Cönkte adı geçen Âşık Ömer, Gevherî, Nâbî, Nasuhî, Hayretî, Lisânî ve Sipâhî 17. yüzyılda yaşamış şairlerdir.
17. yüzyılın saz şâirlerinden Âşık Ömer'in şiirlerinde hem Halk hem de Divan edebiyatı unsurlarını yan yana görmek mümkündür.
Türk âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Âşık Ömer, XVII. yüzyılda yaşamış, şiirlerinin sayısı, muhtevası ve edebî zenginlikleri bakımından şöhret kazanmıştır. Şiirlerinde çoğunlukla Âşık Ömer ve Ömer olmak üzere Adlî, Vehbî, Derviş Nihanî mahlaslarını da kullanmıştır.
20 yaşına kadar doğduğu bölgede kalan Ömer, 10-15 sene asker ve şair olarak Avrupa ve Rusya sınırlarında dolaştı.
Âşık Ömer hece vezninin yanı sıra aruz veznini de şiirlerinde ustaca kullanmıştır. Âşık Ömer'in şiirlerinden onun tasavvûfî yönünün olduğu da anlaşılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Âşık Ömer, Konya'nın Hadim ilçesinin Gezlevi (günümüzdeki adı Korualan'dır.) köyünde veya Kırım'ın Kezlev (Yevpatоriya) şehrinde 1620-1621-1651 yıllarında doğmuş olduğu rivayet edilen halk şairidir. Ölüm tarihi 1707 olarak rivayetlere geçmiştir.
Divan şiirinin şekil ve türleriyle oldukça fazla sayıda aruzlu şiir kaleme alan Âşık Ömer, Nesimî, Fuzulî, Bakî ve Nef'î gibi şairlerden etkilenmiş, Ahmed Paşa, Fuzulî ve Ataî gibi şairlere nazireler söylemiştir. Hece ölçüsüyle söylediği şiirleri aruz ölçüsüyle söylediği şiirlere göre daha canlı ve başarılıdır.
ÂŞIK ÖMER (17.
Bu nedenle şiirlerinin çoğunda vatan hasretiyle yanıp tutuştuğu görülür. ➢ Medrese eğitimi görmüştür. ➢ Divan şairlerinden oldukça etkilenmiştir. ➢ Aruz ve hece ölçüsüyle şiirler yazmıştır.
(ö. 1119/1707 [?]) Türk saz şairi. Kendisinin veya başkalarının şiirlerini saz eşliğinde çalıp söyleyen ve halk hikâyeleri anlatan saz şairi.
17. yüzyıl, Türk saz şiirinin en parlak yüzyıllarından birisidir. Karaca Oğlan'dan Ercişli Emrah'a, Gevherî'den Aşık Ömer'e pek çok büyük saz şairi bu yüzyılda yaşamış ve şiirlerini bu yüzyılda yazmışlar, söylemişlerdir.
Aşık Ömer, Konya ilinin Hadim ilçesine bağlı olan Gezlevi köyünde doğmuştur. Bir başka rivayete göre de şahsın Kırım'ın Kezlev şehrinde dünyaya geldiği bildirilir. Doğum tarihinin ise 1620 ya da 16212 olduğu tahmin edilmektedir.
17. yüzyılda yaşamış olan Âşık Ömer Anadolu'da yetişmiş en önemli halk şairlerinden biridir. Âşık Ömer'in iki binin üzerinde şiiri bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu şiirlerden günümüze kadar muhtemelen 1600-1700 adet şiir yayınlanmıştır.
Âşık Ömer, genel itibarla halk şairi olarak bilinmektedir. Ancak şiirleri incelendiğinde onun iyi bir medrese eğitimi aldığı ve divan şairleriyle boy ölçüşecek seviyede aruzla şiirler yazdığı anlaşılmaktadır.
Âşık Ömer, şiirlerinde Türk kültürünün önemli bir parçası olan tasavvuf ile varlık ve birlik anlayışını aşk ile tanıyan, yorumlayan aynı zamanda şiirleri aracılığı ile dinî ve felsefi anlayışı topluma nakletme misyonunu üstlenmektedir.
Hücumdan çok aldığı ribaundlarla takıma katkı sağlamaya çalışan Ömer Aşık, All-Star arasında tatil için gittiği Meksika'dan döndükten sonra sağlığı bozuldu. Tetkiklerden sonra Crohn teşhisi konulan Ömer, sezonu 31 maçta 2.7 sayı,5.3 ribaundla bitirmek zorunda kaldı.
*Halk/Âşık edebiyatı şairi, asker şair.
Âşık Ömer 17. yüzyılda yaşamış önemli bir halk şairidir. Şiirleri incelendiğinde onun sadece halk şiiri tarzında değil, aynı zamanda divan şairleriyle boy ölçüşecek seviyede aruzla şiirler yazdığı anlaşılmaktadır.
Aşık Ömer´in Divanı, halk ve divan edebiyatının önemli eserlerindendir. Klasik Türk edebiyatından etkilemiştir. Divanları aruz vezniyle yazmaktadır.
İçinde (b,p,m,v,f) dudak ve diş-dudak sesleri bulunmadan söylenilen şiir demektir. Aşıkların dudakları arasına iğne koyarak yarıştıkları bir atışma biçimidir. Askı (Muamma) Çözme: Muamma, halk şiirinde bir kimsenin ya da varlığın adını gizleyen şiir demektir. Aşık edebiyatında muammanın özel bir önemi vardır.
Koşma, semâî, destan, varsağı gibi nazım şekilleri kullanılmıştır. Hece ölçüsünün 7'li, 8'li ve 11'li kalıplarına ağırlık verilmiştir. Aşk, tabiat, gurbet, ayrılık, ölüm, özlem, kıskançlık, yiğitlik, toplumun sorunları, insan davranışları, bunlarla ilgili eleştiriler konu olarak işlenmiştir.
Kalem şairleri medrese eğitimi almış, divan edebiyatını da bilen kişilerdir. Aşık Ömer, Gevheri, Dertli, Levni, Erzurumlu Emrah, Bayburtlu Zihni başlıca kalem şairleridir.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
İlk şiiri arkadaşlarıyla çıkardıkları Hep Gençlik dergisinde yayımlanan Behçet Kemal, daha sonra Türk Yurdu ve Hayat (1927) dergilerinde göründü. Ulus'ta yayımlanan kimi şiirlerinde "Ankaralı Aşık Ömer" adını kullanmış, 1949'da Şadırvan dergisini çıkarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri