5. Viruslar konak hücrede replikasyon (kopya çıkma olayı) yolu ile çoğalırlar. Bakteriler ise ikiye bölünerek çoğalmaktadırlar. 6. Bazı viruslar diğer mikroorganizmalarda mevcut olamayan replikasyon enzimleri içerirler veya sentezlerler.
Virüsler zorunlu parazitlerdir, replikasyon yoluyla çoğalırlar ve replikasyon yapabilmek için konak hücreye gereksinim duyarlar.
Virüsler canlı hücre olarak bitki, hayvan ya da bakterileri tercih edebilir. Bu yapılar bir canlı hücreye girmeleri halinde hücreleri imha ederek canlının vücudunda üremeye başlarlar. Virüsün girdiği hücreler konak hücre olarak isimlendirilmektedir. Virüslerin çoğalma şekilleri, kendilerini kopyalayarak olmaktadır.
♦Konak hücrenin mRNA ve DNA larını kullanmazlar. Virüslerin Çoğalması: Virüsler, canlı hücrenin dışına kristal formdadırlar ve ancak canlı hücre içine girerek çoğalabilirler. Canlı hücrelerin bulunmadığı yapay bir besi ortamında virüsler çoğalmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Virüsler protein ya da karmaşık yapıdan oluşan bir muhafaza içinde paketlenmiş DNA veya RNA'ya sahip çok küçük infeksiyoz ajanlardır (1). Latince zehir anlamına gelen virüslerin cansız ortamda çoğalmaları mümkün değildir.
Viruslar sadece canlı sistemlerde üretilir. Virusun ürediği bu sisteme KONAK adı verilir. Konak sistemler in vivo veya in vitro olarak iki temel grupta incelenir.
Virüslerin genetik ve virüs yapıları çoğaltmaları gerekmekte. Kendilerinde bu çoğaltma için gerekli proteinler bulunmamakta. İlgili enzim ve proteinler hücre içerisinde olduğundan dolayı plazmada çoğalmaları pek mümkün değildir.
Membran füzyon (zar kaynaşması) ile giriş
Zarflı virüslerde konak hücre zarını delmek ya da viral zarfla hücre zarını kaynaştırmak için, viral tutunma reseptörleri konak hücre yüzey reseptörlerine ve ikincil reseptörlere tutunur. Tutunmayı takiben viral zarf ile hücre zarı kaynaşır ve çıplak virüs hücreye girer.
Virüslerde tek bir nükleik asit bulunmakta olup, ya DNA ya da RNA'dan oluşur. hem DNA, hem de RNA birlikte bulunmaktadır.
✔ Virüsler kendilerine özgü hücreler içerisine girerek üreme yaparlar. Virüslere konak, kullandıkların canlıya ise konakçı denir. ✔ Bakterileri konakçı olarak kullanan virüslere bakteriyofaj denir. ✔ Virüslerde hayat döngüsü litik ya da lizogenik olarak gerçekleştirilir.
Virusların Üremesi (Viral Replikasyon)
-Virüsler kendi başlarına çoğalamaz. Ancak bir konak hücre içinde çoğalabildiği için zorunlu hücre içi parazitidir. -Konak hücre bulamadıklarında kristal yapıya dönüşür ve uzun zaman bu şekilde kalabilir. -Virüslerin genom adı verilen genetik materyalleri tek ya da çift sarmallı DNA ya da RNA dan oluşabilir.
Tüm virüsler temel olarak nüklesik asit (DNA ya da RNA) ve kapsidden (protein kılıf) oluşur. Bu yapıya nükleokapsid adı verilir. Bazı virüslerde virüsü kuşatan bir lipit zarf bulunur. Zarftan dışarıya doğru çıkıntı yapan yapılara glikoprotein birimleri denir.
RNA Virus Replication. RNA'ları yoluyla replike olan virüsler çoğalabilmek için RNA bağımlı RNA polimeraza ihtiyaç duyarlar fakat hayvan hücrelerinin uygun enzime sahip olmadığı görülmektedir. Bu yüzden bu tip RNA virüsleri RNA bağımlı RNA polimerazı kodlamak zorundadır.
Öte yandan virüsler hücresel yapı göstermezler, kendilerine ait metabolizmaları yoktur ve üremek için başka canlılara bağımlıdırlar. Ayrıca geri kalan tüm canlılar belli bir çeşit hücre bölünmesi ile (amitoz, mitoz, mayoz) ürerken, virüsler başka hücreleri sömürerek, bölünmeden ürerler.
Virüsler ise yaşamak için canlı bir hücreye ihtiyaç duyar. Bu hücreye konak hücre denir. Bütün virüslerin yapısında konak hücre içerisinde çoğalıp yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayan DNA ya da RNA'nın yanı sıra bunları koruyan ve kapsit olarak adlandırılan bir protein kılıf bulunur.
Canlı hücreyi enfekte etme yeteneği taşıyan ergin virüse virion adı verilir. Bazı virüsler evrimsel süreçlerindeki mutasyonlar sonucu kendi kendilerine çoğalamazlar. Sadece kendilerine akraba olan virüslerin varlığında çoğalabilirler.
Virüs RNA/DNA'sını bakterinin sitoplazmasına zerk edebilmek için kuyruk kısmından bakteri/hücre duvarına bir tür enzim enjekte eder. Bu enzim bakterinin duvarını tıpkı bir asit gibi delmeye başlar. Bakterinin duvarı delindikten sonra virüs RNA/DNA'sını bakterinin/hücrenin içerisine gönderir.
Virüsler zorunlu hücre içi paraziti olarak kendilerini çoğaltabilmek için konak hücreye ihtiyaç duymaktadırlar. Konak seçiminde virüs ile konak hücre arasındaki reseptör ilişkisi konak spektrumunu belirlemektedir.
Virüslar hücre yapısı göstermezler. Yapıları, nükleik asitten oluşan çekirdek ve bunu çevreleyen kapsid (protein kılıfı) den oluşmuştur. Bazı virüslarda viral nükleokapsidi çevreleyen viral membran, yani zarf bulunur.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Evrimsel biyologlar tarafından virüslerin menşei tam olarak belirlenmemiş olsa da eldeki en güçlü teori virüslerin yaşamdan daha eski olduğu ve hücreler arasında hareket edebilen DNA parçaları olan plazmidlerden evrimleştiği yönündedir.
Virüs ve bakteri, hastalıklara neden olan yaygın iki patojendir. Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır.
Virüsler, bakteriler gibi gözle görülmezler. Konak hücrenin dışarısında çoğalma, büyüme, enerji elde etme gibi canlılık özelliği sayılabilecek durumları göstermezler yani virüsler dış ortamda canlılık özelliği göstermediği için yok edilemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri