Güneş ışınları cilt hücrelerinde hasara neden olarak ciltte kahverengi lekeler oluşmasına yol açabilir. Yaş ilerledikçe cilt dokusunun zayıflaması, güneşin zararlı ışınlarına karşı mücadele etme yeteneğini azaltır. Bu yaşlarda güneş ışığına maruz kalmak vücutta kahverengi lekeler çıkması ile sonuçlanabilir.
Ciltte oluşan bu lekeler genellikle önemli bir sağlık sorunu olmamaktadır. Fakat erken yaşlarda görülen bazı lekelenmeler karaciğer rahatsızlıkları, çillenme ve melasma gibi hastalıklarında habercisi olabilmektedir.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler genellikle önemli bir sağlık sorunu oluşturmaz.
Kahverengi, gri veya siyah doğum lekeleri doğumdan önce oluşabileceği gibi, doğumdan belirli bir süre sonra da ortaya çıkabilir. Egzama, sedef ve gül hastalığı gibi deri döküntülerine sebep olan cilt hastalıkları da lekelere yol açabilir.
Kahverengi lekeler, eğer ki yoğun boyutta ise karbon peeling, PRP ve mezoterapi gibi işlemler uygulanarak cildin iyileşmesi sağlanabiliyor. Ancak bir de yeni oluşan güneş lekeleri var ki onlar için de içerisinde hyaluronik asit, A vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidan içeren formüller öneriliyor.
İlgili 27 soru bulundu
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Deride leke ile seyreden hastalıklar oldukça yaygın. Güneş ışınları, hormonlar, çeşitli ilaç ve kozmetikler leke oluşumunda sık suçlanan nedenler. Ayrıca travma ve çeşitli deri hastalıklarına cevap olarak da oluşabiliyor. Uzman ellerde yapılmayan lazer ve kimyasal soyma tedavileri de lekeye neden olabiliyor.
Ciltte çıkan kahverengi lekeler, genellikle herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz. İnsanların kahverengi lekelerden kurtulmak istemelerinin nedeni çoğunlukla estetik kaygıdan dolayıdır. Peki, ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer? Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Deride daha sık lekelenme yaptığı bilinen ilaçlar. Antipsikotikler( imipramine, desipramine, klorpromazin ve fenotiazinler); bu ilaçların kullanımı ile özellikle güneşe maruz kalınan deri alanlarında mavi-gri, morumsu renkte leke, gözde konjuktiva ve korneada da leke olabilmektedir.
Hiperpigmentasyon, cildin kahverengi lekelerin oluşumuna yol açan düzensiz bir pigmentasyonudur. Kadın hormonları kahverengi lekelerin önemli bir nedenidir, bu yüzden bazen bunlara hormonal kahverengi lekeler denir.
1 çay kaşığı karbonat ile 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Hazır hale gelen karışımı lekeli bölgeye sürüp, 15 dakika kadar bekletin. Ilık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Düzenli kullanarak kısa sürede lekelerden kurtulabilirsiniz.
Bununla birlikte Bier lekelerinin gebelik, aort gibi büyük damar anomalileri, kriyoglobulinemi, trombofili, skleroderma renal krizi gibi çeşitli durumlarla ilişkili olabileceği bildirilmiştir.
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
Bu genellikle 2-3 gün sürer ve kendiliğinden sona erer. Gebelikte kan dolaşımı arttığı ve rahim ağzı daha kırılgan hale geldiği için kahverengi akıntı oluşabilir.
Genel olarak, ciltte lekelenmelere en çok yol açan vitaminler C ve E vitaminleridir.
Limon suyu doğal bir cilt aydınlatıcıdır. Cildin beyazlamasına yardımcı olur. Kahverengi lekelerin hafifletilmesi için kullanılabilir. Sivilce lekelerine kesin çözüm amacıyla da kullanılabilir.Taze sıkılmış limon suyu doğrudan etkilenen bölge üzerine uygulanabilir.5 ya da 10 dakika sonra soğuk su ile yıkanır.
Vücutta azalan kolajen miktarı ile cildin kendini yenileme hızı da düşer. Özellikle kadınlarda 25 yaşından sonra kademeli olarak kolajen miktarı da azalır. Kolajen miktarının azalmaya başladığı yaşlardan itibaren yaşlılık lekeleri de görülmeye başlar. Yaşlılık lekeleri en çok 40'lı yaşlardan itibaren görülmeye başlar.
Melazma lekeleri için topikal kremler işe yaramıyorsa kimyasal peeling, mikrodermabrazyon ve lazerli cilt soyma gibi farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerin hepsi cildin en üst tabakasını soyarak cilt yüzeyindeki lekelerin görünümünü azaltır. Alttan yeni cilt hücreleri geldikçe lekeler zamanla yok olur.
Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar. Ayrıca leke tedavilerinde uygulanan güncel lazer tekniklerinden bazıları şunlardır: Thulium Lazer. Fraksiyonel Lazer.
Leke tedavisine yönelik kremleri ise kış aylarında kullanın. Kış aylarında da cildinizin güneşten etkileneceğini unutmayın ve hava bulutluyken bile dışarı çıkarken güneş koruyucu kreminizi sürün kış aylarında kullandığınız güneş kremi daha düşük faktörlü olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri