Yeni alınan birçok kıyafette karşılaşılan en büyük sorunlardan biri çekmedir. İlk yıkama sonrasında kumaşlar küçülmekte ve giyilmeyecek bir konuma gelmektedir. Özellikle bazı kumaşlarda çekme işlemi daha fazla olmaktadır. Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir.
Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir. Giysinin yapımı sırasında kumaş gerdirilir.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Keten kumaş olarak oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan yıkama sıcaklığına dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir çekme durumu meydana gelmez.
İlgili 44 soru bulundu
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Bunun haricinde keten gömlek çeker mi gibi sorular da yıkama öncesinden cevaplanmak ister. Nitekim keten gömlek son derece dayanıklıdır. Bu yüzden çekmesi söz konusu olmaz.
Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40° C suda yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
Poliviskon kumaşlar içerisinde polyester bulunduğundan ötürü en fazla 40 derece de yıkanmalıdır. 40 derecenin üzerinde yıkanması durumunda çekme yapabilir veya kumaş deforme olabilir.
Pamuklu kumaşlarda yüksek ısı ile yıkandığında veya kurutma makinelerinde kurutulduğunda %20'lik bir çekme görülebilir. %100 pamuklu kumaş eğer ön işlemden geçmiş ise çekmeyecektir.
Viskon kumaşla ilgili diğer bir merak edilen konu ise "viskon kumaş çeker mi?" sorusudur. Viskon kumaşlar yapısı gereği pamuğa çok benzediğinden çekme payı vardır. Örneğin, yaklaşık 1 metre kumaş birkaç cm çekebilir. Bu nedenle özellikle yıkama esnasında yüksek sıcaklıklardan kaçınmalıdır.
Sentetik Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Sentetik kumaşlar yıkanınca çekme yapmamaktadır. Sentetik kumaşların özelliklerinde kaliteli lifler ile dokuma oluşturulduğu için dayanıklı kumaşlar olup çekme yapmamaktadırlar. Sentetik kumaşın her alanda kullanılmasının nedeni de çekme yapmamasıdır.
Sporcular için de antrenman sırasında giyilen bu ürünler, vücut için de oldukça büyük önem taşımaktadır. Elastan Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Elastan kumaşlar yıkanınca çekmemektedir.
Koton Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Koton kumaşın en olumsuz özelliği yıkanınca çekme yapabilir olmasıdır. Koton kumaşlar sıcak suya dayanıklı olarak yıkanabilir özellikte kumaşlar olmasına karşın az da olsa yıkandıklarında çekme yapabilmektedirler.
Aerobin Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Aerobin kumaşlı kıyafetleri günlük kullanım için tercih ettiğiniz için makinede yıkanabilir olması son derece önemli bir özelliktir. Uygun derecelerde yıkama yaptığınızda çekme yapmaz.
Bunun yanı sıra penye kumaşlar, asılarak kurutulabilmektedir. Nemliyken ütülenen penye kumaşların kırışıklığı daha kolay açılmaktadır. Her kumaşta olduğu üzere, penye kumaşında yıkanınca çekebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla beraber uygun ısıda yıkanmaları, çekmeleri açısından oldukça önemli bir durumdur.
Yüksek ısı ise polyamid kumaşın yanmasına neden olabilir. Bu nedenle polyamid kumaş yüksek sıcaklıkta yıkandığı takdirde çekebilir.
Akrilik kumaş çeker mi sorusuna çok sıcak suda yıkandığı zaman çekebilir cevabı verilebilir. Çekmenin yanı sıra ipliklerinin erimesi de mümkün olur. Bu nedenle akrilik kumaşların ılık suda yıkanması tavsiye edilmektedir.
Viskon kumaşın yıkama talimatlarına uyulmadığında daha fazla çekme yaşanabilir. Bu anlamda merak edilen sorulardan viskon kumaş kaç derecede çeker? Genel anlamda 50 derece ve üzerinde belirgin bir çekme yapacağı söylenebilir. Bu kapsamda viskon kumaşlar, yıkama talimatlarına uygun bir şekilde yıkanmalıdır.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Elastik yapıda sentetik bir kumaş olan elastanın ticari markası likralı kumaş olarak bilinmektedir. Epey esnek olan likralı kumaş kendi ebatının neredeyse 6 katına kadar uzayabilir. 1930'lu yıllarda Almanya'da ortaya çıkan likralı kumaş yapımında bazı kimyasal sentez yöntemleri kullanılıyor.
Likra kumaş, yaylarında kullanılan tişörtlerden soğuk kış günlerinin olmazsa olmazı kaban ve ceketlere kadar birçok kıyafette kullanılabilmektedir. Konfor ve rahatlık açısından yaz aylarında sıklıkla tercih edilen bu kumaş türü, aynı zamanda elastik olması nedeniyle de ferah bir yapı sunmaktadır.
Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama, sıkma ve deterjan; hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar. Kumaş bir kere yıkandıktan sonra ölçüleri dengeye ulaşır ve bundan sonra ne kadar yıkanırsa yıkansın boyca kısalmaz.
Sıcak su, gömleklerinize zarar verebilir ve renk kaybına neden olabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar gömleklerin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle gömleklerinizi 30-40 derece arasında yıkamaya özen gösterin.
Ön işlem görmeyen pamuklu kumaşlar yıkanınca çekebilir. Küf ve güneş ışığına maruz kalmak pamuklu kumaşın yapısını da bozmaktadır. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kuru haline göre daha sağlam olabilir. Kolay kirlenen pamuklu kumaş ayrıca kolay bir şekilde de temizlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri