Asiye, Musa'nın doğduktan sonra Firavunun sarayına intikalinde oynadığı rol ve Hz. Musa'nın getirdiği dini kabul etmesi dolayısıyla bahsedilmektedir. Hz. Asiye zalim firavunun iyi kalpli karısıdır.
Asiye Hanım (1820-1886), Bahaullah'ın eşi. Nevvab, En Yüce Yaprak, Büyük Hanım adlarıyla da tanınır.
Muhammed (sav) zikretmiştir ve onu Firavunun eşi Asiye olarak açık bir şekilde belirtmiştir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan bilgiye göre Hz. Asiye, Musa doğduktan sonra Firavunun sarayına gitmesi için rol almış ve Hz. Musa'nın getirdiği dini kabul etmesi ile bilinir.
Âsiye, Allah'a iman ettiği için ellerinden ve ayaklarından kazıklara bağlanmış, güneş altında bırakılarak ona işkence edilmiştir.
Asiye ismi Kur'an- ı Kerim içerisinde yer almamaktadır. Fakat bu isim Hz. Musa'yı Nil'den çıkarıp büyüten kişinin adı, yani Firavun'un eşinin adıdır. Ancak bu ismin çocuklara verilmesi uygun değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Bunlar Firavun'un hanımı Asiye, İsa aleyhisselamın annesi Meryem, Efendimiz (asm)'in hanımı Hatice ile kızı Fatıma validelerimizdir. Şurasını unutmamak gerektir ki, Allah (cc) kimseye rastgele lütufta bulunmaz, sebepsiz ikramlar ihsan eylemez.
ASİYE İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Asiye ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir; ancak taşıdığı anlam nedeniyle Asiye ismini koymak caiz değildir.
Ama o, istikamet içinde asla Firavun'un isteğine teslim olmadı. Hz.Asiye'nin (s) mazarı Mısır'dadır.
HZ. Âsiye valide o zalim ve hain Firavun'un karısı olduğu halde, Allah'a iman etmiş bir kadındır. Allah'a imanı ve Hz. Musa'yı himayesi sebebiyle Allah (cc) ona yüksek dereceler vermiş, şehadet nasip etmiş, aynı zamanda Peygamber Efendimizin (asm) övgüsüne mahzar etmiştir. Samimi ve imanında sebatlı bir kadın idi.
Kuran-ı Kerim'de kendisinden iki ayette (Kasas, 28/9, Tahrîm, 66/11) 'Firavun'un karısı' olarak söz edilmiştir. Ayetlerde bahsedilen Firavun'un karısının Hz. Asiye olduğu hadislerde açıkça ifade edilmiştir (2).
Kur'ân-ı Kerîm'de firavun kelimesi sadece Hz. Mûsâ dönemindeki Mısır kralını ifade etmekte olup Yûsuf devrindeki kral için “rab” ve “melik” kelimeleri kullanılmaktadır (Yûsuf 12/41-43, 50).
Annesi Hz. Mûsâ'yı dünyaya getirmiş ve öldürülmesinden korktuğu için vahiy veya ilham gereği bir sandık içinde Nil Nehri'ne bırakmıştır. İçinde Mûsâ'nın bulunduğu sandık Firavun'un sarayı yakınına gelince onu alıp saraya götürdüler.
Meryem İsa'ya hamile iken Yusuf ile evlendi. İsa, mensubu olduğu Yahudi toplumunda Yusuf'un oğlu İsa olarak anılırdı.
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
Cennette Peygamber Efendimiz (asm) Hz. Asiye ve Hz. Meryem ile evlenecektir. Bu durumu Peygamber Efendimiz'in(asm) eşleri, mübarek validelerimiz de elbette biliyorlardı.
İbn Abbas'ın verdiği bilgiye göre, Resulullah (asm) şöyle buyurdu: “Cennetlik olan kadınların en faziletlisi şu dört kişidir: İmran'ın kızı Meryem, Huveylid'in kızı Hatice, Muhammed (asm)'in kızı Fatıma, Muzahim'in kızı (Firavun'un hanımı) Asiye.”
Bazı âlimlerin ifadesi şöyledir: “Asiye'nin çocuğu olmuyordu, çünkü kısırdı.” (bk. Muhammed b. Latif, Evdahu't-tefasir, ilgili yer).
Midraş kitabına göre Firavunun kızına “Bitya” veya “Batya” adı sonradan verilmiş olup, anlamı İbranice “Tanrı'nın Kızı” demektir. Hristiyan dininde ise, önce Birinci Ahit öğrenilip sonra İkinci Ahit'e (İncil) geçildiğinden, Musa peygamberi büyüten annesi, aynen Tevrat'taki gibi tanımlanmaktadır.
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
İbn Abbas'ın verdiği bilgiye göre, Resulullah (asm) şöyle buyurdu: “Cennetlik olan kadınların en faziletlisi şu dört kişidir: İmran'ın kızı Meryem, Huveylid'in kızı Hatice, Muhammed (asm)'in kızı Fatıma, Muzahim'in kızı (Firavun'un hanımı) Asiye.”
II.e. Gelin-kaynana: Asiye Nasıl Kurtulur?'daki Kaynana'yı oğlunun kötü bir kadının kızıyla evlenmesine izin vermeyen bir karakter olarak görüyoruz. Asiye'nin hiçbir suçu olmamasına karşın annesinin suçu peşinden gider.
Asiye ismi Arapça kökenlidir ve direk, sütun, acılı, kederli üzüntülü kadın, isyan eden anlamındadır. Ayrıca, Hz. Musa'yı Nil'den çıkararak büyütüp yetiştiren Firavun'un eşidir.
Hz. Musa'yı nehirden çıkaran ve onu büyüten firavunun eşinin adı Asiye idi. Fakat Asiye ismi caiz olan isimlerden değildir. Bu sebeple çok yaygın olsa bile çocuklara konulmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri