İndüksiyon motor veya asenkron motor , rotordaki elektrik akımını üretmek için gerekli olan torku, duraç sargıların manyetik alanından elektromanyetik indüksiyon elde ederek üreten bir AC elektrik motordur.
1- Asenkron motorların çalışma prensibi
Stator 3 fazlı gerilimle beslenir ve sargılardan 3 fazlı simetrik akım geçer. 3 fazlı akım döner bir manyetik alanın oluşumunu sağlar.
AC servo motorlar hem yüksek güç hem de düşük güç gerektiren projelerde kullanılabilirken DC servo motorlar yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır. Her iki ihtiyaca cevap verebilmesinden dolayı AC servo motorlar daha çok tercih edilmektedir.
AC motorlar da DC motorlar da aynı çalışma prensibinde, elektrik enerjisini hareket enerjisine çeviren aygıtlardır. İki motor tipini ayıran özellik: AC motorlar alternatif akım ile, DC motorlar ise doğru akım ile çalışırlar.
AC Motorlar, alternatif akım elektrik enerjisini, mekanik enerjiye çeviren elektrik motorlarıdır. Bu motorların asenkron tipleri standart bir aygıt olmuştur. Senkron tipleri ise, yüksek güç gerektiren yerlerde kullanılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
DC motorların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler; fırçalı, fırçasız, step ve servo motorlar şeklinde sınıflandırılabilmektedir.
DC motor çeşitleri, dc motor sürücü devresinden aldığı elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren elektrik elemanına doğru akım motoru denir. Doğru akım motorlarına DC veya DA motorları denmektedir.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
AC'de frekans akım ve gerilimin ne kadar geri döndüğüne dair bilgi verir. DC'de ise frekans sürekli sıfırdır. Bu da yön değişikliğinin olmamasından kaynaklıdır.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
İndüksiyon motor veya asenkron motor , rotordaki elektrik akımını üretmek için gerekli olan torku, duraç sargıların manyetik alanından elektromanyetik indüksiyon elde ederek üreten bir AC elektrik motordur.
elektrik makinesidir. Doğru akım motorlarına DA motor veya DC motor da denilmektedir. Herhangi bir iletkene doğru akım tatbik edildiğinde iletken, sabit bir manyetik alan oluşturur. fırçalar, sabit eksende olduğu için rotor döndükçe gerilim uygulanan sargılar da değişecektir.
AC, evlerde, fabrikalarda ve diğer kuruluşlarda uzun mesafeli güç aktarımları ve yüksek güç uygulamaları için kullanılmaya daha uygundur. Buna karşılık DC, pillerde güç depolamak ve daha düşük güç isteyen elektronik cihazlarda kullanılmak için çok daha uygundur. Kısacası, AC ve DC'yi karşılaştırmamamız gerekiyor.
Ağır endüstride kullanılan asenkron motorlar 380 Volt elektriğe sahip tesislerde kullanılır. 3 Fazlı küçük güçlü Asenkron motorları 220 Volt'ta çalıştırmak içinse kondansatör gereklidir.
Asenkron motorlar kalkışlar sırasında nominal akımlarının 3-6 katı akım çekerler. Kalkış sırasında çekilen bu akım kısa sürelidir. Küçük güçlü motorlarda çekilen bu fazla akım şebeke üzerinde olumsuz etki yapmaz. Büyük güçlü motorlarda ise çekilen bu fazla akım şebekede gerilim düşümlerine sebep olur.
ASENKRON MOTOR ÇEŞİTLERİ NELERDİR ? Faz Sayısına Göre; 1 Fazlı Asenkron Motorlar, 2 Fazlı Asenkron Motorlar , 3 Fazlı Asenkron Motorlar. Bir fazlı asenkron motorlar ; Statorlarında genellikle ana ve yardımcı sargı olmak üzere 2 sargı olur.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
Elektrik motorlarını sınıflandıracak olursak; DC motor doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır ve AC motor alternatif akımla çalışan elektrik motorlarıdır.
Şimdi, ana soruya gelelim: dizel jeneratörler AC mi yoksa DC mi üretir? Cevap açıktır – dizel jeneratörler AC gücü üretir. Bu jeneratörler, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir alternatör tarafından hareket ettirilen bir içten yanmalı motordan oluşur.
Benzer şekilde, piller Doğru Akım kullanır; pozitif ve negatif bir terminale sahiptirler ve akım her zaman bu noktalar arasında aynı yönde akar. Buna karşılık, elektrik şebekesinde akan ve evinize ulaşan güç AC'dir. Sonuç olarak, çoğu ev aletleri AC gücüyle çalışır.
Elektrik daha az kayba sebep olduğu için AC olarak iletilir ve ihtiyaç durumunda adaptörlerle DC forma çevrilir. Burada bahsedilen 230 V AC olduğu için gerilimin tepe değeri değil etkin değeridir.
İndüksiyon (asenkron) motorlar: Tek fazlı asenkron motorlar, ev ve küçük işletmelerde yaygın olarak kullanılan motorlardır. Başlangıç devresi ve kapasitörlerle desteklenir.
DC motorların hassas hız kontrol özellikleri, robotik ve endüstriyel otomasyon gibi uygulamalar için mükemmeldir. Ayrıca, DC motorlar elektrikli araçların güç kaynağı olarak da kullanılır. DC motorlar, aynı zamanda, doğru akımın enerji verimliliği nedeniyle de tercih edilir.
Fırçalı ve fırçasız olmak üzere iki ana DC motor türü vardır. İkisi de aynı görünüme sahip olsa da iç yapısı, çalışma prensibi ve performansı oldukça farklıdır. Motor, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren bir elektrik makinesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri