Sadece ayna kullanarak ışığın toplanması ve odaklanması sağlanan teleskoplara yansıtıcı/aynalı/reflektör teleskop, sadece mercek kullanılanlara kırılmalı/mercekli/refraktör teleskop veya dürbün, son olarak hem ayna hem mercek kullanılarak tasarlanan teleskoplara da katadioptrik teleskop denir.
Öndeki mercek ışığı kırarak odaklığı için kırıcı (refraktör) olarak da adlandırılır, fakat Türkçede genellikle mercekli teleskop denilmektedir. Aynalı teleskoplarda ise ayna ışığı yansıtır, dolayısıyla yansıtıcı (reflektör) olarak bilinir. Fakat yine Türkçede aynalı teleskop denilmektedir.
Aynalı teleskobun özellikleri, uzaydan gelen ışıkların aynadan yansıması üzerine gelişir. Yansıyan ışıklar prizmadan geçerek göze ulaşır. Aynalı modeller, derin uzay cisimlerini minimum tolerans ve parlak görüntülerle izleme imkânı verir. Mercekli teleskoplar, ışığın kırılarak odakta toplanması üzerine çalışır.
Yansıtmalı teleskop (aynı zamanda diğer adıyla reflektör, aynalı teleskop, yansıtıcı teleskop olarak da bilinir), ışığı yansıtan ve bir görüntü oluşturan tek veya birden fazla kavisli aynaların bir kombinasyonunu kullanan bir teleskoptur .
Mercekli teleskoplar, en basit tanımla objek- tifleri mercekten oluşan teleskoplardır. Mercekli bir teleskopta, ışık mercekten geçerken kırılır. Bu özellik sayesinde, ışınlar belli bir noktada topla- narak odaklanabilirler. Ne var ki, ışık farklı renk- leri içerir ve her renk farklı açılarla kırılır.
İlgili 17 soru bulundu
Kırılmalı teleskop veya refraktör, bir görüntüyü görüntülemek için lens (mercek) kullanan bir optik teleskop türüdür.Işığı kırmak yoluyla görüntüyü elde eder.Bunun için tüp sonunda odak dediğimız en büyük merceğin olduğu kısim vardir.
Mercekli teleskop dünyada ilk icat edilen teleskoplardan birisidir.
Teleskopların üç çeşidi bulunmaktadır. Katadioptrik, aynalı ve mercekli olmak üzere üç farklı çeşidi vardır. Teleskoplar ile uzayda var olan ay, güneş ve gezegenler izlenebilmektedir. Dünyadan çıplak gözle görülen galaksilerin sayısı oldukça sınırlıdır.
Aynalı teleskoplarda ışığı toplayan birincil ayna bir çukur aynadır.
Optik teleskopların üç ana tipi vardır: Kırılmalı teleskoplar (refraktörler), mercekleri kullanır (mercek bilimi), teleskoba gelen ışık objektif denen mercekten geçer burada kırılır ve okülere gider.
Aynalı teleskoplar lens yerine eğri bir ayna kullanarak gelen ışığın göz merceğine yansıtılmasını sağlar. Lens yerine aynanın kullanılması, aynanın lense göre daha ucuz olmasındandır. Aynalı teleskoplar daha büyük yapılabildiğinden evreni keşfetmekte daha önceliklidir.
Bunun sebebi nedir? Teleskoplardaki dürbünlerin görüntüyü ters gösterme nedeni, ışığın optik merceklerin odak noktalarından nasıl geçtiğine bağlıdır. Teleskoplarda, görüntü ters çevrilir çünkü ışık, merceklerin farklı şekillerde kırılmasına neden olan optik özelliklerle karşılaşır.
Mercekli teleskoplar da gezegenler için idealdir diyebiliriz. Tabii 102 Mak-Cas hem mercek hem ayna kullandığı için yıldızların çevresinde biraz bulanık bir halka göreceksiniz. Bu tür küçük çarpılmalar melez teleskoplarda kaçınılmaz olarak ortaya çıkıyor.
En iyi teleskop tavsiyelerine gelecek olursak; Zoomex, Dailytech, Petrix, MonoKL, Celestron, Triline kullanışlı, ergonomik, kaliteli, yüksek yakınlaştırma sunan, pratik kullanıma sahip, bulanıklık yapmayan, kaliteli mercek çapı, kolay kurulum, hafif özellikleriyle öne çıkan teleskop markaları olarak biliniyor.
Sadece ayna kullanarak ışığın toplanması ve odaklanması sağlanan teleskoplara yansıtıcı/aynalı/reflektör teleskop, sadece mercek kullanılanlara kırılmalı/mercekli/refraktör teleskop veya dürbün, son olarak hem ayna hem mercek kullanılarak tasarlanan teleskoplara da katadioptrik teleskop denir.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Aynalı teleskobun; Newton, Cassegrain ve Coude gibi farklı türleri de mevcuttur. Astronomik teleskop ise uzayı gözlemlemek için kullanılan modellerin genel adıdır. Pek çok farklı mercek kapasitesine sahip çeşidi bulunan bu cihaz genellikle ışık teleskobuna benzer bir prensip ile çalışır.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Mercekli teleskoplarda, uzun bir tüp içerisindeki mercekten geçen ışık ışınları, göz merceğine gelir. Bu tür, en yaygın kullanılan teleskop türüdür.
Uzakta bulunan cisimleri gözlemlemek amacı ile kullanılan optik aletlere genellikle dürbün denir. Dünya üzerindeki cisimlerin görüntüsünü incelemede kullanılan dürbünlere Yer Dürbünü, gökyüzünde bulunan cisimlerinin görüntüsünü incelemede kullanılan dürbünlere ise Gök Dürbünü (Teleskop) denir.
Optik açıdan, Hubble, çoğu büyük profesyonel teleskop gibi, Ritchey-Chrétien tasarımına sahiptir. Bu tasarım, iki hiperbolik aynası ile; bu aynaların şeklinden dolayı üretilmelerinin ve test edilmelerinin zor olmaları dezavantajına rağmen geniş görüş alanlarında görüntülemede iyi olarak bilinmektedir.
Üç temel teleskop türü vardır: Mercekli teleskop, aynalı teleskop ve katadioptrik teleskop.
1668'in sonlarında Isaac Newton ilk yansıtıcı teleskobunu yaptı. Objektif aynası için en uygun malzeme olarak kalay ve bakır alaşımı (spekulum metali) seçti. Daha sonra aynayı şekillendirmek ve öğütmek için araçlar tasarladı (optik yüzeyi parlatmak için bir adım aralığı kullanan ilk kişi olabilir).
Teleskoplar görüntüyü iki mercek kullanarak; Ana Objektif: Mercek ya da Ayna Gözmerceği: Mercek gözünüzle görebileceğiniz şekilde odaklarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri