Asetonun, kanserojen, mutajen ya da nörotoksik etkisi bulunmamaktadır. Aseton tahriş edicidir, bu yüzden aseton buharları çok solunmamalıdır.
Cilde herhangi bir zarar vermez.
Aseton (C3H6O) Gazının Zararları Nelerdir? Aseton gazı solumak organlarda doku yıkımına sebep olabilir; kalp, akciğer, böbrek gibi organların işlevlerini bozabilir. Son derece yanıcı patlayıcı bir gaz olan aseton, ısınma durumunda yangın, yaralanma riskini arttırır.
Aseton bazlı oje çıkarıcılarda su kullanıldığı için saf asetona göre daha az yanıcıdır. Farklı kullanım alanları ise şu şekildedir: Yerleri silebilirsiniz: Asetonu kağıt havlu üzerine dökerek laminant, beton gibi zeminlerdeki ayakkabı izlerini silebilirsiniz. Ancak ahşap zeminlerde kullanılmaması gerekir.
Aseton, tatlı bir kokuya sahip berrak renksiz bir sıvı olarak görünür. Parlama noktası 0°F. Sudan daha az yoğun. Buharlar havadan ağırdır.
İlgili 30 soru bulundu
Çünkü, asetonlar yanıcı özelliklere sahip olan malzemelerdir. Bu nedenle de yaraya denk geldiğinde zarar verebilir.
Aseton her ne kadar kozmetik dünyasında ilgi odağı olsa da farklı birçok alanda kullanılan kimyasal bir temizleyicidir. Güçlü bileşenleri sayesinde özellikle boya lekelerinden kurtulmanızı kolaylaştıran aseton ile aynanızdaki lekelere elveda diyebilirsiniz.
Deri koltuklardan tükenmez kalem boyası gibi zor lekelerin çıkarılmasında aseton kullanmak isteyebiliriz. Bu kesinlikle yanlış bir uygulamadır ve tükenmez kalem lekesinden daha kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir. Çünkü deri koltuklara aseton zarar verir. Aseton boya çözücü etkisi olduğundan boyayı yumuşatır.
Solunduğunda ya da yutulduğunda düşük akut ve kronik toksisite göstermektedir. Asetonun, kanserojen, mutajen ya da nörotoksik etkisi bulunmamaktadır. Aseton tahriş edicidir, bu yüzden aseton buharları çok solunmamalıdır.
Aseton, gözlük camı ya da çerçevesi için kesinlikle uygun bir temizlik malzemesi değildir. Aseton, hem gözlük camlarına hem de çerçevelerine uzunca bir süre temas ettiği takdirde büyük hasarlar oluşturabilir.
Aseton koklamak uçucu madde bağımlılığına neden olabilir. Bu maddeler kimyasal gaz içerdiğinden vücutta kalp, karaciğer, böbrek gibi hayati organların işlevlerini bozabilir. Ayrıca aseton koklamak bu organlarda doku yıkımına neden olabilir. Belli süre aseton koklamak sonucunda kalp atımları düzensizleşebilir.
Aseton renksiz, uçucu, yanıcı bir sıvıdır. Aseton su ile karışabilir ve temizlik amacıyla önemli bir laboratuvar solventi olarak hizmet eder. Aseton, Metanol, etanol, eter, kloroform, piridin vb. birçok organik bileşik için oldukça etkili bir çözücüdür ve oje çıkarıcının etken maddesidir.
Aseton bir solvent olduğundan plastiği eritebiliyor ama her türlü plastiği eritmiyor. Bazıları asetona karşı daha dayanıklı. Plastik şişelerin bazılarının arkasında hangi maddeden yapıldıklarını gösteren bir işaret mevcut (şişenin geri dönüşüm özellikleri ile ilgili bir sembol).
Cildi nazikçe kuruladıktan sonra tahriş olan bölgeye soğuk kompress uygulayabilirsiniz. Aloe vera jeli uygulamak, ağda sonrası tahriş olmuş cilt dokusunu yatıştırabilir ve iltihaplanmayı önleyebilir Ardından şişliği ve kızarıklığı hafifletmek için kortizon içeren krem sürebilirsiniz.
Cilt tahrişi, aslında cildin dış etkenlere karşı gösterdiği bir reaksiyondur, bir yardım çağrısıdır. Genellikle cilt üzerinde belirli bir bölgenin kızarıklık, kaşıntı, yanma veya pullanma gibi belirtiler göstermesi şeklinde ortaya çıkar.
Ciltteki tahrişin iyileşme süresi; tahrişe neden olan faktöre, tahrişin şiddetine ve uygulanan tedavi yöntemine göre değişir. Cilt tahrişi, genellikle 14-28 gün kadar sürer(9).
Kullanım ve Faydaları: Az miktarda aseton, tüm doğada, hatta vücudumuzda bile bulunur. Ancak vücudumuzda aseton çok hızlı bir şekilde parçalanır. Cilde uygulanan aseton, kahverengi lekeleri hafifletmesi, akneyi daha hızlı çözmesi ve cildi pul pul dökmesi beklenen hızlı bir kuruma etkisi sağlar.
16,13 TL den başlayan taksitlerle! Aseton alkol, aseton ve etil alkolün bir karışımıdır. Aseton, formülü CH3COCH3 olan, suda çözünen, keskin kokulu, renksiz bir sıvıdır. Etil alkol, formülü CH3CH2OH olan, suda çözünen, karakteristik kokulu, renksiz bir sıvıdır.
2. Nişasta ihtiva eden tahılların bir çeşit bakteri (A, Fernbahc'in bulduğu) vasıtasıyla fermantasyonundan elde edilir. Bu fermantasyondan elde edilen karışımda altı kısım butil alkol, üç kısım aseton ve bir kısım da etil alkol mevcuttur.
Kısa bir ifadeyle aseton, çözücü özelliğe sahip kimyasal bir bileşendir. Aseton, kokusuz olması ve cilde zarar vermemesi sebebiyle herkes tarafından kullanılabilen bir üründür.
Oksijenli su. Aseton lekelerini çıkarmak için oksijenli su kullanılması da sıkça tavsiye edilir.
Asetonla Ayakkabı Beyazlatmak
Pamuğa dökülen asetonla sadece ayakkabıların tabanları silinebilir. Aseton deri ve kumaş yüzeylere zarar verebilmektedir. Nemli bezle temizlenmesi ardından kurulanmalı ve güneşe bırakılmalıdır.
Aseton ve çamaşır suyu
Özellikle aseton ile karıştırıldığında, solumak ve temas etmek oldukça büyük problemlere sebep olabilir. Asetonla karıştırmaktan bahsettiğimizde, kimyasal kloroform ürettiği bilinen en eski organik reaksiyonlardan birinden bahsediyoruz ve bu da sizi dakikalar içinde bayıltabilir.
Evde asetonsuz oje çıkarma işlemi yapmak isterseniz ilk olarak, limon ve sirke önerilir.
Bazı durumlarda bu lekeleri aseton ile temizlemek işe yarayabilir olsa da kumaş yüzeye vereceği zararlar daha büyük boyuttadır. Kumaşın renginin açılması, yüzeyinin deforme olması, aseton kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri