Aşk, insan beyni için bir çeşit haz kaynağıdır. Bu sistem, ödül ile yakından ilişkili dopamin (DA) salınımı ile aktive olur (haz, keyif). Dopamin ile ilişkili bu sistem, seratoninin (mutluluk hormonu) de azalmasına sebep olur.
Oksitosin (Aşk Hormonu) Ne İşe Yarar? Halk arasında oksitosin hormonu neden aşk hormonu olarak adlandırılıyor sorusunun yanıtı aslında bu hormonun ne işe yaradığını da kısmen açıklıyor. Aşk, sadakat, mutluluk, sevgi, umut gibi duyguların en temel kaynağı aslında bu hormondur.
Öncelikle, aşkın diğer tüm duygular gibi tamamen hormonal bir sürecin sonucunda vücudumuzda oluşan tepkilerin toplamında hissedilen bir duygu olduğunu hatırlayalım.
Oksitosin, insan bağında önemli bir rol oynar. Doğum ve emzirme sırasında da salgılanan bu hormon, ebeveyn ile bebek arasındaki bağın önemli faktörlerinden. Sarılmak2, öpmek3, cinsel yakınlık oksitosin üretimini tetikler ve bu da yetişkinler arasındaki bağları güçlendirir.
İlgili 15 soru bulundu
1. Dopamin hormonu salgılanır. Aşık olduğumuzda beynimizde dopamin denilen mutluluk hormonu salgılanır. Dopamin, aşık olduğumuz kişiyle aramızdaki o özel bağı oluşturur.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
* Aşık olunca, dopamin ve oksitosin salınımı artar. Ağrı daha az algılanmaya başlar.Sevdiğiniz kişiyi kucaklamak, öpmek, ona sarılmak oksitosin sayesinde stresinizin azalmasını sağlar. Sakinlik ve güven duygularını artırır. Dopamin isebirçok işlevi olan önemli bir kimyasaldır.Beynin ödül mekanizmasını çalıştırır.
Hormonlar midede kelebekler uçurur
Öncelikle enerji artışı ortaya çıkar. Özellikle aşık olduğu kişi ile karşılaştığında çarpıntı, ellerde titreme, uykusuzluk, iştahsızlık ortaya çıkar.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Ayrıca öpüşme ile birlikte vücutta oksitosin hormonu salgılanır. Bu da karşınızdaki kişiye güven ve yakınlık duymanızı sağlar. Öptüğünüz kişiye olan bağlılığınız da aldığınız zevke göre daha az ya da daha çok artar.
Erkekler de tıpkı bebekler gibi, orgazm sırasında zirveye çıkan oxytocin ve sonrasında serbest kalan endorfin hormonlarının etkisiyle uyuma ihtiyacı hissederler.
O kişiye dokunmak, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların salgılanmasına neden olur ve onlarla birlikte olmak, görmek için güçlü bir istek duyulur. İkinci aşama romantik aşktır. Burada da dopamin ve oksitosin kimyasalları salgılanarak insanların birbirine bağlanması sağlanır.
Yüzyıllardır kalp aşkın simgesi olarak kullanılır; ama aşkın merkezi beyindir, aşk beyinde başlar. Kadın ve erkekten birisi veya her ikisi birbirlerini ilk görüşte beğenirse; beyin tarafından salgılanan maddeler, tüm bünyeyi etkiler.
Sevişince stres hormonları yerine bedende güven hissini uyandıran, sağlıklıyız mesajını veren hormonlar salgılanıyor. Mesela oksitosin hormonu, serotonin hormonu, ağrı kesici endorfinler salgılanıyor. Beden kendini güvende hissedince iyileşme sistemi aktive olmaya başlıyor.
Bunlar, tutkulu aşk (Eros), arkadaşça aşk (Storge), oyun gibi aşk (Ludus), sahiplenici aşk (Mania), mantıklı aşk (Pragma) ve özgeci aşk (Agape)'tır.
Âşık olduğu kişi, âşık olan için en özel kişi olur ve büyük bir tutku hisseder. Sebebi ise beyindeki dopamin seviyesinin yükselmesidir. Âşık olunan kişinin kusurları görülmez ve en mükemmel kişi olarak kabul edilir. Sebebi ise norepinefrin salgılanmasının artmasıdır.
Biyokimyasal açıdan ise, aşık olma sürecinde artan dopaminin, testosteronu da artırır. Testosteron, cinsel arzunun belirleyicisidir. Romantik aşkta salgılanan dopaminin testosteronu artırması, romantik aşkın cinsel arzuyu da artırabildiğine kanıt olarak düşünülebilir. Bu nedenle aşk, cinselliğin haz garantisidir.
Aşk beyinden diğer organlara giden sinyaller ile 'doğuyor' ancak kalp ve beyin arasında oldukça kritik bağlantılar var. Bu iki kıymetli organımız sürekli bir diyalog içinde ve duygular beynin kalbe gönderdiği sinyalleri değiştirebiliyor.
Aşkın başlarında dopamin en yüksek noktadır. Endorfin ve sinir büyüme faktörleri de artış gösterir. Kanda serotonin azalırken erkekte testestereon azalır ve kadında ise bu hormon artar. Aşk sevgi bağına dönüştükçe de artan hormonlar azalır.
Aşkın fiziksel etkileri:
Stres hormonları olarak bilinen noradrenalin yağ yıkımını sağlar. Artan kan beyin kan akımı hafıza ve becerilerin artmasını sağlar. Güçlü vücut içi morfin olan endorfinler hem ağrı algısını azaltır hem de mutluluk sağlar. Endorfin ve serotonin yüksekliği bağışıklık sistemini güçlendirir.
Erkeklerde temel eşey hormonu testosteron ve türevleri iken, kadınlarda bu hormonlar östrojen ve progesterondur. Bu eşey hormonlarının yanında, her iki cinsiyette böbreküstü bezlerinden salgılanan, androjen türevi hormonlar da libido düzeyini etkiler.
Hormonal değişimler; özellikle süt hormonu olarak bilinen, hem kadın hem de erkeklerde bulunan prolaktin hormon seviyesinin yüksekliği, her iki cinsiyette yaşa bağlı olarak düşen testosteron hormon düzeyi, menopoz döneminde azalan östrojen ve böbrek üstü bezlerinde oluşan bozukluklar da cinsel isteksizliğe yol açabilir ...
Vücutta östrojen seviyelerini artırmak için tercih edilebilecek yollar mevcuttur. Düzenli ve aşırıya kaçmadan yapılan egzersiz, düşük beden kitle endeksi hedefi, sağlıklı ve etkili cinsel hayat, stresten olabildiğince kaçınmak, beslenme kontrolü ve yeterli uyku etkin ve ucuz yollar arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri