Yukarıda açıklandığı üzere; yoklama kaçağı veya bakaya durumuna düşene idarî para cezası verilir. Bu ceza kesinleştikten sonra kişinin yoklama kaçağı veya bakaya durumu devam ederse, bu kişi hakkında askerlik şubelerince suç dosyası hazırlanır.
Yoklama kaçağı olan yükümlüler yakalandıklarında idari para cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı sıra yakalanmaları durumunda en geç 24 saat içinde askerlik şubesine getirilmektedirler. Kolluk kuvvetlerince asker kaçağı olduğu tespit edilen kişilerin askerlik şubesine teslim edilmesi gerekmektedir.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. İdari para cezası miktarı 2023 yılı için gün başına kendiliğinden gelenler için 20,31 TL, yakalananlar için ise 40.62 TL'dir.
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Bu süreçten sonra başkaca müdahalede bulunmaz.Aynı şekilde bakaya olanlarda askerlik şubesine götürülür ve gerekli işlemler yapılır.Uygulamada kolluk kuvvetleri yoklama kaçağı yada bakaya olanları yakaladıktan sonra tutanak imzalatıp serbest bırakırlar çünkü kimse askere zorla gönderilemez veya götürülemez.
İlgili 43 soru bulundu
Kanun açık şekilde, asker kaçağı, yoklama kaçağı ya da bakaya olan işçilerin işten çıkarılmasını zorunlu kılmakta, bu işlemi yapmayan işverenler için hapis cezası öngörmektedir.
ASKERLİK 12 AY MI OLACAK 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi. Ancak askerlik süresinin uzatılmasına dair bir düzenleme henüz yapılmadı.
Yoklama kaçağı cezası; Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
01 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasında yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir. 3. Ayrıca 2004 ve daha yaşlı doğumlulardan; erteleme hakkı bulunmasına rağmen erteleme hakkını kullanmadan veya erteleme süresi içerisinde silahaltına alınmak isteyenlerin yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir.
Merhaba, Askere giderken işyerinden kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Askelik zorunlu bir izmet olduğundan ihbar süresine gerek yok.
İlgili maddeden de anlaşılacağı üzere, yoklama kaçağı, bakaya ya da firari durumdaki asker kaçaklarının tüm kurum ve kuruluşlarda çalıştırılmaları yasak. Bu yasağa uymayan işverenler barış zamanında 3 aydan-1 yıla (tekrar etmesi durumunda 3 yıla) kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.
Yoklama, sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26'ncı madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş kişiler, yoklama kaçağı olarak kabul edilir. ve en geç yirmidört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler.
Yani 20 yaşına gelmiş kişiler ya askerlik hizmetini ertelemeli (tecil ettirmeli) yada en yakın askerlik şubesine giderek askerlik işlemlerini yani yoklama işlemini başlatmalıdır. Askerlik çağına gelmiş ve herhangi bir erteleme girişiminde bulunmayan kişiler aynı zamanada yoklama da yaptırmazsa, yoklama kaçağı olur.
Askerlik vazifesinin yerine getirilmesi o an için mümkün değilse kişiler tecil işlemi yaptırarak askerlik vazifesini daha ileri bir tarihe erteleyebilirler. Kişiler 2 defa tecil işlemi yapamazlar.
www.turkiye.gov.tr sayfasındaki ''Kurumlar''başlığı altında yer alan Milli Savunma Bakanlığı “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” hizmetinden ulaşabilirsiniz.
Memur olma genel ve özel şartlar yukarıda yer alan maddede sayılış olup, askerlik yapmamış olmak memuriyete engel değildir.
Askere gitmek istemiyorsanız doktordan sevkinizi isteyebilirsiniz, doktora psikiyatr ile görüşmek istediğinizi, eşcinsel/biseksüel/trans olduğunuz için askere gidemeyeceğinizi ve askerlik yapamayacağınızı söylersiniz.
19 yaşında askerlik yapılmaz. Türk Silahlı Kuvvetleri 20 yaşından küçük kimseyi askere almaz. Reşitlik yaşı her ne kadar 18 olsa da 20 yaşına gelmeyen kişilerin askere gitmesi mümkün değildir.
18 yaşını doldurmuş ya da 12. sınıfı bitirmiş erkek ya da kadın askerliğe çağrılır.
Bu muafiyet sebebi ile askerlikten muaf olma durumlarını gösteren belge alırlar. İş yeri girişi esnasında istenen askerlik belgesi yerine muafiyet belgesi verilebilmektedir. 148 kilo ve daha yüksek bir ağırlıkta olan kişiler sağlık kontrollerinin ardından muaf tutulmaktadır.
Askerlik Erteleme Nasıl Yapılır? Askerlik erteleme işlemi e-devlet sistemi üzerinden ya da ikamet adresinize yakın askerlik şubesine giderek yapabilirsiniz. Askerliğinizi ertelemeniz için bir gerekçeniz olması oldukça önemlidir. Gerekçeniz yoksa erteleme işlemi gerçekleşmemektedir.
Lisansüstü eğitimi alan kişiler 35 yaşına gelene kadar askere gitmek zorundadır. Okuyan kişiler göz önüne alınarak askerlik yaşı geniş bir çerçevede yer almaktadır. Askerlik yaşı 21 ve 41 yaşları arasında yapılması zorunlu bir görevdir. Bir erkeğin 41 yaşına gelene kadar askerlik görevini yerine getirmesi gerekir.
2023 ASKERLİK UZATILDI MI, KAÇ AY? Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Detaylar haberimizde… ASKERLİK 12 AY MI OLDU 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, “Türkiye, 2023'e kadar profesyonel askerliğe geçiş sürecini tamamlamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri