Fazla yağdan dolayı içerideki yağ basıncı artacaktır. Artan basınç sebebiyle keçe, hortum veya conta zarar görebilir.
eğer yağ seviyesi oraya kadar yükselmişse motor yağı o kapaktan dışarıya atar zaten... enjektörle çekmeye gerek yok...o gibi durumlarda karter tapası açılır ve bir kısım yağ(çubukta min ile max arası seviye 1 lt ye tekabül eder) çubuk kontrolü ile takip edilerek boşaltılır...
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Bu uyarı lambası yanarsa, herhangi bir motor hasarını önlemek için hemen harekete geçmek önemlidir. İlk adım, yağ seviyesini kontrol etmek ve gerekirse daha fazlasını eklemektir. Yağ ekledikten sonra ışık yanmaya devam ederse, daha fazla teşhis için aracı bir tamirciye götürmeniz gerekebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Fazla yağdan dolayı içerideki yağ basıncı artacaktır. Artan basınç sebebiyle keçe, hortum veya conta zarar görebilir.
Bunun haricinde fazla yağ , yağ keçelerini zorlar ve silindir yanma odasına yağ sızar,iki zamanlı gibi yağlı benzin yakmaya başlarsın, bujilerin kurum yapar ayrıca egzosdan bir süre sonra köfteci arabası gibi duman çıkmaya başlar.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir. Aracınızın motor yağı seviyesini ölçerken aracınız düz bir zeminde olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Motor yağını değiştirmek için öncelikli olarak aracı krikoya alınır ve altındaki yağ boşaltma tapası gevşetilir. Ardından motorun içinde kalan eski yağı tamamen boşaltılır ve yağ filtresi çıkarılır. Son olarak; yeni yağı eklenir, yeni yağ filtresini takılır ve tapa sıkıca kapatılır.
Aracınızdan en iyi performansı almak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için mutlaka tür sıvıların değiştirilmesi ve periyodik bakımlarının da yapılması gerekecektir. Motor yağı değişimi için eğer motor sıcaksa yağın ılıması beklenmelidir.
Motorun segman, ana ve sibop yataklarında yada pistonunda oluşan aşınmalar, motorun yanma odasında yağın yanmasına sebep olur. Bu nedenle motorda yağ eksilmesi olur. Motorda bulunan emme subab yataklarının aşınması, karbüratörün yağı emerek yağ yakmasına neden olabilir.
Motor yağı çubuğunu, yerleştirildiği silindirden tamamen çıkana kadar kendinize doğru çekin. Ardından, bir bezle temizleyin. Ardından, çubuğu tekrar silindire yerleştirin ve tekrar dışarı çekin. Bu anda motor yağı seviyesi hem minimum hem de maksimum seviyelerin işaretlendiği yağ çubuğunun alt kısmında gösterilecektir.
Yağ çubuğunun ucuna doğru, bazen aralarında çapraz çizgilerin bulunduğu iki çizgi göreceksiniz. Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı bir litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere birçok sorun oluşmaktadır.
Yağ çubuğunda bir alt bir de üst işaret çizgisi göreceksiniz ve bazen aralarında çapraz taranmış bir alan da bulunabilir. Yağ seviyesi bu iki işaretin arasında bir yerde olmalıdır. Ama seviye alt çizginin altında veya üst çizginin üstünde ise biraz yağ eklemeli veya boşaltmalısınız.
Araç motorundaki yağ seviyesi her 1000 kilometrede bir kontrol edilmelidir.
Eğer yağın seviyesi yağ çubuğunun iki çizgisi arasında ise yağımız tamam, çizgiden aşağıdaysa yağımız az demektir. Motor yağı az ise motor- da yağlama tam yapılamaz, yağ göstergesi lambası yanar. Bu durumda motor hemen durdurulmalıdır.
Motor yağını kontrol etmek için öncelikle aracınızın motorunun soğuduğundan emin olun. Bu sebeple , belli bir süre kullanmadıktan sonra çalıştırmadan önce kontrol etmeniz önemli bir konu.
Araç çalışır vaziyetteyken yağ kapağı açılır ve kapak sıkmadan üstünde bırakılır. Eğer kapak alttan gelen havayla düşer ya da fırlarsa motor üflemesi vardır. Diğer bir kontrol yöntemi ise yağ çubuğuyla yapılır. Yağ çubuğu çekilir, conta kısmına sıkıştırılmadan bırakılır.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Yağ ölçüm çubuğunu çıkartıp öncelikle temizleyip, tekrar sokup çıkartmamız sonucunda çubuk ucunda çizilen MAXIMUM ve MINUMUM çizgileri mevcuttur. Motor yağının MAXIMUM çizgisine yakın yerde olması gereklidir.
Motor Yağı Ölçümünde Anlaşılır!
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Yağ yakan aracın tamir edilmesi mümkün olsa da maliyeti yüksek olup zaman alabilir. Araç çalıştığında, motordaki parçaların işlevlerini yerine getirebilmesi için yağ kullanılır. Yağın zamanla azalması normal olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri