Çık Çık Bitmez: Aşk Merdiveni Köklerden gelen bu ince yeni bitkileri saksıdan ayırıp orta boy bir saksıya dikebilirsiniz. Başlarda küçük bir saksı da kullanabilirsiniz ancak bitki kısa zamanda büyüyüp çoğalacağından orta boy bir saksı alarak birkaç kez saksı değiştirmekle uğraşmanıza gerek kalmaz.
Aşk merdiveni çiçeği için en sık tercih edilen çoğaltma yöntemi köklerden ayırma uygulamasıdır. Bu uygulama için çiçeğin kökünden çıkarılması ve uzayan ince kısımların ayrılması gerekmektedir. Elde edilen kısımlar yeni bitkilerdir. Bu bitkiler uygun bir saksı içerisine ekilerek düzenli olarak bakımı yapılmalıdır.
Aşk merdivenin, kış günlerinde su isteği oldukça azalır, Yarı gölge ortamlarda gayet sağlıklı olarak büyüyebilir. Yazın daha fazla sulanmalıdır, direkt gün ışığına uzun saatler maruz kalırsa, yaprakları kuruyacaktır.
Vegatatif Üretim Yöntemleri Çelikle Üretim, Aşı ile Üretim, Özelleşmiş Gövde ve Köklerle Üretim, Doku Kültürü ile Üretim, Ayırma ve Bölme ile Üretim ve Daldırma ile Üretim olmak üzere 6 şekilde gerçekleştirilebilir.
Ev ya da ofis gibi kapalı ortamlarda saksıda yetişir. Saksıda yetiştirilen bitkinin kılcal kökleri toprakla bütünleşebilir. Aşk merdiveni hemen her ortama uyum sağlar. İç mekan sıcaklığında yetiştirilmesi elverişli olan bitki, rüzgarlı ve cereyanlı alanlarda zorlanabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Aşk merdiveni çiçeği güneşi sever mi sorusunun cevabı kısmen evettir. Direkt güneş ışığı alan değil aydınlık ama dolaylı olarak gün ışığı alan yere saksıyı konumlandırmanız en uygun seçenektir. Aşk merdiveni çoğu hava koşulunda yetişebilir ama iç mekan sıcaklığının ılık kalmasını sağlamak en iyisidir.
En uygun köşe sabah güneş ışığını bolca alan bir yerdir. Öğlen çok aşırı sıcak olmayan havadar bir yer olması uygundur. Yaz aylarında bitkinizi balkonunuza ya da bahçenizde bir köşeye koyabilirsiniz. Kış aylarında ise bulunduğu ortamın sıcaklığı ılıman olmasına özen gösterilmelisiniz.
Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
Suda köklenen çiçekler; telgraf çiçeği, kurdele çiçeği, pothos sarmaşığı ve dua çiçeği olarak sıralanmaktadır. Bu çiçek çeşitlerini kolaylıkla suda köklendirebilirisiniz. Çiçeklerin suda köklenmesi için suyun bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Azotlu gübreler içerisinde yer alan çiçek coşturan gübre içeriğinde azot dışarısında bitki besin elementlerinden kükürt içerdiği için toprak için çok değerli bir üründür. Özellikle suyla doygun alanlarda azotlu gübrelerden olan nitrat içeren gübrelerde dönüşümler nedeniyle kayıplar gerçekleşmektedir.
Bu nedenle dış mekanda bakacağınız aşk merdiveni için toprak hazırlarken kompost ve torfu karıştırabilirsiniz. Saksıda bakacağınız bitkiler için ise toprağın drenajını arttırmak için perlit içeren torflu saksı karışımları tercih edebilirsiniz.
Budama: Yılın belli zamanlarında sararmış ve çürümüş yaprakları uygun makasla ve dikkatli bir şekilde budanmalıdır. Üretimi: Köklerden ayırma yöntemiyle üretilir. Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları kurşuni küf ve antraknoz; zararlıları ise kabuklu ve unlu bitlerdir.
Bitkiniz su altındaysa, sonunda nemi korumak için umutsuz bir çabayla yapraklarının bir kısmını feda edecektir. Öte yandan, çok fazla su sık sık bitkinizin köklerini öldürür çünkü su dolu toprakta nefes alamazlar. Bu, aynı zamanda bitkinizin sarı yapraklar üretmesine neden olur.
Toprak :Asitli toprakları tercih eder. Işık: Pek çok bitki gibi yarı gölge alanlarda sağlıklı gelişim gösterir. Direkt güneş ışığı aşk merdiveni için zararlıdır. Isı: Yazın en çok 30 derecede, kışın ise en düşük 10 dereceye kadar dayanabilir.
Nephrolepis exaltata aşk merdiveni bitkisi saksıda - 113,32 TL.
Aşk Merdiveni özellikleri arasında yer alan asit emici özelliği ise topraktaki zararlı asit ve mikropları temizlemeye yarıyor. Aşk Merdiveni faydaları yalnızca dekorasyon için değil aynı zamanda toprak yapısı için de oldukça etkilidir.
Bazı bitkilerde 5 sene bazı bitkilerde 10 sene olgunlaşma evresi düşünüldüğünde çelik ile üretilen bitki 1-2 yıl içinde yeteri kadar kök dal meydana getirip ürün verebilirler.
Öncelikle sukulentinizin gövdesindeki tüm yaprakları koparın ve çiçekli baş kısmını gövdeden bir makas yardımıyla ayırın. Ayırdığınız yaprakları bir gün bekletin ve nemli toprağın üstüne bırakın. Sukulent çok çabuk kök verir, kısa süre içinde yaprakların köklendiğini ve minik sukulentlerin baş verdiğini göreceksiniz.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Çelik alma zamanı
Kışın yaprağını döken bitki türlerinde odun çelikleri kış dinlenme döneminde, yapraklı yeşil çelikler ise tam odunlaşmamış sürgünlerden büyüme mevsiminde hazırlanırlar.
Aşk merdiveni bakımında en önemli püf nokta toprak ve ışık ayarıdır. Bundan dolayı aşk merdiveninin asitli toprakları sevdiği görülmektedir. Ayrıca yarı gölge alanlarda daha rahat gelişme şansı bulunmaktadır. Direkt güneş ışığına maruz kalmaması daha yararlı olacaktır. Bulunduğu ortamın nemli olmasından hoşlanmaktadır.
Uğursuzluk Getiren Çiçekler listesinde başı çekenler arasında Ölüm Çiçeği ve Ağıt Çiçeği gibi çiçekler bulunmaktadır. Bu çiçekler, geleneksel inançlara göre evinize talihsizlik getirebilecekleri düşünülen bitkilerdir. Bununla birlikte, bazı kültürlerde Ölüm Çiçeğine karşı tam tersi bir inanç da bulunabilir.
Kurdele Bitkisi(Spider Plant), Menekşe, Zebra sukulent (Haworthia), Mum çiçeği türleri (Hoya), aşk merdiveni toksik olmayan bitkiler arasında. Aynı zamanda Maranta ve diğer dua çiçeği türleri, Hypoestes (Polka dot) bitkisine rahatlıkla bakabilirisiniz. Hava bitkileri de toksik olmayan bitkiler arasındadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri