Aşk bağımlılığı, seks ve aşk bağımlığı ve bağlılıkla ilgili benzer konularda eğitim almış profesyonellerin yardımı ile devam eden psikoterapi tedavisi gerektirir. SLAA (Adsız Seks ve Aşk Bağımlıları) gibi 12 adımlık programlar, iyileşme sürecine güçlü bir destek olabilir.
İlişki bağımlısı bir kişi partnerine sıkı sıkıya sarılır. Karşı tarafa özel alan tanımaz. Bağımlı kişi sevildiğinden bir türlü emin olmaz ve partnerini sürekli kontrol etme ihtiyacı hisseder. Sürekli kaybetme korkusu yaşar ve onaylanma ihtiyacı hisseder.
Bağımlılık başkasının mutluluğuna, isteğine, yardımına bağlı olma haliyken, bağlılık ise karşılıklı mutlu olmayı hedefleyen, saygı, sevgi ve şefkat duygularının var olduğu “karşılıklılık” gösteren sağlıklı bir ilişki halidir.
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
Bağımlı Kişilik Bozukluğu; bir başkasına ve bakılmaya aşırı ihtiyaç duyma ve onlara teslim olma, boyun eğme ve başkası olmadan yaşayamayacağını düşünme, aciz ve yetersiz hissetme ile karakterize bir kişilik bozukluğudur.
Bir kişi ne zaman bağımlı sayılır? Aşağıdaki durumlardan sadece üçü 12 aylık bir süreç içerisinde görülen kişi bağımlıdır: Kullanılan madde miktarının, aynı etkiyi sağlamak amacıyla giderek arttırılması Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması
CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe, “İlişkilerde bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık göstermek demektir; bağımlılık ise başka bir kişiye, muhtaç olmak, özgür ve özerk olmamak demektir.” dedi.
Kullanılan maddeye bağlı olarak kullanım sıklığı, kullanım süresi, kullanılan madde türüne göre değişiklik gösterse de dopamin hormonunun kullanım sürecine bağlı olarak zarar görmesi sonucu beyin doğru şekilde çalışamamaya başlar ve bağımlılık ortaya çıkar.
İlişkilerde bağlılık, kişiye özgürce yakınlık duyabilmektir. Bağımlılık ise kişiye bağlı olmak, muhtaç olmak, özgür olamamaktır. Evliliklerde, duygusal ilişkilerde kişiler hayatlarının merkezine koyup tek ruh tek düşünce olmaya çalışıyorlarsa o ilişkiler bağımlılığa gidiyor demektir.
1. Bağımlı ilişki biçiminden kurtulmayı hayatınızdaki en öncelikli konu olarak görün. 2. 'Bencil' olun, yani kendi ihtiyaçlarınızın karşılanmasını daha etkin bir biçimde sağlamaya çalışın. 3. Kişisel sorunlarınızla ve yetersizliklerinizle cesaretle yüzleşin.
Bu tür bir bağımlılık, bireyin bir anda başka birine, o kişinin duygusal olarak uygunluğunu gözetmeksizin bağlanmasını içerir. Karakteristik olarak, aşk bağımlıları düşük öz-saygıdan muzdariptir ve doğası gereği başkasına bağımlıdır. Aşk bağımlılığı gizlice takip etmek (stalking) gibi durumlara yol açabilir.
Sevgi bağımlılarında kısa ayrılıklar bile terk edilme korkularını uyandırır. Bağımlı sevgi, korkular üzerine kuruludur. Reddedilme, acı çekme, kontrolünü kaybetme, sevdiğini kaybetme, mutlu olamama korkuları sıklıkla duyulan korkulardır. Amaç bağımlı sevgi ile bu korkulardan korunmaktır.
Rutgers Üniversitesi'nden Helen Fisher ve arkadaşları, bu nörobiyolojik etki nedeniyle, aşkın beyinde kokain gibi bağımlılık yapıcı maddelere benzer bir haz etkisi uyandırdığını; terk edilmenin de uyuşturucu yoksunluğuna benzer bir tabloya yol açtığını bildirmişlerdir.
1. Eroin. Nutt ve uzmanların yaptığı değerlendirmeye göre en bağımlılık yapıcı uyuşturucu eroin ve 3/3 puan alarak birinci sırada yer aldı. Eroin beyindeki ödül merkezini etkileyerek, dopamin seviyesini % 200′ e çıkarıyor.
Bağımlılık tedavisi ömür boyu sürebilir. Yatarak tedavi olmadan sadece ayaktan tedavi olabilir miyim? Doktorunuzun da uygun görmesi durumunda, düzenli poliklinik kontrollerine gelmek ve ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmak kaydıyla ayaktan tedaviye başlıyabilirsiniz.
Madde bağımlılığı tedavisi için psikiyatri kliniklerindeki doktorlara başvurulmalı. Psikiyatrist haricinde nöroloji, dahiliye veya aile hekimliği uzmanlarına da başvurulabilir.
Duygusal bağımlılık, temel olarak olumsuz olaylarla başa çıkmak için hayatınız boyunca ya da hayatınızın bir bölümünde hissetmeye alıştığınız belirli duygulara yaslandığınızda gerçekleşir. Negatif olaylara bağlı olarak yarattığımız olumsuz duygulara tutunma ve bel bağlama durumudur.
İlişkilerde bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık duymak ve yakınlık göstermek demektir; bağımlılık ise, başka bir kişiye bağlı olmak, muhtaç olmak, özgür ve özerk olmamak demektir.
Bağımlılık, adamak, kendini başkasına adamak anlamına gelmektedir. Bağımlılık psikolojik açıdan değerlendirildiğinde başlangıçta kişilere keyif vermekle birlikte, bu anlık keyifler giderek ruhsal bozukluğa sebep olmakta, iradenin kontrolden çıkmasına ve aklın çalışamaz hale gelmesine neden olmaktadır.
Bağımlılıkta beynin dikkat işlevi de bozulmaktadır. Zaman içerisinde bağımlı kişi günlük yaşamdaki işlerine odaklanmakta güçlük yaşamaya başlar. Dikkat eksikliğine bağlı sabırsızlık oluşur, sürekli 'Git' diyen sesle birlikte bağımlı olduğu alkol, madde veya davranışa yönelim riski artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri