Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Başlangıç zamanıyla ilgili keskin bir çerçeve çizilemeyen gebelikte aşerme, genellikle 7 ila 16'ncı haftalar arasında kendini gösterir. Hamilelikte aşerme 4'üncü aydan itibaren kesilmektedir.
Aşerme ne zaman olur? sorusunun bilimsel bir cevabı olmasa da genelde aşerme olayı hamileliğin ilk 3 ayında yaşanır. Hamilelerde aşerme ve tiksinmelerin en çok görüldüğü dönem, ilk trimesterde yani ilk 3 aylık dönemde olur. Vücuttaki hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan aşermede, kusma ve bulantı da görülebilir.
Gebelikte aşerilen şeyi yemezsek ne olur? Aşerme sonucunda canının istediği yiyeceği yememenin herhangi bir zararı yok. Hatta sanılanın aksine aşerilen yiyecekleri yemenin bir faydası da yok.
Bir çok kadın hamileliği boyunca en az bir besini aşerir. Bazen çikolata, pasta, elma gibi besinler aşerilirken bazen de normal zamanda yenilmesinden hoşlanılmayan sıradışı yiyecekler aşerilebilir. Çikolata, dondurma gibi bazı şekerli yiyecekler, balık, süt ürünleri, meyveler en çok aşerilen yiyeceklerin başında gelir.
İlgili 16 soru bulundu
Hamilelikte tüketiminin önerilmediği yiyecekler arasında cips de bulunur.
Hamilelik sürecinden önce ortalama 70 gram ağırlığında ve armut şeklinde olan rahim bebeğin gelişmesiyle birlikte büyür. Özellikle de gebeliğin sonunda bunun ağırlığı yarım kiloyu geçecektir. Hamilelik sürecinde genellikle 20. haftadan itibaren karın tam olarak belirginleşir.
Aşerme, yemeklere duyulan bir özlem olarak nitelenebilir. Mesela turşu isteği, kavun isteği, dağ çileği isteği gibi… Pek çok hamile, aniden bir yiyeceğin kokusunu ya da tadını duyumsadığını ve şiddetli bir şekilde bunu yemek istediğini belirtir. En çok tuzlu, ekşi ya da tatlı yiyeceklere karşı aşerme duyuluyor.
Daha az kilo alırlar, daha az terlerler, daha az aş erirler ve daha az hormonel değişiklik yaşarlar. - Erkek bebeğe hamile kadınların uyku kalitesi, kız gebeliğine göre daha iyidir. Uyku sorunları pek yaşanmaz ve anne adayları daha çok, sol tarafına yatarak uyumayı tercih ederler.
Ancak genellikle aşerme eğilimi ilk trimesterde yani gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkmaya başlar, daha sonra da devam edebilir. Ancak bazı kadınlarda aşerme belirtileri daha erken veya daha geç dönemlerde görülebilir.
- Bazı yiyeceklerden iğrenmek veya bazı yiyecekleri aşermek 5 haftalık gebelik belirtileridir. Her anne adayının bütün bu belirtileri hissetmesi beklenmediği gibi bazı anne adayları farklı belirtiler de gözlemleyebilmektedir.
Bulantı ve kusmanın haricinde anne adaylarında 7. haftada görülen diğer belirtiler arasında şunlardan söz edilebilir: Beyaz renkli, yumurta akı kıvamında vajinal akıntı (hamilelik akıntısı) Daha önceden sevilen yiyeceklerden veya kokulardan tiksinme. Aşerme.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
3 Haftalık Gebelik Belirtileri
Halsizlik ve yorgun hissetme hissi olur. Yiyecek ve içecek aşermesi başlayabilir. İdrara çıkmada artış yaşanır. Çevredeki kokulara karşı hassasiyet artar.
Son 4 haftaya kadar devam edilebilir. Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Genellikle gebeliğin ilk dört haftası, adet döneminin beklenmesi nedeniyle fark edilmeyebilir. Hamilelik belirtileri, gebeliğin ilk üç ayının başındaki 1-2 hafta içerisinde başlayabilir. Gebeliğin 4-6'ncı haftaları arasında, memede değişiklikler başlar ve meme boyutlarında artış olabilir.
Aşerme durumunun hiç olmaması bebekte bir sorun olduğunu göstermez ve eğer doktor kontrolünüz normal geçmişse aşermiyor olmanızın hiç bir önemi yoktur.
3. hafta itibariyle döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerçekleşir. 40 hafta sonra dünyaya gelecek bebeğinizi meydana getiren ilk hücre (zigot) meydana gelir.
Kan plasentadan gelerek karaciğere ulaşır. Bu safhada kollar artık iyice belirginleşir. Ancak bacak yapısı daha tam olarak belirgin değildir. Bebek artık tamamıyla amniyon kesesine yerleşir.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
16. haftada ultrason ile cinsiyet kesin olarak tespit edilebilir. Fetal DNA Testi: 12. haftadan önce bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. 6. haftada bile bebeğin kromozomlarının anne kanında tespit edilebilmesine rağmen kesin sağlıklı sonuç için 10. haftaya kadar beklemek gerekir.
Erkek ve kız cinsel organları aslında 14'üncü haftaya kadar ayırt etmek zordur. Bu nedenle gebeliğin 14'üncü haftasında bebeğin cinsiyetinin görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 16'ncı gebelik haftasında yapılması daha uygundur. Bebeğin cinsiyeti kromozomlarla oluşur.
Cinsiyet belirleme süreci tamamlandıktan sonra, bebeğin cinsiyeti değiştirilemez. Bir bebeğin cinsiyeti hamileliğin yaklaşık 16-20. haftaları arasında belirlenir. Ancak bazı durumlarda cinsiyet 14. haftada da belli olabilir. Cinsiyet kaçıncı ayda belli olur sorusunun cevabı ise ilk 3 ay içinde şeklinde verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri