Toplam 500 kişi kapasiteli ana yemek salonu, geleneksel Türk mutfağı ve meşe kömürü ateşinde pişirilen çeşitli kebaplar sunmaktadır. Şefin adını taşıyan bir spesiyalite olan Beyti kebabı en popüler olanıdır. Lokanta işletmecisi Beyti Güler'e ait olan işletme, oğulları Cüneyt ve Ahmet ile birlikte işletilmektedir.
Cüneyt Güler geçtiğimiz ay vefat etti. Cumartesi geç saatte Beyti lokantasına gittiğimizde, Beyti Güler de oğlu Ahmet Güler de işlerinin başındaydı... Lokantada işletme sahibi işten anlıyorsa ve işinin başında ise o lokanta yaşıyor. Hem de 70 yıldan beri yaşıyor...
Yemeğin adı, İstanbul'daki popüler Beyti restoranının sahibi Beyti Güler'den geliyor. 1961'de İsviçre'yi ziyaret ettiği sırada İsviçreli kasap Möller'in et hazırlama yöntemini gördükten sonra kendi yemeğini oluşturmada ondan ilham aldı.
1929 yılında Romanya'da doğan Beyti Güler, 1935 yılında ailesiyle birlikte Romanya'dan Türkiye'ye geldi. Bir süre Edirne'de ikamet ettikten sonra İstanbul'a taşınan Güler, ilkokulu İstanbul'da okudu.
Bugün sizlere urfa yöresine ait bir lezzeti olan beyti kebabı nasıl yapılır onu araştırdık. İşte beyti kebabı yapmanın püf noktaları... Daha çok Adana ve Urfa yöresinde yapılan bu lezzet hem hamur işlerini hem de kebabı sevenlerin vazgeçemeyecekleri yemekler arasında yer alacak.
İlgili 21 soru bulundu
KUZUNUN EN LEZZETİ YERİ-SULU SULU KUZU BEYTİ SARMA!!
Şanlıurfa ve Adana'da sıklıkla yapılan bu nefis kebap tüm Güneydoğu Anadolu mutfağında da oldukça meşhur.
Lokma, un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlıp koyu kıvamlı şerbetle tatlandırılarak servisi yapılan bir Türk tatlısıdır. İzmir Lokması adıyla coğrafi işaret almıştır.
Kestiğiniz beyti kebabını yağlanmış ya da yağlı kağıt serili fırın tepsisi içine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Üzerleri hafifçe kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Beytileri fırın tepsisine altına pişirme kağıdı koyarak dizin. Etin kendi suyu ve yağıyla pişmesi için aynı tepsiye sebzeleri de ekleyin. Etlerin ve sebzelerin pişerken yanmaması için üstünü pişirme kağıdıyla kapatabilirsiniz. 1 saat kadar 180 derecede pişirin.
Dinlenmiş olan beyti şişler yağlı kağıt serilmiş fırın kabına sıralanır. Ardından sebzeler iri doğranmış olarak etlerin üzerine yerleştirilir. Üzeri yine yağlı kağıt ile kapatılır ki etlerin sebzelerin suyu ile yumuşak bir şekilde pişmesi sağlanır. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 1 saat 15 dakika kadar pişirelim.
Yufkayı tezgah üzerine açın ikiye katlayın geniş olan kısmına kıymayı ekleyin sıkı rulo şeklinde sarın. Ucunu yapıştırmak için su kullanın yufkayı soslamıyoruz. 3 yufkayı da bu şekilde sardıktan sonra hafif verev eşit olarak kesin tepsiye yerleştirin. Üzerine sadece sıvı yağ sürün 200 derece fırında pişirin.
Kuzu böbrek yatağı kemiğinden sıyrılıp rulo şeklinde sarılmasıyla elde edilir. Kuzunun bonfile biftek kısmından yapılan Beyti hem lezzeti hem de pratikliği açısından ızgarada oldukça tercih edilir.
Gaziantep yöresine ait çok meşhur bir kebap olan 'altı ezmeli kebap', sadeliği ve özgünlüğüyle iştah kabartan geleneksel bir tat. İşte orijinal haliyle altı ezmeli kebap tarifi...
Vali kebabı için kıyma, kuşbaşı et, tavuk but, tavuk kanat, patlıcan, biber ve birkaç farklı baharat gerekiyor. Haydi o zaman tüm malzemeler hazırsa vali kebabı yapımına geçiyoruz. Karşınızda şık sunumu ve enfes lezzetiyle vali kebabı reçetemiz.
Bulgur pilavı ve yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
Kıymanın içerisine küçük küçük doğradığımız soğanı ve baharatları koyup karıştırıyoruz. Yufkamızı seriyoruz, patlıcanları yan yana diziyoruz. Kıymayı uzunlamasına patlıcanın üzerine yerleştirip sarıyoruz. Dilimliyoruz ve fırında 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.
Beyti genel olarak adana kebap içeriğiyle aynı olmakta birlikte, içinde fazladan maydonoz ve sarımsak bulunmaktadır.
Fiyatı: ₺215,00
Beyti Kebap (1,5) yanında gelenler, soğan salatası, mevsim salatası, ezme, cacık, közlenmiş soğan , közlenmiş domates, közlenmiş biber, ızgara mantar, fındık lahmacun, yeşillik olarak sunumu yapılmaktadır.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
1 Porsiyon (Orta) Beyti Kebabı 489,37 kaloridir. Beyti Kebabı içeriğinde 27,50 Karbonhidrat(g), 24,12 Protein(g), 30,73 yağ(g), 2,00 lif(g), 673,07 Sodyum(mg), 541,34 potasyum(mg), 113,60 Kalsiyum(mg), 141,95 A Vitamini(ui), 5,08 C Vitamini(mg), 2,77 ve Demir barındırır.
Önceden adana köftelerimizi yağda pişiriyoruz. Sonra lavaş ekmeğimizi alıp 3 tane köfte diziyoruz, üstüne peyniri ekliyoruz, isteğe göre sos eklenebilir. Ekledikten sonra ekmeği rulo şeklinde duruyoruz. Yumurtanın sarısını ruloların üstüne sürüyoruz ve dürümün açılmaması için ucuna da sürüyoruz.
Kebap yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, lokanta usulü mercimek çorbası, ev usulü fırında urfa kebap, salçalı bulgur pilavı ve lokanta usulü cacık son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri