Servet-i Fünûn dönemi edebiyatının roman alanındaki temsilcisi Halit Ziya Uşaklıgil Aşk-ı Memnu adlı romanında İstanbul'da yaşanan bir yasak aşk hadisesini konu edinmiştir. Yazar, Batılı anlamda roman türünün ilk olgun örneklerinden olan Aşk-ı Memnu'da merkeze “kişi” unsurunu yerleştirmiştir.
Aşk-ı Memnu Türk yazın tarihinde ilk roman olma özelliğine sahip bir kitap. Kitabın ilk roman olma özelliğini geçsek bile Fransız edebiyatından Madame Bovary ve Rus edebiyatından Anna Karenina'dan bir hayli esinlendiği bir gerçek.
Elbette, Aşk-ı Memnu romanının gerçek hayattan esinlenmemiş olması, romanda yer alan karakterlerin ve olayların tamamen hayal ürünü olduğu anlamına gelmez. Uşaklıgil, kendi hayatından ve çevresinden gözlemlediği gerçekleri romanına yansıtmış olabilir. Örneğin, Adnan Bey karakteri, Said Efendi'ye dayanıyor olabilir.
Bu nedenle Aşk-ı Memnu, yazarın Mai ve Siyah, Kırık Hayatlar ve Nesl-i Ahir gibi "İstanbul Romanları"na benzer özellikler taşır.
Servet-i Fünun edebiyatının en büyük yazarı kabul edilen Halid Ziya Uşaklıgil'in 1898-1900 arasında yazdığı ve Servet-i Fünun'da tefrika edilen Aşk-ı Memnu ilk büyük Türk romanı kabul edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Dizide ise Bihter Adnan Bey'le evlenmeyi öncelikle diş bilediği annesine nispet yapmak için kabul eder. İkincil sebebi ise babasını aldatırken yakaladığı ve onun ölümünden sorumlu tuttuğu annesinin evinden, etki alanından uzaklaşmak.
Bihter'in nevrozu ödipal üçgene ait senaryosunun ürünü ve libidosunun dışavurumudur. Bu nevrozun çekirdeğini ise ödipal üçgen oluşturur. Dizinin daha ilk bölümünde bile ödipal problem sahnededir. Dizide Bihter'i ilk kez babasının mezarı başında görürüz.
Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu adlı romanında da bu aşamalar sırasıyla roman kişileri Adnan Bey, Bihter, Firdevs Hanım, Mlle de Courton, Behlül, Nihal ve Beşir aracılığıyla gerçekleşir.
Sadece annesi yüzünden hayatını tamamen değiştirecek bir karar veren Bihter, en büyük cezayı Behlül'e aşık olarak yaptı... Behlül'ün ise en büyük cezası, uğruna amcasını bile aldattığı ve kendisi yüzünden gözünün önünde intihar eden kadının mezarının başında bile aşkını dile getiremeyecek kadar korkak olması oldu...
Bize bu iki karakter biraz farklı yansıtılmış geldi. Döneminde Behlül karakterini ise Salih Güney canlandırmış.
"Veda" İki sezon boyunca yayınlanan, 4 Eylül 2008'de tarihinde başlayıp, 24 Haziran 2010 tarihinde sonlanan dizinin son bölümünde; Bihter ile Behlül arasında geçenleri bilen evin hizmetkârlarından Beşir, gördüklerini Adnan'a anlatmıştır.
Hakkında. Bihter'in kocası, Behlül'ün amcasıdır. Varlıklı, 50 yaşlarında bir İstanbul beyefendisidir.
Halit Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir yazarı olup devrinin en güçlü romanlarını vererek; devri, temsil etmek gücünü göstermiştir. İşte Aşk-ı Memnu yalnız bu devir edebiyatının değil, aynı zamanda bütün Türk edebiyatının şaheseri sayılmaktadır.
Adnan Ziyagil'in dizide uzaktan akrabasıdır. Amcasının maddi gücünden faydalandığı için okulunu bitirmek ya da iş bulmak gibi bir amacı yoktur. Küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmesinden sonra Adnan Bey onu zengin hayatına dâhil etmiştir.
Romanın sonunda Bihter intihar eder, Behlül ise kimseye görünmeden evi terk etmeyi başarır. Nihal ve babası Adnan Bey, romanın başındaki yalnız ama mutlu hayatlarına geri dönerler.
Aşk-ı Memnu - Halid Ziya Uşaklıgil
Sonra da, Adnan Bey'in genç, uçarı yeğeni Behlûl'ün tutkun davranışlarıyla karşılaşır. Bihter yasak aşkı engellemeye çalışırsa da, sonunda yaşamak zorunda kalır, servet ve mevki ihtirasıyla geldiği Boğaziçi yalısı şimdi kendisi için bir cehennem bucağı olmuştur.
Aşk-ı Memnû, yaşlı bir dul olan aynı zamanda zengin biri olarak tanınan Adnan Bey ile kötü şöhretli bir aileye mensup (Melih Bey takımı) Bihter ile evlenme isteği çevresinde gelişen vak'a ile başlar. Bihter, hafif- meşrep bir anne Firdevs'in kızıdır.
Romanda Bihter ile yaşadığı aşk nedeniyle, Aşk-ı Memnu'yu okumayanların bile tanıdığı bir karakter haline gelen Behlül, kitapta oldukça basit bir karakter olarak sunulur: Onun hayattan tek istediği eğlenmek (daha doğrusu, eğleniyor gibi gözükmek), keyif almak ve para sahibi olmaktır.
Bihter, Adnan'a Hamile Olduğunu Açıkladı! - Aşk-ı Memnu 12.Bölüm - YouTube.
Bihter, Bebeğini Aldırdı! Zaten İki Tane Çocuğumuz Var!
Şimdilerde Aşiyan Mezarlığı'nın garip bir popülerliği var. Aşk-ı Memnu dizisinin kahramanı buraya gömülmüş. İzleyenler mezarlığın manzarasına bayılmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nde çalışanların şu sıralar en çok duydukları soru da bu: "Dizideki mezarlık nerede?" Sorulmayacak gibi değil.
Bihter Zeytuncu Gökoğlu, 2002 yılında Kadir Has Anadolu Lisesi'nde lise öğrenimini tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden bölüm birincisi olarak 2006 yılında mezun olmuştur.
Behlül ve Bihter'i Serada BEŞİR GÖRDÜ!
Firdevs, Bihter ve Lamia karakterlerini giydiren Deniz Marşan, Adnan, Behlül ve Kenan'ın yaratıcısı Başak Dizer, Ferhunde ve Necla'nın kostüm sorumlusu Sinem Ağaçbacak ile dizi karakterlerinin stil haritasını çıkardık. Hangi karakter sezon boyunca hangi tasarımcı ve markaları giydi öğrenmek ister misiniz?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri