Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır? Ticaret yapacak olan tacirler şirketlerini açtıkları günden itibaren iki hafta süre içerisinde seçmiş oldukları şirket unvanıyla birlikte işletmelerinin bağlı bulunduğu Ticaret Tescil Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Bu müracaat neticesinde unvanı tescil ettirmek gerekmektedir.
Ticaret unvanı başvuru ve tescil işlemleri Ticaret Sicil Müdürlüğüne giderek yapılmaktadır.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Unvan bildiren kelimelere Türkçenin ilk yazılı kaynaklarından itibaren rastlanmaktadır. Türkçe Sözlük'te unvan kelimesi bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san şeklinde tanımlanmış ve Bay Yılmaz, Doktor Sezgin örnekleri verilmiştir (1998: 2284).
Ticaret unvanı sorgulama işlemi, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan “Ticari İşletme Sicil Müdürlüğü İşyeri Açma ve Çalışma İzin Belgesi Başvuru Formu” ile yapılabilir. Bu sorgulama işlemi, ticaret unvanının benzer ya da aynı bir başka şirket tarafından kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek için yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Ticaret unvanı, tacirin, ticari işletmesine ilişkin işlemler yaparken ve bu işlemlerle ilgili senet ve diğer evrakı imzalarken kullandığı addır[9]. Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir.
Türk Dil kurumuna göre unvan kelimesinin doğru yazılışı unvan şeklinde kabul edilmektedir. Ünvan yazımı yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir.
Unvanlar, kariyer hayatında temel ögelerden biridir. İş unvanları, iş arayan kişileri kendine çekebilen motivasyon unsurlarından biri olabilir. İş unvanları genellikle şirket birimlerindeki veya kurumlardaki çalışanların pozisyonlarını tanımlar.
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir. İşletme adının kullanılması yönünde bir zorunluluk bulun- madığı hâlde işletme adı eğer kullanıyorsa bunun ticaret siciline tescil edilmesi zorunludur.
Bir işletmenin sahip olduğu yasal isme 'fatura unvanı' denir. Fatura unvanı resmi fatura belgelerinde kullanılır ve yasal olarak işletmenin tanındığı isimdir. Fatura unvanı fatura üzerinde belirtilen mal veya hizmetlerin satıcısının kimliği hakkında da bilgi verir.
Ticaret yapacak olan tacirler şirketlerini açtıkları günden itibaren iki hafta süre içerisinde seçmiş oldukları şirket unvanıyla birlikte işletmelerinin bağlı bulunduğu Ticaret Tescil Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Bu müracaat neticesinde unvanı tescil ettirmek gerekmektedir.
Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği sigortalıları çalıştıran üçüncü kişi alt işverendir.
Unvan kelimesinin doğru yazımı unvan olarak belirtiliyor. Ünvan olarak yazılması yanlıştır. Metin belgelerinde ya da diyaloglarda bu şekilde kullanılması gerekiyor.
Gerçek Kişi Tacirlerin Ticaret Unvanı
Ad ve soyadı kısaltılmaksızın bütün harfleriyle yazılır. Ad ve soyadına uygun ekler yapılabilir. Ticaret unvanına onu aynı sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş olan unvanlardan açıkça ayırmaya yarayan eklerin yapılması zorunludur.
Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar. Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Unvanlar ad ve soyadın altına küçük harflerle yazılır. Akademik unvanlar ismin ön tarafına küçük harflerle ve kısaltılarak yazılır. Yazıyı imzalayacak olan makam, yazının gideceği makama göre kurum/kuruluşun “imza yetkileri yönergesi”ne veya yetkili makamlarca verilen imza yetkisine uyularak seçilir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde 'unvan' yazılışıyla verilen Arapça kökenli bu sözcüğün an- lamı; “Bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san”7 olarak açıklanmaktadır. Ticaret hukukumuzda 'unvan' sözcüğü 'ticaret unvanı' teriminde geçmektedir.
Adi veya komandit şirketlerde unvan seçimi: Adi şirketlerde veya sermayesi paylara bölünen komandit şirketlerde unvanlar, ortaklardan en az birinin ismini taşımalı, şirketi belirtmeli ve şirketin türünü yansıtmalıdır. Öte yandan ticaret unvanlarında komanditer ortakların isimlerinin bulunması kanunlarla yasaklanmıştır.
Ticaret unvanı bir çekirdek ve ekten oluşmaktadır. Usulüne uygun şekilde tescil edilen ve kullanılan unvan Ticaret Kanununda belirtilen özel hükümler uyarınca korunur. Tescil ettirmeksizin kullanılan ticaret unvanları ise sadece haksız rekabet hükümlerine göre korunur.
Marka, bir işletmenin ürettiği mal veya hizmetleri diğer işletmelerin ürettiklerinden ayırt etmeye yarayan her türlü işaret olarak ifade edilebilir. Ticaret unvanı, taciri diğer tacirlerden, işletme adı ise bir işletmeyi diğer işletmelerden ayırt etmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri