Atatürk'ün naaşı, 21 Kasım1938'de Ankara'daki EtnografyaMüzesi'ne götürülüp buradaki geçici kabrine yerleştirilmiş ve 15 yıl boyunca orada kalmıştı. Cenaze, bundan 56 yıl önce, 10 Kasım1953 sabahı, çok büyük bir devlet töreniyle inşaatı henüz tam olarak bitmemiş olan Anıtkabir'e nakledildi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.
Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir.
Ancak İslam dini, ölünün defnini şart koştuğundan, geçici tahnitin bozulması koşuldu. Atatürk'ün Anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, Başbakan Adnan Menderes'in huzurunda, tahnitin bozulması için Atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı.
Bir hafta boyunca sırayla öğrenciler, subaylar ve generaller katafalk başında nöbet tutmuştu. Bunun üzerine tabutun vidaları söküldü. Tahta tabutun içinde madeni bir sankuda bulunuyordu. Bu sadukada gaz birikmiş olma ihtimali düşünülerek önce bir burgu iledelik açıldı.
İlgili 38 soru bulundu
Tabut 9 Kasım 1953 Pazartesi günü, Anıtkabir'e nakledilmeden bir gün önce Prof. Dr. Kamile Mutlu tarafından devlet erkânı huzurunda açıldığında bu şişeler alınarak Anıtkabir Müzesi'ne konulmuştur. Halen burada muhafaza edilmektedir.
Atatürk'ün naaşı, 21 Kasım1938'de Ankara'daki EtnografyaMüzesi'ne götürülüp buradaki geçici kabrine yerleştirilmiş ve 15 yıl boyunca orada kalmıştı. Cenaze, bundan 56 yıl önce, 10 Kasım1953 sabahı, çok büyük bir devlet töreniyle inşaatı henüz tam olarak bitmemiş olan Anıtkabir'e nakledildi.
Bir çeşit kimyasal sıvı naaşın bozulmaması için Atatürk'ün vücuduna zerk edildi. İşlemin ardından naaş kurşundan bir tabuta konularak gül ağacından yapılmış özel bir tabuta yerleştirildi. Tabut 15 yıl sonra, 9 Kasım 1953'te heyet tarafından açıldığında, naaşın bozulmadığı görüldü.
Ata'nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor.
Anıtkabir Komutanlığı, büyük önder Atatürk'ün "naaşının mumyalandığı" iddialarını formülle yalanladı.
İnşaat sonunda projenin toplam maliyeti yaklaşık 20 milyon lirayı bulmuş ve proje için ayrılan 24 milyon liralık bütçeden yaklaşık 4 milyon lira tasarruf edilmişti. 10 Kasım 1953'te gerçekleştirilen bir törenle, Atatürk'ün naaşı buraya nakledildi. 1973'ten beri İsmet İnönü'nün kabrinin de yer aldığı Anıtkabir'e 1966'da ...
Vefatından yıllar önce "Milletim beni nereye isterse oraya defnedebilir" demişti Ulu Önder Atatürk. O'nun ebedi istirahatgahı için kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin kalbinde Anıtkabir inşa edildi.
Anıtkabir, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır. Ankara Anıttepe'de eski adıyla Rasattepe olarak bilinen yerdedir. Anıtkabir Ankara'nın neresinde derseniz; "Yücetepe, Akdeniz Cd. No:31, 06570 Çankaya/Ankara" olarak açık adresten ulaşabilirsiniz.
ANITKABİR'İN İNŞAASI
Anıtkabir'in inşası 9 yıllık bir süre içinde 4 aşamalı olarak yapılmıştır.
ANITKABİR HAKKINDA KISA BİLGİ
O'nun yüceliğini her yönüyle temsil edecek, ilke ve inkılâpları ile çağdaşlaşmaya yönelik düşüncelerini yansıtacak bir anıtmezar yapma fikri, Atatürk'ü kaybetmenin derin hüznü içindeki Türk milletinin ortak isteği olarak belirmiş ve yapımına karar verilmiştir.
Coğrafi konumu ve cephelere eşit uzaklığı nedeniyle Ankara'da toplanmaya karar veren Atatürk, Milli Kurtuluş Savaşı'nın buradan yönetilmesini uygun buldu. İlgililere 16 Aralık 1919'da Ankara'ya hareketlerini bildiren ve bu yolculuğu gizli tutan Atatürk, beraberindeki heyetle 18 Aralık 1919'da Sivas'tan yola çıktı.
Bunların dışında Yunus Emre'nin mezarından alınan toprak ile Atatürk Orman Çiftliği'ne Ata'nın kendi elleriyle diktiği bir ağacın dibinden alınan toprak da Anıtkabir'e teslim edildi. O dönem Siyasal Bilgiler Derneği'ne üye üniversiteliler ise kanlarıyla yoğurdukları toprağı Anıtkabir'e getirdi.
12 Eylül 1980 darbesinden hemen 1 sene sonra ise "Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun" çıkar. Bu kanuna göre Anıtkabir'de yalnızca Atatürk ve İsmet Paşa gömülü kalabilir.
Buna göre; Atatürk'ün boyu 1.74, kilosu ise 74-76 arasındaydı. Belgelere göre Atatürk, 42 numaralı ayakkabı giyiyordu.
Atatürk'ün naaşı,ilerde Anıtkabir'e taşınacak durumda hazırlandıktan sonra, 16 Kasım Çarşamba günü, Dolma bahçe Sarayı'mn büyük salonuna getirildi. Cenaze namazı, öğle namazından sonra, Şerefettin Yaltkaya tarafından bu salonda kıldırıldı.
1. Atatürk, 19'un katı olan 1881 yılında 19. yüzyılın bitimine 19 yıl kala doğdu. 1881 yılı, Rumi takvime göre 1297'dir. Bu rakamların toplamı ise 19'dur.
Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir.
Güler, ölmeden önce Atatürk'ün son sözlerinin "Aleykümselam" olduğunu söyledi. Dr. Ali Güler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Atatürk'ün komaya girdiğinde söylediği son söz 'Aleykümselam' sözüdür. 8 Kasım günü Atatürk saat 18.30'da Dr.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
8 Kasım 1938 günü ikinci ciddi komasına giren Mustafa Kemal, artık bu ikinci komadan çıkamamış, 10 Kasım günü Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09.05'te hayata gözlerini yummuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri