Aşk kelimesi Arapça 'aşaka "sarmalamak, sıkıca sarılmak ve aşık olmak" kelimesinden gelmektedir. Zamanla 'ışk "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" kelimesine dönüşen bu sözcük Osmanlıca'da da ışk halini korumuş, zamanla dilimize aşk olarak yerleşmiştir.
Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عشق "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁaşaḳa عشقة "1. sarmaştı, sıkıca sarıldı, 2. aşık oldu" sözcüğünün masdarıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice ˁāşaḳ עָשַׁף "karışma, haşır neşir olma, bir şeyle uğraşma" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Aşkın Yolculuk Hikayesi 🚎 Farsça bir kelime olan 'aşk', yine Farsça bir kelime olan 'Aşeka'dan geliyor. Aşeka 'sarmaşık' demek.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Aşk, Arapça kökenli olup orijinali "Işk" tır. Işk ise sarmaşık demektir.Yani nasıl ki sarmaşık bulunduğu ortamı veya sarıldığı şeyi sarıp sarmalar ya hani, işte aşk da öyle sarıp sarmalar aşık olan insanı.
İlgili 17 soru bulundu
aşk - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عِشْق “şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi” sözcüğünden alıntıdır.
aşkın - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi aş- fiilinden Yeni Türkçe +gIn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için aş- maddesine bakınız.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Dost.
cenani / cenanî
Kalben duyulan. (Arabça müfred, birinci şahıs sigası ile "kalbim" mânasınadır.)
handan / handân. Mesrur, mutlu, gülen, huzurlu.
Arapçada Aşeka aşk anlamına gelir. Aşeka, aynı zamanda bir ağacı saran, beslenmesini ağaçtan sağlayan ve zamanla ağacın kurumasına sebep olarak onu öldüren sarmaşığın adıdır. Aşk kelimesi Arapçadaki Aşeka kelimesinden gelmektedir.
Tasavvuf tarihinde aşk kavramını ilk defa muhabbetten ayırarak ciddi bir şekilde inceleyen sûfî Ahmed el-Gazzâlî'dir (ö. 520/1126).
Aşkım isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: "Benim aşkım, sevdiğim insan, sevgilim" anlamında kullanılan bir ad.
Kur'an ve sahih hadislerde aşk kelimesi geçmez; “sevgi” çoğunlukla hub ve muhabbet, bazan da meveddet kelimeleri ve bunların müştaklarıyla ifade edilir. Allah sevgisinden çok Allah korkusuna ağırlık veren ilk zâhidler de aşktan söz etmemişlerdir.
Sevgi, gönlün zevk aldığı şeye meyletmesi demektir. Kuvvetli sevgiye aşk denir. Sevgi, hiçbir karşılık beklemeden sevgiliye tâbi olmak, Ona itaat etmek, Onun her işini güzel, her eziyetini, her iyilikten daha tatlı görmek ve Onun [Allah'ın] dostlarını dost, düşmanlarını düşman bilmektir.
Aşkın ismi Türkçe kökenlidir.
hub. Güzel, hoş, iyi.
Sarangerel: Ayın ışığı demektir. Sardana: Zambak çiçeğine benzeyen kırmızı renkli bir çiçek anlamına gelir. Sandara: Güzel kadın demektir. Sermin: Güzel, kibar kişi demektir.
Eski Türkçe öp- “öpmek, yudumlamak” fiilinden evrilmiştir.
Osmanlı argosunda sevgiliye 'kasık kombarası', rakıya 'akcinnü' deniyordu.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Aşk kelimesinin eş anlamlısı olarak bilinen sevgi, bağlılık, sevda ve tutkunluk sözcüleri yaygın kullanımları ile dikkat çekerler. Sevda, bağlılık, sevgi ve tutkunluk kelimelerini aşkın eş anlamlıları olarak kabul edebiliriz.
Arapça swd kökünden gelen sawdāˀ سوداء “1. kara şey, 2. kara safra, melankoli, eski tıbba göre insanı oluşturan dört unsurdan biri, 3. akıl dışı arzu, tutku” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri