Yılda 880.000 TL geliri aşmayanlar vergi dairesinden alınacak bir “Sosyal Medya İçerik üreticiliği İstisna yazısı” ile banka hesabı açacaklar. Bu banka hesabına gelen her paradan %15 vergi kesintisi yapılacak. Eğer yıl içerisinde Tiktok gelirleri 880.000 TL'yi aşar ise aşan kısmı için yıllık beyanname vermek gerekir.
Yılda birden fazla ve devam eden bu gelirler vergiye tabidir. Dlive, twitc, tiktok ve youtube 'den elde edilen gelir ticari gelirdir. Vergi mükellefi olarak buradan elde ettiğiniz gelirleri beyan etmeniz ve ödemeniz gerekir.
Kurul, aydınlatma/açık rıza yükümlülükleri ile gerekli her türlü teknik ve idari tedbirlerin alınması yükümlülüklerini yerine getirmediğini tespit ettiği veri sorumlusu TikTok hakkında 1.750.000,00 TL idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir.
Youtube ve influencerlar, elde ettikleri gelirlerden stopaj vergisi de ödemek zorundadır. Stopaj vergisi, Youtube ve influencerların reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri ve ürün satışlarından elde ettikleri gelirler üzerinden kesilir. Stopaj vergisi oranı, 2023 yılı için %20'dir.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer Türkiye'da senede 100,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 35,259 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 64,741 TL, aylık 5,395 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 35.3% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Sosyal medya yasasına göre sosyalmedyadan elde edilen gelirin tek bir banka hesabından tahsil edilmesigerekiyor. Banka hesabının bulunduğu bankalar da bu gelir üzerindenvergilendirme yaparak ücreti kesiyor ve vergi dairesine ödüyor.
Bu durumu bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin, hesabınıza YouTube 1.000 TL göndermiş olsun. Banka bu tutardan 150 TL'yi sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek ve kalan 850 TL'yi istediğiniz gibi kullanabileceksiniz. Stopaj oranı %15 olarak sabit olup 2023 yılı için 1.900.000 TL'ye kadar değişmeyecek.
Önceki yıllarda internet üzerindeki içeriklerden herhangi bir kazanç sağlandığı takdirde bu kazanç için bir şirket kurarak vergi vermek gerekiyordu. Ancak yeni yasaya göre 2023 yılı için 1 milyon 900 bin liraya kadar geliri olan Youtuberların şirket kurma zorunluluğu bulunmuyor.
Ya da 30 günlük bir süre içinde en az 10 bin takipçisi bulunan ve 100 bin video görüntülemesi olan kullanıcılara İçerik Oluşturucu Fonu aracılığıyla ödeme yapıyor. Business Insider'a konuşan “TikToker”lara göre, İçerik Oluşturucu Fonu ödemeleri yalnızca görüntülemelere göre hesaplanmamıyor.
TikTok'ta canlı yayın yapan kişiye gönderilen hediyeler, kişinin cüzdanında elmas olarak saklanıyor. Yayın boyunca toplanan hediyelerin TL cinsinde hesaplamasını yapıyor ve ortaya çıkan tutarın yaklaşık %60'ı, komisyon olarak alarak kesiliyor.
İçerik üreticisi, bahşişin %100'ünü alır (ödeme sağlayıcımız Stripe, ücret uygulanabilir). TikTok, bahşiş tutarınızdan kesinti yapmayacaktır.
Herhangi bir izlenme başına kullanıcılara ayrı bir ödeme yapılmamaktadır. Büyük bir kitle tarafından kullanılan tiktok sadece hediye yöntemiyle sizlere kazanç sağlamayı tanımaktadır.
1. Tiktok'ta İçerik Üreticisi Fonundan Para Kazanma: Tiktok, içerik üreticilerini desteklemek amacıyla İçerik Üreticisi Fonu adında bir program sunmaktadır. Bu fon, belirli bir takipçi sayısına ve içerik kalitesine sahip olan kullanıcılara ödeme yaparak gelir elde etme fırsatı sunar.
Tiktokta izlenmeye göre daha fazla para kazanmak mümkündür. .Tiktok 10000 izlenme ile aylık olarak 4500-5000 TL arası kazanç sağlanmaktadır. İzlenme sayısı arttıkça daha yüksek tutarlarda kazanç elde etmek mümkündür. Daha çok izlenmek için videoların keşfet sayfasın düşmesi ya da çok takipçiye sahip olmak gerekir.
Ortalama bir rakam vermek gerekirse, YouTube'da her 1000 izlenme için verilen para (CPM), izleyicilerin ve hedef kitlenin konumuna bağlı olarak 0,5 ile 6 ABD doları arasında değişiyor. Miktarlar arasında büyük farklar olsa da birçok kanal 1000 izlenme için 0,5 dolar alıyor.
Vergi borcu ödenmediği zaman bu borç faizlenir ve amme alacaklarının tahsil usulü kuralları doğrultusunda cebri icraya konu olur. Ancak cezai anlamda bir suç değildir.
Bu düzenleme ile aslında bu tür faaliyetler vergi dışı bırakılmaktadır. Ancak bu yapılırken nihai vergileme olarak %15 stopaj vergisi öngörüldüğü için kamuoyunda “Youtuber” vergisi olarak adlandırılmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, YouTuber'ların vergi ödemesi için, kazançlarının 650 bin TL'yi aşmış olması, bu gelirin de bir banka hesabına yönlendirilmiş olması gerekiyor. Bankalar, hesaba yatırılan paradan %15 vergi kesintisi yaparak vergi dairesine ödemiş oluyor.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Instagram üzerinden satış yapmak için yürürlükte özel bir vergilendirme sistemi bulunmamaktadır.
Eğer Türkiye'da senede 10,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,576 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 8,424 TL, aylık 702 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Vergiden sonra maaşınızın ne kadar olduğunu bulun
saat başına başına 2.40 TL yıllık ne kadar eder? Eğer Türkiye'da senede 5,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 788 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 4,212 TL, aylık 351 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 20,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 3,152 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 16,848 TL, aylık 1,404 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri