Şimdilerde Aşiyan Mezarlığı'nın garip bir popülerliği var. Aşk-ı Memnu dizisinin kahramanı buraya gömülmüş. İzleyenler mezarlığın manzarasına bayılmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nde çalışanların şu sıralar en çok duydukları soru da bu: "Dizideki mezarlık nerede?" Sorulmayacak gibi değil.
Aşiyan/Kayalar Mezarlığı
Mezarlığın bitişiğindeki önce muhtemelen Gülşeniye, sonra Şabaniye tarikatına ait olan Durmuş Baba Tekkesi'nin mensupları buraya defnedilmişlerdir. Tevfik Fikret, Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli Kanık, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Münir Nurettin Selçuk gibi sanat adamları da burada medfundurlar.
Abidin Dino, Turgut Uyar, Edip Cansever, Nigâr Hanım, Attila İlhan, İlhan İrem, Bedia Muvahhit, Yıldız Kenter, Onat Kutlar, Tezer Özlü, Mîna Urgan, Demirtaş Ceyhun... “Hâmuşân” sessizdir fakat zihninizde şiirler, şarkılar, resimler, replikler birbirine karışabilir her adımınızda.
Mehmed (Reşad), Şah Sultan, Şeyhülislam Uryanizade Ahmed Esad Efendi Semiz Ali Paşa, Şeyhülislam Ebussuud Efendi, Alâeddin Arabî Efendi, Ali Kuşçu, Zekai Dede Efendi, İhtifalci Mehmed Ziya, Pir Ahmed Edirnevi, Lütfi Paşa, Hoca Sadeddin Efendi, Mahfiruze Sultan ve Zal Mahmud Paşa türbeleri vardır.
Mezarı Aşiyan Mezarlığı'ndadır. Özlü, eski eşi Erden Kıral'ın Yol filminin çekimi döneminde yaşananları anlattığı filmi Yolda'da Yelda Reynaud tarafından canlandırıldı.
İlgili 41 soru bulundu
Aşiyan Mezarlığı, asri mezarlıktır. Yani tek bir dine değil, bütün inançlara açık bir yerdir; Müslüman, Yahudi, inançsız herkes burada yan yana yatabilir. Pahalı da bir mezarlıktır; o nedenle “zenginlerin mezarlığıdır” bir yanıyla da.
Şehir dışında yeni bir mezarlık kurulmasına karar verildiğinde en uygun yer olarak hem Şişli'den hem de Beşiktaş'tan ulaşılabilen ve genişleme imkânı bulunan Zincirlikuyu seçildi. Bu anlayışa uygun olarak 1935 yılında Zincirlikuyu'da 380.847 m² alan üzerine modern bir mezarlığın inşasına başlandı.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki COVID-19 kaynaklı ölümler bu mezarlığa defnedilmektedir. 2014'ten itibaren İstanbul'da vefat eden Suriyeliler'in çoğu bu mezarlıkta toprağa verildi (Ada 27 ve 22). Ayrıca Bahailer ve Museviler için ayrı bir bölüm bulunur.
Şair, yazar ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 39. yılında çeşitli etkinliklerle yad ediliyor. Eyüpsultan Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma programında, Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.
Kısakürek'in Eyüp Sultan Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma etkinliğine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı ile Kısakürek'in torunu Emrah Kısakürek ve sevenleri katıldı.
Yaşar Kemal ölüm tarihi 28 Şubat 2015'tir. 91 yaşında vefat eden ünlü yazarın mezarı İstanbul Zincirlikuyu mezarlığında bulunmaktadır.
Aşiyan Mezarlığı, asri mezarlıktır. Yani tek bir dine değil, bütün inançlara açık bir yerdir; Müslüman, Yahudi, inançsız herkes burada yan yana yatabilir. Pahalı da bir mezarlıktır; o nedenle “zenginlerin mezarlığıdır” bir yanıyla da.
Aşiyan Müzesi, şair Tevfik Fikret'in 1906-1915 arasında yaşadığı,1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir. Tevfik Fikret ve ailesine ait eşya ile Tanzimat Edebiyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyası sergilenmektedir.
Aşiyan, İstanbul'un Avrupa yakasında, Beşiktaş ilçesine bağlı, İstanbul Boğazı'na bakan bir semt.
Mezarı Aşiyan Mezarlığı'ndadır. Özlü, eski eşi Erden Kıral'ın Yol filminin çekimi döneminde yaşananları anlattığı filmi Yolda'da Yelda Reynaud tarafından canlandırıldı.
Aslen Van'ın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan Kürt kökenli ailesi, Birinci Dünya Savaşı'ndaki işgal nedeniyle uzun bir göç sonuncunda bir Türkmen köyü olan Hemite'ye (bugün Gökçedam) yerleşti. Yaşar Kemal, evde Kürtçe, köyde Türkçe konuşarak büyüdü.
Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde Kürtçe, köyde ise Türkçe konuşurdu. Luvan aşiretinden olan babası, I. Dünya Savaşı çıkınca ailesiyle birlikte ikâmet ettikleri köyden ayrılıp göç etmeye başlamışlardır.
Yaşar Kemal, 6 Ekim 1923 tarihinde Osmaniye'nin merkeze bağlı Hemite Köyünde Doğmuştur. Ailesi Birinci Dünya Savaşı'ndaki Rus işgali yüzünden Van Gölü'ne yakın Ernis ( bugün Ünseli ) Köyünden Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite Köyüne göç etti. Annesi Nigar Hanım, babası ise bir çiftçi olan Sadık Efendi'ydi.
Necip Fazıl, Kayıklık'ın tabiriyle Đslam dini ile bütünleşmiştir.
“Ne hasta bekler sabahı, Ne taze ölüyü mezar. Ne de şeytan, bir günahı, Seni beklediğim kadar. Geçti istemem gelmeni, Yokluğunda buldum seni; Bırak vehmimde gölgeni Gelme, artık neye yarar?”
Kemal Tahir 12 buçuk yıl, Nâzım Hikmet 12 yıl, Necip Fazıl 10 buçuk yıl, Aziz Nesin beş buçuk yıl, Orhan Kemal beş yıl, Cevat Şakir Kabaağaçlı yedi yıl, (ardından Bodrum'a sürgün edilir) Dev-Sol davasından idam istemiyle yargılanan Nevzat Çelik yedi yıl, Hikmet Kıvılcımlı 22 buçuk yıl, (rekor Kıvılcımlı'da) Ahmed Arif ...
Akraba evlilikleri çoğunlukla aşiret biçimi toplumsal örgütlenmenin sonucudur. Soy birliğini ya da siyasal bağı güçlendirdiği gibi başka kültürel değerlerden dolayı akraba evlilikleri tercih edilmektedir.
Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Fransızca biliyordu. Bundan daha önemlisi Yaşar Kemal'in eserlerinin Avrupa'da tanınmasına yardımcı olmuştur. Entelektüelliği ve aristokrat bir aileden gelmesinin bu tanıtımın başarılı olmasında payı çoktu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri