Aşk Beyinde mi Kalpte midir? Tüm organlara yön veren organımızın beyindir. Aşık olduğumuz kişiyi gördüğümüzde kalbimizin hızlı hızlı atması, beynimizin verdiği komut ve sonrası adrenerjik sistem gibi devrelerin araya girmesi ile olur. Zaten kişiyi bu anlamı yükleyende beyindir.
Aşk bir beyin işlevidir. Ünlü beyin cerrahımız Gazi Yaşargil'in deyişiyle 'sevginin kaynağı beyindir'. Aşk duygusu, beynimizdeki korteks ve limbik merkezde oluşur. Beynimizin emriyle salgılanan kimyasallar, kalbimizin etrafında hissedildiği için sevgilimizi kalbimizde sanıyoruz.
Yapılan incelemeler ve araştırmalara göre bu inandıklarımız ne yazık ki doğru değil. Kalbin sevgi ile herhangi bir ilişkisi yok. Kalp, vücudun en önemli organı olmakla birlikte ana görevi olan vücudun her yerine kan pompalayan bir kas olması dışında işlevi yoktur. Aslında kalp, beynin hizmetindedir.
Karşı tarafla yaşanan bir durumun ardından beyin oksitosin,endorfin, adrenalin, dopamin, serotonin gibi hormonları salgılar daha sonra gerçekleşen olaylar; en belirgin etkisini kalp üzerinde gösterir. Bu durum için şunları söyleyebiliriz aşkın kaynağı beyindir, duygular beyinde doğar.
Zira aşık insanların salgıladığı hormonların ve yaşadıkları duyguların fiziksel birçok etkisi bulunur. Aşkın en belirgin etkileri ise kalp sağlığı üzerinde görülür. Göğüste oluşan sıkıntı ve heyecan hissi, çarpıntı, kalbin yalpalayarak atması, anlamsız bir huzursuzluk hali aşkın vücudu ele geçirdiğini gösterir.
İlgili 19 soru bulundu
CİNSEL Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Başkanı ve psikoterapist Dr. Cem Keçe'ye “1 kalpte 2 aşk olur mu?” diye soruyorum. Bilimsel yanıtı, “Elbette. Hatta fazlası bile olabilir.
Âşık olduğu kişi, âşık olan için en özel kişi olur ve büyük bir tutku hisseder. Sebebi ise beyindeki dopamin seviyesinin yükselmesidir. Âşık olunan kişinin kusurları görülmez ve en mükemmel kişi olarak kabul edilir. Sebebi ise norepinefrin salgılanmasının artmasıdır.
O kişiye dokunmak, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların salgılanmasına neden olur ve onlarla birlikte olmak, görmek için güçlü bir istek duyulur. İkinci aşama romantik aşktır. Burada da dopamin ve oksitosin kimyasalları salgılanarak insanların birbirine bağlanması sağlanır.
Kalpte heyecanlanınca, eforla veya kan basıncı yükselince olan güçlü atımlar fizyolojik bir cevap olarak çarpıntı oluşturabilir. Ek olarak, kansızlık ve ilaç kullanımı gibi bazı etkenler güçlü kalp atım hissi doğurarak kişinin çarpıntı hissetmesine neden olabilir.
Yüzyıllardır kalp aşkın simgesi olarak kullanılır; ama aşkın merkezi beyindir, aşk beyinde başlar. Kadın ve erkekten birisi veya her ikisi birbirlerini ilk görüşte beğenirse; beyin tarafından salgılanan maddeler, tüm bünyeyi etkiler.
Beyin bütün vücuda hükmediyor ama çok fazla ilişkide olduğu fazla mesai yaptığı organlar var; kalp, sindirim sistemi ve cilt gibi.
Burada kalbin bu yoğun desteğe rağmen çalışmasının devam etmesi vakanın hayata döneceği anlamına gelmemelidir. Genel olarak beyin ölümünden sonra ortalama 48 saat içinde kalp de durur.
Psikolog Robert Sternberg bir formülle aşkı açıkladığını savundu. Psikoloğun aşk üçgen teorisi şöyledir; aşk üç bağdan oluşur bunlar: yakınlık, bağlılık ve tutkudur. Eğer bu üçünden biri yok olursa aşk biter. Aşk ilk önce samimiyetle başlar.
Adrenalin ve nörepinefrin homonları ile kalp atışları hızlanır ve avuç içleri terlerken; beyin kimyasallarından dopamin, coşku duygusunu yaratır. Beyin, ilaçlar da dahil olmak üzere keyif verici uyaranlara tepki olarak dopamin salgılar. Bu durum aşıkların coşku dolu duygularını açıklar.
Kalbinizi Dinleyin
Dr. Selma Akdeniz Oskay, “ Normalde bir insan, sağlıklı bir organının çalıştığını hissetmez. Tıpkı karaciğerimiz hissetmediğimiz gibi kalbimizi de hissetmeyiz. Ancak eğer kalp kendini hissettiriyorsa araştırılması gerekir.
Arzu, cinsellikle ilgilidir; sevgi ise daha geniş kapsamlıdır. Birini arzulamak genellikle cinsel bir çekimle ilgilidir. Bu, kişinin fiziksel olarak çekici bulduğu veya cinsel ilişki yaşamak istediği anlamına gelir. Diğer yandan, sevgi daha derin bir bağlılık ve duygusal bir bağ kurma ile ilgilidir.
Bilimsel araştırmalara göre, aşkın ömrü 18 ay ile 4 yıl arasında değişiyor. Bu süre sonunda, aşık olduğumuz kişiye karşı duyduğumuz heyecan ve haz azalıyor, çünkü beynimizde salgılanan dopamin hormonuna bağışıklık kazanıyoruz. Aşkın süresini etkileyen evrimsel bir teori de var.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Şehvetin özel bir kişiye odaklanabilmesi için cinsel dürtülerin de o kişiye yönelik olarak artmış olması beklenir. Bu bağlamda, aşkın cinsel arzuyu artırması şaşılacak bir durum değildir. Biyokimyasal açıdan ise, aşık olma sürecinde artan dopaminin, testosteronu da artırır. Testosteron, cinsel arzunun belirleyicisidir.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Bazen bir kişiye karşı çok güçlü romantik bir yakınlık hissederiz. Ancak bu duygu bizde böylesine güçlüyken karşımızdaki kişi bizimle aynı şekilde hissetmez. Bu durum, karşılıksız aşk olarak adlandırılır. Tek yönlü bu deneyim, aşık olan kişi için sadece üzüntü verici bir durum değildir.
Aşk ya da sevi, sevda; insanı hangi konumda ve koşulda olursa olsun alıp götüren duygu. Kimine göre anlatılamayan ancak yaşanan bir duygu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri