Halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel edebiyatımızın adıdır. Bu geleneği sürdüren şairlerimize Âşık denildiği için bu edebiyata da Âşık Edebiyatı denilmiştir.
Âşık halk edebiyatı, halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel Türk edebiyatı dalıdır. âşıkların oluşturduğu eserlerin bütününe verilen isimdir.Halk edebiyatı içerisinde yer alır. Anonim ürünlerin dışında kalan şiirlerin (koşma, destan, semâî, kalenderî vb.)
Özet: Osmanlı coğrafyasında âşık tarzı şiir geleneği, XVI. yüzyılda teşekkül etmiştir. Hiç şüphesiz geleneğin ortaya çıkışında ve icra töresinin şekillenmesinde en önemli sosyal kurum 'kahvehane'lerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri ilk kez A. von Le Coq tarafından 1919'da yayımlanmıştır. Bulunan iki şiirinden ilki, üç dörtlükten oluşan ve ilahi tarzında yazılmış bir övgü olup ilk dörtlüğü zedelenmiştir.
Âşık, halk edebiyatı tür ve şekillerindeki bir ürünü sazı eşliğinde bir dinleyici grubu karşısında icra edebilen kişidir. Bunun yanında rüyada bade içme, hazırlıksız şiir söyleme, karşılaşma, hikâye anlatımı gibi âşıklığa ait diğer nitelikler de önemlidir.
Genellikle sözlü olmasına rağmen aşıklar, şiirlerini "cönk" adı verilen defterlerde topluyor. Aşık tarzı halk edebiyatının özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: Koşma, destan, varsağı gibi nazım şekilleri kullanılıyor. Koşma, kendi içerisinde; güzelleme, taşlama, ağıt gibi çeşitlere ayrılıyor.
- Genel olarak ayrılık, aşk, sevgiye özlem, toplumsal olaylar, doğa güzelliği ve yiğitlik ve ölüm ile din gibi konuları ele alır. - Halkın anlayabileceği dilden konuşma dili ele alınmıştır. - Nazım birimi dörtlüktür. - Hece ölçüsü olarak genelde 7,8 ve 11'lik kalıplar kullanılmıştır.
İlk âşıklara çöğür adı verilen sazı çaldıklarından “çöğürcü” adı verildiği görülmektedir. Halk toplulukları karşısında saz eşliğinde şiir söyleyen âşıklar, herhangi bir konuda topluluk önünde saz çalıp doğaçlama şiir söyleme özellikleriyle övünürler. Âşıklık geleneğinde sazın önemli bir yeri vardır.
Âşık:, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür.
Âşık, daha önce kendilerini din dışı şiirler söyleyen saz şairlerinden ayırmak için tekke şairlerinin kullandığı bir unvandı. Nitekim Âşık Yûnus mahlaslı birçok şiirde kelimenin "Hak âşığı" mânasında kullanıldığı görülmektedir. Bu âşıkların Anadolu'daki ilk ve en büyük temsilcisi ise Yûnus Emre'dir.
Söz sanatları ve kalıplaşmış öğeler vardır fakat Divan edebiyatındaki kadar yoğun değildir. Anlatım samimi ve içtendir, gerçekçidir. Mani, koşma, türkü, semai gibi nazım biçimleri kullanılarak şiirler koçaklama, nefes, güzelleme ve taşlama gibi temalarda yazılmışlardır.
Türklüğün en eski devrelerine kadar uzanan "ozan-baksı" geleneğinin bir devamı olan âşıklık geleneği; Türkler'in İslâmiyeti kabul etmelerinden sonra tasavvuf hareketlerinin de etkisi sonucunda XVI. asırdan sonra yeni bir şekle bürünerek günümüze kadar devam etmiştir.
Âşık edebiyatı, bağımsız bir sosyo-kültürel kurum kimliğiyle ortaya çıktığı 16. yüzyıldan günümüze kadar, Türk kültür yaşamı içinde yer alan bütün ögeleri içine alır. Âşık edebiyatı, Türk kültürünün bütün katmanlarınca özümsenmiş ve çağlar boyu toplumun ortak kültür kodlarını oluşturan önemli bir kurum olmuştur.
Mahlas Alma: Mahlas, şairlerin yazdıkları şiirlerde asıl adlarının yerine kullandıkları takma ada denir. Halk edebiyatında mahlas geleneğe bağlı uygulanan bir kuraldır. Aşıkların çoğunun asıl ismi unutulmuş, mahlasları isim olarak kullanılır olmuştur.
Bu inceleme sonucu mani, türkü, koşma, semai, varsağı ve destanın biçim özellikleri ağır basan halk edebiyatı ürünleri; koçaklama, güzelleme, taşlama, ağıt, ilahi, ninni, nefes, devriye, şathiye ve nutuğun ise tür özellikleri ağır basan halk edebiyatı ürünleri olduğu sonucuna varılmıştır.
-Dil ve anlatımda süslü söyleyişe yöneliş yoktur. Genellikle yalın anlatım kullanılır. -Halk Edebiyatı ürünlerinde söylendikleri, yaşatıldıkları devir ve çevrenin yaygın Türkçesi kullanılmıştır.
Halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel edebiyatımızın adıdır. Bu geleneği sürdüren şairlerimize Âşık denildiği için bu edebiyata da Âşık Edebiyatı denilmiştir. Âşık, Türk Halk Edebiyatında XVI. yy'ın başından itibaren görülen şair tipidir.
Bunun yanında toplumda karşılaştıkları aksaklıklar ve sorunlar da şiirlerinde yer bulmuştur. Âşıkların bu şekilde bir kimseyi yermek ya da toplumun bozuk yönlerini eleştirmek amacıyla yazdığı şiirlere taşlama denir (Dilçin 2016: 339).
Halk edebiyatı ve şiiri odağında başka coğrafyalarda fark- lı adlarla bilinse de, Anadolu sahasında çoğunlukla saz şairi, âşık ve halk şairi terimlerinin ter- cih edildiği görülür. Bu terimlerin her biri kültürel birikimin yansıması olarak önemli bir yere sahiptir.
Aşık edebiyatının nazım birimi dörtlük şeklindedir. Destan, varsağı, koşma ve semai nazım biçimleridir. 7 li 8 li ve 11 li hece ölçüsüne ağırlık verilmiştir.
Koşma: Türk Halk şiirinin en yaygın türüdür. Hece ölçüsünün 6+5=11 ya da 4+4+3=11'li kalıbı kullanılır.
Geleneğe uygun bir biçimde şiir söyleyebilen, karşılıklı atışma yapabilen, hikâye anlatabilen ve icralarını çoğunlukla saz eşliğinde gerçekleştiren sanatçılara âşık; bu söyleme biçimine âşıklık-âşıklama denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri