Bağıl nemin en fazla olduğu yer denize yakın olan yerler olarak bilinir. Sıcaklığa bağlı olan yerlerde enlem nedeniyle bağıl nem düşüklüğü görülür. Fazla olması ise en fazla Karadeniz Bölgesi olarak bilinir. İl olarak incelendiğinde ise Rize olarak bilinir.
En Yüksek Nem Oranı Hangi İllerde? En yüksek nem oranı ülkemizde Karadeniz kıyılarındadır. Türkiye'nin en yüksek nem oranına sahip ili Rize'dir.
Karadeniz Bölgesi, en fazla yağış ve en yüksek nem oranının görüldüğü bölge konumundadır.
Nem kutuplarda,çöllerde az. Okyanus,deniz gibi alanlarda çok.
Türkiye'de nemin en az olduğu yerler, İç Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde rakımı yüksek olan yerlerdir. Göller Yöresinde yer alan Isparta, nemin en az görüldüğü ilimizdir. Nemin azı da fazlası da insan sağlığı için zararlıdır. Nem az olan yerlerde nemi yükselten ev tipi cihazlara ihtiyaç bulunur.
İlgili 44 soru bulundu
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir.
Bağıl nemin %60'ın altında olduğu yerler Güneydoğu Anadolu, göl içi alanlar, Malatya, İğdir ve Van Gölü'nün çöküntüleridir. Nem oranı %55'in altında olan en düşük nem, Cizre ile Ceylan pınar arasındaki ovadadır.
Karadeniz Bölgesi de çok nemli bir bölge. Nem hissedilen sıcaklığı artıran bir faktör.
Normal nem oranı nedir? 24 derecelik bir ortamda havadaki normal nem oranı yüzde 40 - 60 arasıdır. Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
Yüksek nem oranı böcek ve haşere oluşumuna sebep olabilir. Evinizde küf ve kararma gibi hasarlar yüksek nem oranıyla ilişkilidir. Ciltte yağlanma ve öksürük gibi problemlerle karşılaşılabilir. Nefes darlığı gibi problemler de evdeki nem oranıyla alakalı olabilir.
Deniz kıyısında olan yerlerde nem yüksek olmaz. Sıcaklık ve Deniz kıyısı Birleşince nem artar.
Dünya'da nemliliğin en yüksek olduğu noktalar Ekvator ve çevresidir. İnsan yaşamının mevcut olduğu ve nemli alanın sınırları içerisinde yer alan bölgeler için nem alma cihazı olmazsa olmazdır. Yağışın az olduğu ve hava sıcaklığının fazla olduğu yerlerde yüksek nemden bahsedilemez.
Kuzeydoğu Hindistan'daki Meghalaya eyaleti sakinleri, muhtemelen buradaki yağmurun bir kaç litresinin Güney Amerika'ya düşmesini dilerdi. Bu eyaletteki Mawsynram köyü, aldığı yıllık 11,86 metrelik yağış miktarı ile dünyanın en nemli noktası. Buna karşılık Londra'ya yıllık 65 santimetre yağış düşüyor.
Bağıl nem Ekvator çevresinde yüksek iken ,çöl bölgelerinde ve kara içlerinde azdır. Yurdumuzda bağıl nem en yüksek, Karadeniz Bölgesi'nde, en düşük ise, G.Doğu Anadolu Bölgesi'ndedir.
Yaz ayları sıcak ve aşırı nemli, ortalama (28 °C nemlilik ise %88 ler civarında kış ayları ise 16 °C) oldukça ılık ve yağışlıdır (yıllık yağış ortalaması 1096 mm). Mersin'de çevre illerden farklı olarak ekstrem sıcaklıklara nadiren rastlanır (çok yüksek sıcaklıklar ya da sıfırın altındaki değerler gibi).
Bağıl nem ise mutlak nemden daha önemli olmaktadır. Mutlak nem, yapılmış olduğu yerin rasat ve mevsim durumuna göre çeşitli özellikler barındırabilir. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda, mutlak nemlilik, güneşin doğmasında en az, öğleden sonra ise yüksek düzeylerdedir.
Yaygın olarak kabul gören nem oranı %40-60 arası, sıcaklıksa 20-22oC civarında oluyor. Ama nem aralığını %30-80 arasına, sıcaklığı da 18-24oC civarına kadar genişletmek mümkün.
İşyerindeki nem düzeyinin ne olduğunu nasıl öğrenebilirim? Bir higrometre havadaki nem seviyesini ölçer ve bağıl nem oranını gösterir (%100 bağıl neme sahip hava, doymuş ve bünyesinde daha fazla nem tutamayan havadır). İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamların virüs ve bakteriler için, yüksek nemin ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağladığı ifade ediliyor.
Karadeniz Bölgesi'nde nem
Nem oranı yüksektir, bunun sebebi yağışlı bir havaya sahip olmasıdır. Karadeniz sıcaklık olarak Akdeniz Bölgesinde'ki sıcaklıklardan farklıdır ve ortalama daha düşüktür.
Asya ve Avrupa kıtalarına ev sahipliği yapan İstanbul, Karadeniz ile Akdeniz arasında bir geçiş iklimine sahip olup, Marmara Bölgesi'nin en çok yağış alan şehirlerinden biridir. Şehirde yıl boyu en düşük sıcaklık -11, en yüksek sıcaklık +40 derecelerde olup, ortalama nispi nem oranı ise %75'tir.
Hava sıcaklığının 30 derece olduğu İstanbul'da nem oranı ise yüzde 90'ları buldu.
İzmir'de bağıl nem oranı sıcaklığın yüksek, bulutluluğun az olduğu yaz aylarında düşüktür. Buna karşılık nemli hava akımlarının etkisine girildiği yılın soğuk döneminde artış görülmektedir. Yıl içinde Mart ayından itibaren azalmaya başlayan değerler en düşük oranına Temmuz ayında ulaşmaktadır.
Sıcak yaz günlerinde sıcak hava nedeniyle buharlaşma arttığından soluduğumuz havadaki nem oranı da artar. Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır.
Havanın taşıyabileceği nem yani su buharı miktarı, sıcaklık ve basınç ile değişir. Sıcaklığın artması, taşınabilecek nem miktarını arttırır. Havadaki nem ölçümünde, 1 m3 hava hacminin içinde kaç gram nem olduğuna bakılır. Yani ölçü birimi gr/m3'dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri