Karısı ölen erkeğin ergen olan baldızı ile evlenmesine sororat denir. Sororat, çocuklara en iyi anneliği yapacak kişinin çocukların teyzesi olabileceği düşüncesinden hareketle yapılır ve burada da amaç kız alıp veren ailelerin arasında kurulmuş olan akrabalık ilişkisinin devamını sağlamaya yöneliktir.
İlahiyatçı Hayrettin Karaman, bir soruya verdiği yanıtta karısı ölen ya da boşanmış olan bir erkeğin baldızı ile evlenebileceğini söyledi. Karaman, bir kişinin abladan vazgeçip kız kardeşine talip olabileceğinin de dinen uygun olduğunu yazdı.
(Balaman, 2002; Yasa, 1962). Abinin ölmesi üzerine ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani ölen kişinin kardeşinin, ölen abisinin eşiyle evlenmesine denmektedir. Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da sıklıkla görülmektedir.
Bir erkek, ailesinin nikâhı devam ettiği müddet içerisinde, baldızını ailesinin üzerine nikâhlayamaz. Bu haramlık, müebbet olmayıp, karısının ölmesi veya boşanması halinde kalkar. Her ne kadar bazı yörelerde hoş karşılanmasa da, bu konuda dinimizde herhangi bir yasak söz konusu değildir.
1. Endogamik Evlenme/Grup İçi Evlenme/İçevlilik: Ait olunan grubun içinden bir kişiyle yapılan evlilik. Aynı gruba üye iki ailenin bağlarını güçlendirmek ve sürekli kılmak işlevi vardır ama temelde grubun kapalılığının sürdürülmesi hedeflenir.
İlgili 25 soru bulundu
Karısı ölen erkeğin ergen olan baldızı ile evlenmesine sororat denir.
Egzogami yani dış evlilik, bireyin kendi grubu ve çevresi dışından biriyle evlenmesidir.
Onun iddeti bittiği andan itibaren baldızı ile evlenebilir. Eşinin vefatı durumunda ise herhangi bir süre beklemesine gerek olmaksızın baldızı ile evlenmesinde dini hükümler açısından bir sakınca yoktur” ifadeleri kullanıldı.
“Baldızıyla zina eden kişinin büyük günah işlemiş olduğu için mutlaka tövbe etmesi gerektiği” kaydedilen fetvada, nikâhın düşmeme gerekçesi olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Evlenmek asla caiz değildir. Nisa suresinin 23. âyet-i kerimesinde haram olduğu yazılıdır. Ablanızın kızının kızı ile de ve bütün torunları ile evlenmeniz caiz değildir.
Hangi hısımlık/akrabalık durumları evliliğe engeldir? Kişinin üçüncü dereceye kadar olan hışmı ile evlenmesi yasaktır. Ancak dayı, hala, teyze, amca çocukları olan dördüncü derece hısım ile evlilik gerçekleştirilebilir. Eski eşin annesi veya babası ile evlenme gerçekleştirilemez.
Poliandri bir kadının çok sayıda farklı erkek ile veya erkek kardeşlerin tek bir kadın ile evlenmesi durumudur. Doğada çokkocalılık, canlıların neslini devam ettirme açısından cinsel bir strateji olarak gözlemlenir.
Berdel, ailelerin karşılıklı olarak kızlarını birbirine gelin vermeleri ya da evlenecek iki erkeğin, ailelerindeki kızları karşılıklı olarak kendilerine eş olarak seçmeleri ile gerçekleşen bir evlilik yöntemidir. Simetrik evlilik ve mübadele evliliği olarak da isimlendirilmektedir.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, baldızların enişteleriyle fitneye mahal verecek diyaloglara girmesi, musafaha etmesi ve baş başa kalmasının caiz olmadığını belirtti.
Herhangi bir sebeple âdet görmeyenler ise üç ay süreyle iddet beklerler. “Kadınlarınızdan âdetten kesilmiş olanlarla, henüz âdet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır.” (et-Talâk, 65/4). Evlilik erkeğin ölümü ile sona ermiş ve kadın da hamile değilse, iddet süresi dört ay on gündür.
Türk hukukunda sıhriyet hısımlığına “kayın hısımlığı” veya “dünür hısımlığı” denilmekte olup kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biriyle diğerinin üst soyu veya alt soyu arasında evlenme yasaktır (Türk Medenî Kanunu, md. 129).
Daldız kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki anlamları şu şekilde olmaktadır. Şeklinde sıralanmaktadır. Daldız Baldan Tatlıdır Ne Demektir? Özellikle sosyal medya içerisinde bilinen ifadesi ile 'baldız baldan tatlıdır' atasözünün yanlış kullanıldığı ve doğrusunun 'daldız baldan tatlıdır' şeklinde olduğu ifade edilmektedir.
Kısas yani ziyaretin karşılığını vermek makbuldür anlamında imiş. Baldız baldan tatlıdır degil, daldız baldan tatlıdır. Daldız, balı petekten almak icin kullanılan bir alettir. Ziyaretin kısası makbuldür de kısa oturmak anlamında degil, kısas yani ziyaretin karsılıgını vermek anlamını tasımaktadır.
- Baldız namahrem midir? Değerli kardeşimiz, Enişteniz size namahremdir, yanında başınızı açmanız haramdır.
Bacanak Ne Demek? Damadın baldızının kocasına bacanak denir.
"Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır."
Değerli kardeşimiz, Bir erkeğin, ölen kardeşinin veya abisinin hanımı ile evlenmesi caizdir.
Hayalet evlilikteki amaç, “babasoylu” bir soy şeceresi ortaya koymak ve hatırlanmaktır. Hayalet evlilik uygulamasında maddi ve manevi açıdan ölen kişinin haklarını devam ettirmek esastır. Bu evlilik sonucu doğan çocuk, ölen kişinin çocukları olarak kabul edilmektedir.
Çapraz evlilik kavramı sadece farklı milletlerden insanların gerçekleştirdiği bir evlilik olarak değil aynı zamanda farklı etnik ve dinsel kimliklere sahip olanların gerçekleştirdiği evlilikler olarak da tanımlanmaktadır.
b) Çapraz Kuzen Evliliği — Ayrı cinsten kardeşlerin çocukla rının evliliğidir. Yâni dayı oğlu ile hala kızı veya hala oğlu ile dayı kızı arasındaki evliliktir. Bu tür evlilikler, Afrika, Avustralya ve Melanezya'da da görü lebilir (Örnek, 1971, s. 16).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri