Proforma fatura, iş tamamlanmadan önce müşteriye gönderilen ön satış faturasıdır. Faturadan farklı olarak, henüz teslim edilmemiş mal veya hizmetlere yönelik bir taahhüttür. Bir proforma, tamamlanacak işi veya sağlanacak ürünleri, her birinin miktarını ve onlar için alacağınız fiyatı içermelidir.
Örneğin, bir alıcı belirli bir miktarda araba lastiği almak istesin. Araba lastiğini satan taraf alıcı tarafın ürünler ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilmesi için proforma fatura düzenler ve bu faturayı alıcı tarafa iletir.
Proforma fatura, alıcı tarafından teslim alınacak mal veya hizmet hakkında bilgi sağlar. Normal faturada ise satıcı tarafından düzenlenmiş, ürün veya ürün veya hizmet için alıcı tarafından ödenmesi gereken miktarı içeren bir belgedir. Proforma fatura, mal veya hizmet için alıcıya taahhüt veren bilgi içerir.
Satıcının ürün veya hizmet hakkında alıcıyı bilgilendirmek amacıyla hazırladığı ön teklif niteliğinde olan proforma faturanın herhangi bir mali yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ticaret hukuku ve vergi hukukunda da yer alan faturalar arasında sayılmamıştır. Bu fatura türü işletmenin yasal defterine işlenmez.
İlgili 40 soru bulundu
En önemli amacı, ihracatçının ürününün bu fatura ile ithalatçıya teklif edilmesidir. Proforma fatura, alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen anlaşmanın en pratik kanıtıdır. Bu fatura, satıcı tarafından alıcı adına düzenlenen ve yapılan anlaşma ile ilgili her türlü detayı gösteren ön faturadır.
Delil Baslangici Olarak: Proforma Fatura
Proforma faturalar da hukuki islemi ispatlamaya yetmez, ancak hukuki islemin varligini muhtemel gösterir. Anlasmanin basinda taraflarin birbirine verdigi bir ön fatura ve teklif niteliginde oldugu göz önünde bulunduruldugunda HMK madde 202/2'deki "belge" niteligini haizdir.
Proforma fatura, satışın gerçekleşmesinden önce düzenlenir ve satışın gerçekleşmesine kadar geçerlidir. Proforma fatura, bir ürün veya hizmetin fiyatının ne kadar olacağını gösterir ve satış işlemini önceden planlamaya yardımcı olur. Proforma fatura bir zorunluluk değildir.
Proforma fatura düzenlenirken alıcı ve satıcının ürün ya da hizmet üzerinden oluşacak fiyat ve şartları konusunda anlaşabilmesi için tüm bilgiler detaylı olarak verilmelidir. KDV de buna dahildir. Proforma faturada Katma Değer Vergisi (KDV) teklif edilen fiyata dahil ya da hariç ise açıkça belirtilmelidir.
Proforma Fatura İptal Edilebilir mi? Fatura düzenlenmiş olsa bile taraflar arasında uyma zorunluluğu yoktur. Alıcı-satıcı kendi arasında konuşarak dilediği zaman proforma mektubunun iptalini isteyebilir veya yerine yenisini düzenleyebilir.
Türkçe-Türkçe
şekil/formalite icabı, formaliteye uygun şekilde. önceden belirli bir şekil ve düzene göre hazırlanmış, proforma.
Proforma fatura ile kullandırım yapılabilir.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Proforma Faturada Kaşe Bulunur Mu? Proforma fatura, örnek bir satış sözleşmesi olma niteliği taşır. Bu yüzden proforma fatura örneğinde de satış yapan firmaya ait imza ve kaşe bulunması gerekir.
İşletmeler proforma faturayı bir satış sözleşmesi olarak düzenler. Bu sebepten dolayı faturanın alt kısmında firmaya ait kaşe ve imza işlemi yer alır. Firma bu sözleşmeyi yanı faturayı imzaladığında ilgili ürün ile ilgili sözleşmeyi kabul etmiş anlamına gelmektedir. Alıcı ve satıcı arasında anlaşma sağlanmıştır.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Proforma fatura, ithalat ve ihracat işlemlerinde sıklıkla kullanılır. Genellikle ihracatçı tarafından ithalatçı tarafa karşı bir proforma fatura hazırlanır. Bu taraflar arasında sevk ya da yükleme öncesi hazırlık aşamalarında kullanılır. Bu fatura türü en çok dış ticaret alanında tercih edilir.
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir.
Müşterilerinin proforma faturaya imza atmaları demek, o konuda bir sözleşme kabul etme anlamına geliyor. Bir belge olarak hazırlanan proforma, satış öncesinde hazırlanır ve müşteriye sunulur. Proforma genel olarak faturanın kesilmeden önceki son halini ve detaylarını içerir.
Commercial Invoice Türkçe'ye ticari fatura olarak çevrilebilir. Ticari fatura satıcı tarafından düzenlenen ve satıcı ile alıcı arasındaki ticari işlemi belirleyen, ayrıca satıcının ödeme talebini içeren bir belgedir. Dış ticarette kullanılan en temel belgelerden birisidir.
Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.
Borç fatura ile belgelenebildiği takdirde, icra takibi de yapılabilecektir. Öncesinde ihtar yapılacaktır. Ancak ihtara rağmen borcun ödenmemesi söz konusu olursa, dava açılarak ya da ilamsız icra yoluyla takip yapılması mümkün olacaktır.
Bu durumda lehdar şirket ise, bu bonoyu ticari defterlerine işlemek ve karşılığında fatura ve sevk irsaliyesi düzenlemek zorundadır. Çünkü TTK.76-86 arası hükümlere göre ticaret şirketleri aldıkları senetleri defterlerine işlemek ve karşılığında TTK.23 'ye uygun fatura kesmek zorundadır.
Fatura sözleşmenin yapılması değil, yerine getirilmesi safhası ile ilgili bir ticari belgedir. Bu bakımdan fatura sözleşmenin şartlarını tespit eden değil, tespit edilmiş olan şartların bir kısmını gösteren ve bunları belirli şartlarla belgeleyen bir vesikadır. Bu hükme göre fatura bir ispat vasıtasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri