Saçın köküne yakın bir yerde saça yapışık halde dururlar. Saç derisinden çok az miktarda sık sık kan emerek beslenir. Dişi bir bit günde 7-10 arası yumurta yapar hızlı çoğalır. Sirkeler yaklaşık bir hafta içinde yumurtadan çıkar.
Bitler tükürük üreterek ve bunları deriye bırakarak çoğalırlar. Yaşam süreleri bir hafta olmasına rağmen hızla çoğaldıkları için aylarca deride yaşamlarını yenilerek artırmaktadırlar.
10 gün sonra bit larvaları yumurtlayacak olgunlukta erişkinler haline gelir. Erişkin saç biti 30 gün kadar yaşar. Bu süre zarfında dişi bir saç biti 200 ila 300 arasında yumurta bırakabilir. Saçın dışında 2 ila 3 günden uzun süre yaşayamaz.
En yaygın belirtisi saçlı deride kaşıntıdır. Kafa kaşıntısı, bitlerin kan emişi sırasında bir miktar salgıyı saç derisine bırakmasından dolayı meydana gelir. Ortalama 30 gün ömrü olan erişkin dişi bitler, her gün yaklaşık 10 adet bit sirkesi bırakır.
Bit Kaç Günde Geçer? Uygulanan uygun tedavi yöntemi ile ortalama 7-10 gün aralığında bitten temizlenilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ayrıca, döşeme, yastık gibi saçın temas ettiği yüzeylerden kişiden kkişiye geçer. Ama asıl bulaşma yolu saç temasıdır. Bit, özellikle toplu olarak yaşanılan okul, yuva gibi ortamlarda çok kolay dağılır.
Eğer herhangi bir bit oluşumu varsa, bir süre diğer insanlarla temastan kaçınmak, bitin yayılmasını engelleyecektir. Tarak, saç fırçası, toka gibi ürünlerin kişiye özel olması büyük değer taşımaktadır. Bunların paylaşımlı şekilde kullanılması, bitlerin geçmesi için bir etkendir.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Bitlerin yumurtaları olan sirkeler ilaçla tedavi sonrası mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Eğer sirkeler tamamen temizlenmez ise yumurtalarından çıkan yeni bitler hastalığı tekrar başlatırlar.
Dişi bir bit günde 7-10 arası yumurta yapar hızlı çoğalır. Sirkeler yaklaşık bir hafta içinde yumurtadan çıkar.
Bitler kendi kendine kirlilik nedenli oluşan varlıklar değillerdir. Bulaş yolu kafadan kafaya geçmesiyle oluşur. Kafanızda yaklaşık olarak maksimum 24 saat hayatta kalabilirler ve bundan dolayı istilaların çoğu direkt olarak kafanıza olan temastan kaynaklanır. Yakın temas bu noktada önemli bir anahtardır.
Bit Şampuanı Kaç Gün Kullanılmalıdır? Bit şampuanları kullanıldığı anda saç derisinde yer alan tüm bit ve sirkelerin öldürülmesini sağlar. Bu yüzden düzenli bir kullanım da gerektirmez.
Ayrıca sanılanın aksine bit kendiliğinden türeyen bir canlı değildir. Bit bulaşarak insandan insana geçmektedir.
Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız. Ardından saçınızı tutamlara ayırarak sık dişli bir tarak ya da bit tarağı ile saçınızı özenle tarayın. Sirkeleri tamamen ayıklayana kadar taramaya devam edin.
Kolonya İle Bit Temizliği. Evet, içerisinde alkol bulunan kolonyalar nadiren de olsa bit öldürür ancak kesin bir tedavi yöntemi değildir. Kolonyanın formülünde etil alkol bulunduğu için tüm çeşitlerini (Özellikle limonlu) bit için kullanabilirsiniz.
Günümüzde bu teknolojiyi sunan FDA onaylı bir ürün bulunmaktadır. Standart bir saç kurutma makinesi doğru bir teknikle kullanıldığı takdirde yumurtaların %96.7'sini öldürecektir.
Saç Kurutma Makinesi / Maşa / Düzleştirici Bu tarz cihazların yardımıyla bazı bitleri öldürebilirsiniz ama onlar sizin kafa derinizin yarısından fazlasını ele geçirdiği ve bu cihazlar her yere ulaşamayacağından etkili bir yöntem olduğu söylenemez.
Öğrencilerimden ve ilkokuldan beri sıkça bitlenen oğlum Emir'den edindiğim bilgilerimle oldukça hakimim bu hastalığa ve konuya. Bitten kurtulmak için çocuğun saçlarını kestirmek doğru bilinen bir yanlıştır. Bitten kurtulmak için saçların kısa olmasına gerek yoktur sadece kısa saçta bitleri ayıklamak daha kolaydır.
Temizleme aşamasında geride birkaç tane sirke bile kalsa çoğalarak bitlere dönüşürler. Bu nedenle doğru yöntemlerle temizleme işlemi doğru şekilde yapılmalıdır.
Saç biti uçamaz ve zıplayamaz. Erişkin bitlerin yaşam süresi ortalama 30 gündür. Bu sürede dişi bitler günde yaklaşık 10 adet sirke adı verilen yumurtayı genellikle geceleri saç diplerine bırakır. Kıla sıkıca yapışık halde olan sirkeler tipik olarak başın arkasında enseye yakın ve kulakların arkasında yerleşirler.
Dişi bit, 1 aylık hayatının her bir gününde yaklaşık 6 adet yumurta üretir. Bitler yumurtadan ortalama 1 haftada çıkar. Bit tedavisinin haftada bir kez tekrarlanmasının nedeni budur. Baş biti çocuklarda daha sık görülür.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Saç bitlerini yok etmek için vazelin saç derisine sürülebilir. Saç bir bone ile kapatılır. Bir gece bekletildikten sonra sabah bebek yağı sürülmelidir. Bit tarağı ile iyice taranan saç şampuan ile yıkanıp durulanmalıdır.
Okulların açılmasından bu yana tokaya olan talebin giderek arttığını belirten Çetinkaya, “Talep çok yoğun. Yetişkinler de çok alıyor. 5 liradan satılıyor. Kafur, zaman içinde etkisini kaybediyor ancak tokalar bir yıl boyunca bitlere karşı etkili olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri