- Devlete savunma sanayisinde hizmet eden bir kurumun borsa üzerinden hisseleri alınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Üretilmesi, alınıp satılması caiz olan bir üretim şirket veya kuruluşunun hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
Yahudi ve Hristiyanların hakim olduğu şirketlerden alınan hisseler haramdır. İdari kısımda Müslümanların olduğu ve harama bulaşmayan, faiz bulaşmayan şirketlerden hisse senedi almak caiz olarak bildirilmiştir.
Hisse senedi alım satımı yapmanın caiz olup olmadığı da merak edilen konular arasındadır. Diyanet'e göre hisse alım satımı caizdir. Ancak yine bu noktada da dikkat edilmesi gereken unsurlar aynıdır. Yani şirketin faaliyet alanının dinen yasaklı unsurları içermemesi, faiz geliri üzerine dayalı olmaması gerekiyor.
ASELSAN'ın net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
Yani dine aykırı ticaret yapan kuruluş ile kurumların hisse senetlerini almak ve satmak, ayrıca tamamıyla faize odaklanmış olan hisselerin de alım ve satımını yapmak dinen caiz olmamaktadır. HALKA ARZ HARAM MI? Katılım endeksi dışında kalan hisse senetlerinin halka arzları haram olmaları muhtemeldir.
İlgili 41 soru bulundu
BORSA HARAM MI, CAİZ Mİ? İslami ölçülere göre helal bir işle uğraşan bir ticari merkezin veya müessesenin ortağı olmak şeklinde tanzim edilmiş olan senetlerinden satın almak bir anlamda kar ve zararına ortak olmak anlamına geldiği için dinen sakıncalı değildir.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
Ak Yatırım, Logo için 67 TL hedef fiyat ve endeks üzeri getiri önerisinde bulunuyor. SAVUNMA SANAYİNDE TEK ŞİRKETListenin ilk sırasında Aselsan yer alıyor. Şirket, son 10 yılda yatırımcısına yıllık ortalama yüzde 52 getiri sağladı. Hissenin yükselişi aldığı büyük çaplı ihalelerle gerçekleşti.
Milli Teknoloji Güçlü Savunma
ASELSAN hisselerinin %74,20'si TSKGV'ye aittir, %25,80'lik kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir. Konya Savunma Sanayi A.Ş.: Konyalı 24 girişimci iş adamının bir araya gelmesiyle 2018 yılında kurulmuştur.
Hisselerin bu kurallara uygunluğu 3 temel noktada belirlenir: 1) Şirket helâl bir iş modelinden para kazanıyor olmalı. 2) Faizli kredileri ve faiz geliri düşük olmalı. 3) Şirket faaliyetlerinin topluma ve doğaya olan net etkisi pozitif olmalı.
THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Temettü almak caiz mi? Temettünün caiz olup olmaması, temettüyü verecek olan şirketin faaliyetleri ile alakalıdır. Eğer temettü veren şirket, Borsa İstanbul'da açıklanan katılım endeksi kriterlerini karşılıyor ise temettünün caiz olacağı değerlendirilmektedir.
Helal listesinde yer alan şirketler şunlar: BİM, Türk Telekom, Enka İnşaat, Bank Asya, Emlak Konut GMYO, Ford Otosan, Petkim, Koza Altın, Aygaz, Trakya Cam, Çimsa, Sinpaş GMYO, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, Albaraka Türk, Türk Traktör, Bagfaş, Mardin Çimento, Akçansa, Adana Çimento, Pınar Süt, Nuh Çimento, Afyon ...
Borsadaki Albaraka hissesi hariç Katılım Endeksi kriterlerini sağlayan (1 Ekim listesine göre) kalan 200 şirket helal değil caizdir. Keraheten ve zarureten verilmiş ruhsatla caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
temettülere genel bakış ASELS temettüleri yıllık ödenir. Hisse başına gelecek beklenen temettü 0.09 TRY, ödeme almak için Kasım 22 tarihinden önce alınmalı.
ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla 1975 yılında başladığı faaliyetlerini günden güne geliştirerek, bugün ülke sınırlarını aşan, uluslararası ölçekte bir firma haline gelmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %74,20'si TSKGV'ye aittir, %25,80'lik kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.
Şirketimizin 2022 yılı kâr dağıtımı kapsamında, sermayesinin 2.280.000.000 TL'den 4.560.000.000 TL'ye çıkarılması ve Şirketimiz esas sözleşmesinin 6. maddesinin tadil edilmesi hususu Ankara Ticaret Odası tarafından 23.08.2023 tarihinde tescil edilmiştir. Bedelsiz pay alma hakkı kullanım başlangıç tarihi 25.08.2023'tür.
Bölünme gününe kadar portföyünde ASELS hissesi bulunan tüm yatırımcılar bedelsiz sermaye artırımından yararlanabilecek. Hissenin 100% oranında bölünmeye gitmesiyle birlikte 100 lotu bulunan yatırımcının 200 lotu olacak.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
''Alo Fetva'' hattı kapatıldı - HABERTURK TV. Bir babanın çocuğunu uygunsuz şekilde öpmesi ile ilgili bir soruya verilen yanıt nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Diyanet İşleri Başkanlığı, "Alo Fetva Hattı"nı kapatma kararı aldı.
Şirketin faiz, içki imali ve ticareti, karaborsacılık, hile, yalan ve aldatma gibi dinen haram vasıtalarla kazanç sağlaması hâlinde, hisse senetlerini alıp satmanın ve bundan gelir elde etmenin haram ve günaha iştirak etmek olduğundan caiz olmayacağı bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri