Kimyasal asitleri kullanmak bir zorunluluk değildir. Özellikle cilt bakım ürünleri bazı durumlarda kullanılması yarardan çok zarara sebep olabilir. Bazı ciltler aşırı hassas olduğundan kimyasal asitler bu ciltler için tahriş edici olabilir.
Asitler sıklıkla cildin üst tabakasını soyarak etki gösterdiklerinden cilt hem kuruma belirtisi gösterir hem de güneşe karşı hassas hale gelir. Bu nedenle, asit kullanımında asit içeren ürüne ek olarak mutlaka bir güneş kremi ve nemlendirici kullanılması gerekir.
Cilt bakımında asitleri ne sıklıkla kullanmalısın? Haftada en az iki-üç kere asit içerikli cilt bakım ürünleri kullanmak cildinde arınma sağlayabilir. Tabii bu aşamada hangi asitleri kullandığın veya kombinlediğin de çok önemli. Örneğin, retinol ve asitlerin birlikte kullanılması tavsiye edilmez.
Hassas cilt tipleri de dahil tüm cilt tipleri Hyaluronik asit içerikli ürünler kullanabilir.
Glikolik asit, başta ciltte ölü hücreleri temizleyici etkisi sebebiyle peeling gibi uygulamalarla cilt yenileme ve gençleştirme işlemleri arasında en sık tercih edilen organik bir asittir. Bu organik asit alfa hidroksi asit (AHA) ailesinden bir bileşendir.
İlgili 44 soru bulundu
Asetik asit, hidroklorik asit, fosforik asit ve sülfürik asidin deri ile temasında hemen bol çeşme suyu ile yıkamalı, bulaşan giyecekler çıkarılmalıdır. Önce temas ettiği alanlar iyice yıkanmalı, sonra soda, bikarbonat gibi yumuşak bir alkali çözeltisi uygulanmalıdır.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
AHA'lar suda çözünürken BHA (Salisilik Asit) yağda çözündüğü için yağlı ciltlerde daha iyi çalışır. Kızarıklık ve iltihabı iyileştirmeye de yardımcı olur.
Salisilik asit içeren jel, tonik, krem ve öteki ürün çeşitleri her gün kullanıma uygundur. Fakat günlük kullanım miktarı genel olarak 2 veya 3 ile sınırlandırılır. Cildin ihtiyaçlarına bağlı olarak, her gün salisilik asit kullanılabilir.
BHA (Beta Hidroksi Asitler)
Cildin iyileşme süreci etkilenebilir ve ciltte tahriş riski artabilir. Bu nedenlerle, yaz aylarında AHA ve BHA içeren ürünlerin kullanımı sınırlanmalı veya düşük dozlarda kullanımı sağlanmalı.
Bu nedenle ise yüz serumu sürüldükten bir süre sonda nemlendirici kullanmak cildinize iyi gelecektir. Yani evet yüz Serumu sürüldükten sonra nemlendirici kullanabilirsiniz.
Gözeneklerini iyi bir şekilde arındırmak, sıkılaşmalarını sağlamak ve siyah noktaları gidermek için senin için en doğru asit: Salisilik asit! Salisilik asit bir meyveden elde edilen bir BHA içeriği. Cildin üst katmanını nazik bir şekilde soyarak, tıkalı gözeneklerin açılmasına yardımcı olan bir asit türü.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Sitrik asit, glikolik asit ve mandelik asit gibi popüler AHA'lar; cilt serumları, yüz temizleme jelleri ve tonikler gibi çok çeşitli cilt bakım ürünlerinde yer almaktadır. Ancak, bu asitler suda çözündüklerinden cildin alt katmanlarına etki edemezler ve cilt yüzeyindeki ölü derileri gidermek için kullanılırlar.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
Salisilik asit, antimikrobiyal özelliği bulunduğundan akne oluşumuna karşı neden olan bakterilere karşı savaş açar. Ciltte iltihaplanmaların yaşanması durumunda antienflamatuar özelliğinden de faydalanılır. Bu yüzden cilt bakım alanında akne ve sivilce tedavisinde salisilik asitten yararlanılır.
Tonikten sonra hafif bir yanma ve ferahlık hissi duymanız normal. Bu his kısa süre sonra kaybolur.
Tonik sürdükten sonra, yaklaşık 5 ila 10 dakika arasında beklenmelidir. Tonik kullanımının hemen ardından başka bir cilt bakım ürünü kullanmak doğru değildir. Cilt toniği tamamen emene kadar beklenmelidir. Toniğin ardından nemlendirici ve serum ürünleri kullanmak, cildin daha iyi beslenmesini sağlar.
C vitamini ve glikolik asidi birlikte kullanabilir miyim? Cevap: evet. Glikolik asit, leke ve mat görünüme neden olan cilt yüzeyinde biriken ölü cilt hücrelerini uzaklaştırarak C vitaminin etkilerini güçlendirir. Stabilitesini arttırır.
Hyaluronik asit kullanımından sonra geçici şişlik ve kızarıklık, morarma, enfeksiyon riski, alerjik reaksiyonlar gibi yan etkiler görülebilir.
Hyalüronik asidi; ciltte kırışıklık etkilerini görmeye başlayan kişiler, sivilceli ve aşırı kuru cilde sahip olan kişiler, gün boyu dolgun ve canlı bir cilde sahip olmak isteyen tüm kişiler yaptırabilir.
C vitamini, antioksidan özelliklere sahip olduğu için cildi serbest radikallere karşı koruyor ve kolajen üretimini destekliyor. Bu içerik hyaluronik asit ile birlikte kullanıldığında ciltte nemlendirme etkisini artırırken aynı zamanda cildi aydınlatma, leke ve kırışıklık görünümü önleme konularında etkili olabiliyor.
HANGİ ASİTLER BİRLİKTE KULLANILMAZ? İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol) “AHA'lar ve BHA'lar kesinlikle birleştirilebilir. Örneğin yağlı ciltler için salisilik bazlı bir temizleyici ve ardından glikolik asitli bir toner kullanılabilir.
Niacinamide'i diğer cilt bakım içerikleriyle de birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin, C vitamini, retinol, hyaluronik asit, salisilik asit gibi içeriklerle niacinamide'in etkisini artırabilirsiniz.
Hyalüronik asit hangi içeriklerle birlikte kullanılabilir? Çoğu içerikle uyum sağlayan hyalüronik asit; retinol, AHA/BHA asitleri ve vitaminlerle birlikte uygulanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri