa ile Türkiye'nin en iyi Gastronomi üniversitesi seçildik.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte) (SÖZ) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları, restoranlar, oteller, tatil köyleri, gemiler, yemek servis hizmeti veren kurumlar, yemek danışmanlığı yapan şirketler veya kendi işletmelerinde çalışabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri